Bez kategorii/ CIASTA I DESERY/ SERNIKI

Ciasto miodowo-serowe z orzechami

Poszukiwałam ostatnio ciasta na szybko, ale jednocześnie smacznie 🙂 I w ten sposób znalazłam na blogu Smakołyki Bereniki ciacho ze składnikami, których bałabym się chyba połącząć. Miód, orzechy i do tego twaróg. Ale jak sie okazuje: można. W cieście czuć dość mocno miód, dlatego polecam użyć jakiegoś delikatnego w smaku i zapachu. Dodatek twarogu sprawia, że ciasto jest wilgotne i długo zachowuje świeżość. Robi się je naprawdę ekspresowo (jeżeli mamy posiekane orzechy, jeżeli nie – to jest to chyba jedyna czynność zajmująca trochę czasu). Polewa śmietanowo – miodowo rewelacyjnie uzupełnia całe ciasto. A jeżeli byłoby to dla was za dużo miodu, zawsze można zrobić polewę czekoladową. Myslę że też dobrze by się tu skomponowała.

Składniki na dwie małe tortownice 12 cm, lub jedna większa 20cm:

Wszystkie składniki powinny miec temperaturę pokojową.

– 3/4 szklanki mąki ( plus łyżka do obtoczenia orzechów)

– 100 g sera twarogowego z wiaderka

– 6 łyżek miodu

– 2 łyżki cukru (można pominąć)

– 100 g masła

– 2 jajka

– 4 łyżki mleka

– 3 garście posiekanych orzechów ( u mnie migdały)

– POLEWA: 6 łyżek śmiatany 18% + 2 łyżeczki miodu

Masło ucieramy razem z cukrem. Dodajemy jajka i miód. Następnie ser, mąkę i mleko. Całość miksujemy. Gdyby ciasto było bardzo gęste dodajemy jeszcze odrobine mleka. Orzechy obtaczamy w łyżce mąki  (nie opadną na dno ciasta) i doajemy je do masy mieszając łyżką. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 min. W międzyczasie łączymy śmietanę z miodem. Gdy ciasto jest upieczone wyciągamy je z piekarnika polewamy śmietaną i wstawiamy jeszcze na 5-10 min. Po tym czasie odstawiamy ciasto do ostudzenia i dopiero wtedy kroimy.

Z moich małych tortownic wyszło 8 sporych porcji. Jedna to 250 kcal. Czyli ciasto niskokaloryczne a do tego zdrowe ze względu na orzechy i miód.

PS. Moja Druga Połówka na początku nie była zachwycona smakiem, a w efekcie końcowym pochłonął całą blaszkę 🙂

Smacznego!!!

You Might Also Like

29 komentarzy

  • Reply
    ~domowacukierniaewy.blox.pl
    27 lutego 2014 at 07:46

    Pyszne ciasto i piękne zdjęcia 🙂 Pozdrawiam

  • Reply
    ~Smakołyki Bereniki
    28 lutego 2014 at 08:33

    Cieszę się, że przepis się sprawdził 🙂 Przepis był w moich zapiskach od dawna, kusił mnie swoimi składnikami, ale nie wiedziałam, jaki efekt da po upieczeniu. Ciasto jest rzeczywiście mocno miodowe, wilgotne i szybkie w przygotowaniu. Pozdrawiam serdecznie 🙂

  • Reply
    ~mkr
    1 marca 2014 at 10:10

    pycha, ja polecam pyszne ciasto cappuccino,pozdrawiam
    http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2013/12/ciasto-cappuccino.html

  • Reply
    ~Kopalnia Smaku
    1 marca 2014 at 10:17

    Myślę że z migdałami (tak jak jest w przepisie będzie smaczniej) 🙂 Ale to tylko moje zdanie, może dlatego że b. lubię migdały. A od siebie polecam baaardzo smaczne muffinki z jabłkami: http://kopalniasmaku.pl/przepisy/29-100019-muffinki_z_jablkami.html

  • Reply
    ~mama
    1 marca 2014 at 10:17

    pyszne:) polecam mój murzynek z serem 🙂
    http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/03/murzynek-z-serem.html

  • Reply
    ~ania
    1 marca 2014 at 10:28

    Wygląda świetnie i na pewno musi być pyszne. Takiego ciasta jeszcze nie jadłam, a że akurat mam zapas migdałów, to na pewno spróbuję. Dziękuję za przepis. Ja zapraszam na cieniutkie ciasto z serem: http://kuchniaidom.pl/batonik-serniczek/

    • Reply
      Justyna
      1 marca 2014 at 12:44

      Serdecznie polecam:-)

  • Reply
    ~orzeszki
    1 marca 2014 at 10:47

    pyszności:)
    polecam też moja wersję z orzechami laskowymi
    http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/11/ciasto-orzechowo-miodowe.html

    pozdrawiam!

