Dziś mam dla was bardzo prosty deser. Nie był on planowany i można powiedzieć, że powstał tak trochę z przypadku, a właściwie z potrzeby wysprzątania lodówki z resztek. Jak się okazało, efekt wyszedł całkiem zadowalający 🙂 Polecam wszystkim takie eksperymenty. U mnie produktów wystarczyło na dwa desery.

Składniki na dwa pucharki:

1. Warstwa z galaretką: kilka winogron przeciętych na pół i zalanych galaretką truskawkową, przygotowaną według instrukcji na opakowaniu.

2. Warstwa budyniu czekoladowego: u mnie była to pozostałość waniliowego budyniu po cieście, który zmiksowałam z dwoma łyżkami kakao. Budyń robiłam sama z przepisu tutaj. Można też wykorzystać jakieś resztki budyniu w proszku ( o ile takie posiadamy)

3. Warstwa bananowa: czyli 2 lekko już podstarzałe banany które zmieliłam w blenderze z 4 herbatnikami. Całość skropiłam kilkoma kroplami z cytryny.

Jeden pucharek to około 360 kcal. Ale muszę przyznać, że deser wyszedł niesamowicie sycący i spokojnie mógłby zastąpić kolację 🙂

Smacznego!!!