Poszukiwałam ostatnio ciasta na szybko, ale jednocześnie smacznie 🙂 I w ten sposób znalazłam na blogu Smakołyki Bereniki ciacho ze składnikami, których bałabym się chyba połącząć. Miód, orzechy i do tego twaróg. Ale jak sie okazuje: można. W cieście czuć dość mocno miód, dlatego polecam użyć jakiegoś delikatnego w smaku i zapachu. Dodatek twarogu sprawia, że ciasto jest wilgotne i długo zachowuje świeżość. Robi się je naprawdę ekspresowo (jeżeli mamy posiekane orzechy, jeżeli nie – to jest to chyba jedyna czynność zajmująca trochę czasu). Polewa śmietanowo – miodowo rewelacyjnie uzupełnia całe ciasto. A jeżeli byłoby to dla was za dużo miodu, zawsze można zrobić polewę czekoladową. Myslę że też dobrze by się tu skomponowała.

Składniki na dwie małe tortownice 12 cm, lub jedna większa 20cm:

Wszystkie składniki powinny miec temperaturę pokojową.

– 3/4 szklanki mąki ( plus łyżka do obtoczenia orzechów)

– 100 g sera twarogowego z wiaderka

– 6 łyżek miodu

– 2 łyżki cukru (można pominąć)

– 100 g masła

– 2 jajka

– 4 łyżki mleka

– 3 garście posiekanych orzechów ( u mnie migdały)

– POLEWA: 6 łyżek śmiatany 18% + 2 łyżeczki miodu

Masło ucieramy razem z cukrem. Dodajemy jajka i miód. Następnie ser, mąkę i mleko. Całość miksujemy. Gdyby ciasto było bardzo gęste dodajemy jeszcze odrobine mleka. Orzechy obtaczamy w łyżce mąki  (nie opadną na dno ciasta) i doajemy je do masy mieszając łyżką. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 min. W międzyczasie łączymy śmietanę z miodem. Gdy ciasto jest upieczone wyciągamy je z piekarnika polewamy śmietaną i wstawiamy jeszcze na 5-10 min. Po tym czasie odstawiamy ciasto do ostudzenia i dopiero wtedy kroimy.

Z moich małych tortownic wyszło 8 sporych porcji. Jedna to 250 kcal. Czyli ciasto niskokaloryczne a do tego zdrowe ze względu na orzechy i miód.

PS. Moja Druga Połówka na początku nie była zachwycona smakiem, a w efekcie końcowym pochłonął całą blaszkę 🙂

Smacznego!!!