  • Reply
    ~ulubione przepisy Barbary
    1 marca 2014 at 10:47

    hmm, to taki sernik ni sernik do tego orzechowy z miodem:-) wszystko co lubię ciekawe jak smakuje muszę spróbować.
    Zapraszam na w wolnej chwili na pyszne Ciacho Marchewkowe pod białą pierzyną:-)
    Pozdrawiam

  • Reply
    ~mkr
    1 marca 2014 at 11:03

    Pyszne ciacho, ja polecam pyszne cappuccino,pozdrawiam
    http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2013/12/ciasto-cappuccino.html

  • Reply
    ~Kasia
    1 marca 2014 at 11:21

    Jedyny sposób na zdrowe odchudzanie i długotrwałe wyniki jest zmiana nawyków żywieniowych. Po co całe życie się odchudzać, to jest bardzo męczące dla naszego organizmu.
    Ja już z tym nie mam problemu, zmieniłam nawyki żywieniowe, ale pomógł mi w tym polecając mi świetny program konsultant Wellness(idealnafigura.com/gberes), schudłam zdrowo, bezpiecznie, co najważniejsze utrzymuje już ponad rok świetną figurę.Każdej to polecam

  • Reply
    Kuchnia Biegacza
    1 marca 2014 at 11:52

    Ale pyszności. Orzechy, miód, serek – nie można nie zrobić!

    • Reply
      Justyna
      1 marca 2014 at 12:46

      Dokładnie tak:-)

  • Reply
    ~domowe toffi
    1 marca 2014 at 12:33

    wygląda i pewnie spakuje rewelacyjnie 🙂 jest sobota wieć trzeba będzie sie wybrać na zakupy po wszystkie składniki i zrobic sobie takie ciacho na niedziele…
    hmm ciekawe czy będzie się to dało połączyć z masą krówkową http://www.alestrona.net/348/jak_zrobic_w_domu_toffi.html

    • Reply
      Justyna
      1 marca 2014 at 12:46

      W sumie dobry pomysł, ale nie wiem czy nie będzie za slodko:-)

  • Reply
    ~Gość
    1 marca 2014 at 13:11

    Wygląda niezwykle smakowicie.
    Polecam też
    http://inews.com.pl/WordPress3/gruszki-z-serem-orzechami-obsypane

  • Reply
    ~Łasuch
    1 marca 2014 at 15:39

    Moje ulubione ciasto (nie mogę się mu oprzeć!) to sernik królewski. Przepis pochodzi z książki „Ciastka, ciasta, torty” http://sklep-ebooki.nextore.pl/ebooki/ciastka,_ciasta,_torty_p39008.xml

  • Reply
    renata.pn
    1 marca 2014 at 17:52

    Twoje ciasto to pyszne zestawienie składników 🙂 ja dla zabieganych, ale nie tylko, proponuję szarlotkę upieczoną w 8 minut http://to-tylko-blog.blog.pl/2014/03/01/szarlotka-w-8-minut/

  • Reply
    ~Bunia
    1 marca 2014 at 18:18

    Bardzo ciekawe połączenie składników, chętnie przetestuję 🙂 Pozdrawiam http://www.zainspirowanawkuchni.blogspot.com

  • Reply
    ~ewelina
    1 marca 2014 at 20:40

    Przeczytałam ten przepis, aż mi ślinka pociekła… Kiedyś zrobię, muszę sobie zapisać ten przepis. Upewnię się tylko: proszku do pieczenia ani sody nie dodajemy?

    • Reply
      Justyna
      1 marca 2014 at 23:46

      Zgadza się, nie ma ani proszku ani sodu:-)

  • Reply
    ~dorota
    1 marca 2014 at 21:16

    Składniki obiecujące, ale… czy nikt nie zauważył zakalca na zdjęciu?

    • Reply
      Justyna
      1 marca 2014 at 23:47

      Droga Doroto, ciasto jest z serem więc to nie jest zakalec:-

  • Reply
    ~Lipka
    1 marca 2014 at 21:49

    Twaróg 🙂 Bardzo lubię ciasta serowe, zapraszam do mnie 🙂

  • Reply
    ~Kazik
    1 marca 2014 at 22:40

    Ciasto wygląda jak zakalec! Mało wyrośnięte, polepione. Wiadomo, że serniki nie mogą wyglądać jak drożdżowe, biszkoptowe, czy ucierane, ale mają ładny kolor, a tu niestety nawet koloru nie ma przyjemnego, smaczengo – ziemiste. Możliwe, że tylko tak wygląda, ale czy najpierw nie jemy „oczami”?

    • Reply
      Justyna
      1 marca 2014 at 23:49

      Napewno najpierw jemy oczami ale ciasto zostało przygotowane dla smaku. I nie jest to sernik tylko ciasto z dodatkiem sera i miodu dlatego ma taki kolor i konsystencje. Pozdrawiam

  • Reply
    almaarte
    2 marca 2014 at 09:39

    Zapowiada się pysznie! Tylko jak w Hiszpanii zdobyc twarog :(?

    • Reply
      Justyna
      3 marca 2014 at 10:41

      Możesz spróbować zamienić twaróg na mascarpone

    Leave a Reply