Bez kategorii/ CIASTA I DESERY/ SERNIKI

Sernik z czereśniami i czekoladą

Sernik z czereśniami (1)Już od jakiegoś czasu „chodził” za mną sernik. Moja Druga Połówka mówiła: a może jabłecznik albo tartę z pyszną masą kremową, ale ja miałam ochotę na aromatyczny sernik z owocami i w ten sposób padło na czereśnie, których często nie wykorzystuję do wypieków. Połowę czereśni upiekłam z sernikiem, a połowa przykryła czekoladową polewę. Jak dla mnie sernik wyszedł naprawdę przepyszny, chociaż nie powinno się go jeść w dużych ilościach ponieważ czereśnie są dość ciężkostrawne. Mnie ta informacja nie zatrzymała 🙂

Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm:

Spód:

– około 20 herbatników maślanych

– 2 łyżki kakao

– 60 g masła

Herbatniki blendujemy na piasek i dodajemy do nich kakao. Masło roztapiamy i mieszamy z herbatnikmi, aż składniki dobrze się połączą. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy na nią masę ciasteczkową, którą dokładnie ugniatamy np. dnem płaskiej szklanki. Foremkę wstawiamy do lodówki.

Masa serowa: składniki powinny mieć temperaturę pokojową (należy je wyjąć z lodówki min. 2 godziny wcześniej)

– około 250 g czereśni: umytych i przeciętych na pół (pozbywamy się pestek)

– 250 g twarogu

– 250 g mascarpone

– 100 ml śmietanki kremówki 36%

– 3 jajka

– 0,5 szklanki cukru pudru

– 1 łyżka mąki pszennej

– 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Piekarnik nastawiamy na 160 stopni. Jajka ucieramy z cukrem, ale tylko do momentu, aż się dobrze połączą. Dodajemy twaróg, mascarpone, śmietankę i mąki. Miksujemy krótko. Masę wylewamy na spód ciasteczkowy i układamy na niej połowę czereśni. Pieczemy 70 – 80 min. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Gdy sernik całkiem wystygnie szykujemy polewę czekoladową.

Polewa:

– 50 g czekolady najlepiej gorzkiej (niestety miałam tylko deserową)

– 70 ml śmietanki kremówki 36%

Śmietankę podgrzewamy i do ciepłej dodajemy czekoladę. Zdejmujemy z gazu i mieszamy, aż czekolada się rozpuści a polewa zacznie gęstnieć. Wówczas wylewamy ją na sernik i przyozdabiamy pozostałymi czereśniami. Sernik wstawiamy do lodówki.

Z podanych składników wykroiłam 8 dużych porcji. Jedna to około 500 kcal

Sernik z czereśniami (8)

Sernik z czereśniami (7)

Sernik z czereśniami (9)

 

Smacznego!!!

 

 

You Might Also Like

24 komentarze

  • Reply
    ~gin
    27 lipca 2015 at 18:15

    Ciężkostrawność czereśni mi nie straszna! Pyszny musiał być ten sernik 🙂

  • Reply
    ~Anna
    29 lipca 2015 at 08:41

    Za mną też chodzi sernik
    A tu proszę przepis na sernik z ulubionymi czereśniami
    Skorzystam.
    🙂
    Polecam wspomniany jabłecznik.
    A dokładniej przepis na szybką szarlotkę bez pieczenia
    http://odchudzaniejestproste.pl/dietetyczna-blyskawiczna-szarlotka-bez-pieczenia-przepis/

    gotowa w 15 minut, może być w wersji bezglotenowej

    Pozdrawiam i smacznego

  • Reply
    ~PrzekaskinaImpreze.pl
    29 lipca 2015 at 08:55

    Wygląda bardzo apetycznie. Serniki robię często, ale z czereśniami jeszcze nie jadłam. Musi być pyszny.
    http://przekaskinaimpreze.pl

    • Reply
      Justyna
      29 lipca 2015 at 09:01

      W takim razie serdecznie polecam;-)

  • Reply
    ~elwirski
    29 lipca 2015 at 09:16

    czereśnie ciężkostrawne? a kto by o tym myślał, patrząc na takie ciacho:)
    http://elwirski.blogspot.com/2015/06/sernik-mietowo-czekoladowy.html

  • Reply
    ~tss
    29 lipca 2015 at 09:28

    Ładny ten sernik 🙂 Dodatek owoców do sernika jest jak najbardziej, także suszonych – http://www.stachurska.eu/?p=1052 .

  • Reply
    ~natt
    29 lipca 2015 at 10:55

    Kurczę, niesamowicie wygląda Twój sernik, zwłaszcza ta niezwykła polewa:*
    Ja zapraszam na sernik waniliowo-truskawkowy 🙂 http://kuchnianatki.blogspot.com/2015/06/sernik-waniliowo-truskawkowy.html

  • Reply
    ~Skr
    29 lipca 2015 at 16:35

    Mam pytanie o średnicę formy do pieczenia.

    • Reply
      Justyna
      29 lipca 2015 at 16:39

      W opisie jest podane: tortowwnica o średnicy 20 cm.

  • Reply
    ~bułka z chlebem
    29 lipca 2015 at 18:12

    Taki pyszny sernik, a u mnie już czereśnie się skończyły. Dojrzały za to już pierwsze śliwki, z którymi upiekłam kruche ciasto
    http://bulkazchlebem.pl/kruche-ciasto-ze-sliwkami-i-kruszonka

  • Reply
    ~Dzik
    29 lipca 2015 at 22:17

    Mam pytanie….czy mozna podwoic ilosc slkadnikow i upiec duza blache ?

    • Reply
      Justyna
      30 lipca 2015 at 09:18

      Oczywiście, że można podwoić ilość składników. Wówczas wystarczą one na tortownicę 28-30 cm lub blachę 25-30 cm. Pozdrawiam serdecznie

  • Reply
    ~Sylwia
    30 lipca 2015 at 08:55

    Zdjęcie sernika mnie zachęciło, wczoraj zrobiłam….
    Resztką woli powstrzymałam się żeby starczyło dla reszty domowników, pycha!!!!

    • Reply
      Justyna
      30 lipca 2015 at 09:16

      Bardzo się cieszę że smakowało i polecam się na przyszłość:-) pozdrawiam serdcznie

  • Reply
    ~Aga
    2 sierpnia 2015 at 18:13

    Czy to ma być taki zwykły najzwyklejszy twaróg kupowany na wagę? Czy mielić go przez dodaniem do masy?

    • Reply
      Justyna
      2 sierpnia 2015 at 22:48

      Decyzja należy do Ciebie, albo kupujesz zwykły twaróg i go mielisz, albo kupujesz gotowy ser w wiaderku i wtedy nic z nim nie robisz. Pozdrawiam

    Leave a Reply