Bez kategorii/ BEZ PIECZENIA/ CIASTA I DESERY

Rafaello na krakersach

Ciasto kokosowe bez pieczenia
Ciasto kokosowe bez pieczenia

Ciasto bez pieczenia – rafaello na krakersach

Do zrobienia tego ciasta namówiła mnie moja Druga Połówka. Jadł to ciasto już wcześniej i cały czas o nim wspominał. Więc zrobiłam. W sumie największa obawa jest, że zbyt mocno będzie czuć te słone krakersy. Ale, co dziwnego, nie czuć ich wogóle. Ciasto jest bardzo smaczne i jest niesamowitą gratką dla miłośników kokosu. Jedyne czego nie lubię w ciastach bez gotowania to układanie tych krakersów, biszkoptów czy herbatników w blaszce. Nie wiem czemu, ale strasznie mnie to denerwuje. Ale dla tego ciasta można się poświęcić 🙂

Składniki na blaszkę 24×24 cm:

– 2 duże paczki krakersów słonych

– 2 szklanki wiórków kokosowych

– 3 szklanki mleka

– 2 żółtka

– 3 czubate łyżki mąki pszennej

– 3 łyżki mąki ziemniaczanej

– 2 cukry waniliowe

– szklanka cukru ( lub troszkę więcej gdy ktoś lubi bardzo słodkie)

– 200 g miękkiego masła

Rozpoczynamy od przygotowania budyniu. Żółtka, szklankę mleka oraz mąki bardzo dokładnie mieszamy, tak by nie było żadnych grudek. W garnuszku gotujemy pozostałe mleko z cukrami. Gdy mleko zacznie wrzeć zmniejszamy gaz na najmniejszy i wlewamy powoli masę mączną, cały czas mieszając. To jest najistotniejsze. Gdy będziemy mieszać cały czas nie powstaną grudki. Gdy budyń zacznie gęstnieć ściągamy go z palnika ale mieszamy cały czas dopóki przestanie gęstnieć. Odstawiamy do przestudzenia.

Po tym czasie dodajemy partiami masło i mieszamy łyżką lub mikserem do całkowitego rozpuszczenia i połączenia masła z masą. Na koniec dodajemy szklankę wiórek kokosowych i znów mieszamy.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy krakersy, następnie masę, znów krakersy które delikatnie dociskamy ręką i znów masa. U mnie wyszły trzy warstwy, na wierzchu powinna znajdować się masa, którą posypujemy odłożoną szklanką wiórków. Ciasto wstawiamy do lodówki. Najlepsze jest na drugi dzień gdy krakersy zmiękną.

Z mojej blaszki wyszło 16 porcji. Jedna porcja to 360 kcal.

Ciasto bez pieczenia

Ciasto kokosowe bez pieczenia

Rafaello bez pieczenia

Rafaello bez pieczenia

Ciasto bez pieczenia

Ciasto bez pieczenia

Smacznego!!!

Zapisz

You Might Also Like

13 komentarzy

  • Reply
    ~Photo
    19 października 2013 at 12:58

    Witam, zapraszam na mojego http://photo-common-creative.blogspot.com/

  • Reply
    ~Joanna
    18 stycznia 2015 at 21:54

    Pycha, zrobiłam:P

    • Reply
      Justyna
      18 stycznia 2015 at 22:34

      Cieszę się że smakowało, pozdrawiam 🙂

  • Reply
    ~beata
    18 stycznia 2015 at 23:29

    Super wyglada, przymierzam sie go zrobic.Mam pytanie- jakiej wielkosci blacha powinna byc?

    • Reply
      Justyna
      19 stycznia 2015 at 08:42

      Przepis jest podany na blaszke o wymiarach 24×24 cm. Pozdrawiam

  • Reply
    ~Paulina
    20 stycznia 2015 at 19:09

    Ciasto pyszne! Polecam posypać migdałami krojonymi w słupki zmieszanymi z wiórkami kokosowymi. Dopiero wtedy smakuje jak Rafaello:)

  • Reply
    ~Kama
    23 kwietnia 2015 at 13:05

    Ja robię z krakersów sezamowych, niesłonych.

    • Reply
      Justyna
      23 kwietnia 2015 at 22:05

      Ciekawa opcja:-)

  • Reply
    ~kuczi
    16 maja 2015 at 17:10

    Witam , dziś w końcu zabieram się również i za to ciastko 😉 wierzę że będzie równie dobre jak banoffee pie . tylko skorzystam z pomysłu tutejszego żeby dodać migdały. posypie nimi górę zamiast kokosu. pozdrawiam.

  • Reply
    ~kuczi
    18 maja 2015 at 15:15

    Polecam polecam i jeszcze raz polecam !! Ciasto przepyszne tak jak wspomniałam posypałam górę dodatkowo paczką migdałów i po prostu istne niebo w gębie;)
    Jestem niezmiernie zadowolona że kiedyś przez przypadek wpadłam na tego bloga i wierzę że nie raz jeszcze skorzystam z tutejszych przepisów. Gorąco pozdrawiam autorkę !.

    • Reply
      Justyna
      18 maja 2015 at 20:05

      Dodatek migdałów musiałbyć faktycznie pyszny:-) Też wypróbuje następnym razem. Dziękuje bardzo za miłe słowa i oczywiście jestem otwarta na wszelkie konstruktywane uwagi gdyby Pani takie miała dotyczące bloga. Pozdrawiam serdecznie. Justyna

  • Reply
    Ciasto ambasador - Relaxtime
    26 maja 2020 at 10:40

    […] inna pod względem konsystencji. No wyszło naprawdę pysznie. Do tego stopnia, że już planuję rafaello na krakersach, którego dawno nie jadłam, a też uwielbiam :- […]

  • Reply
    Rafaello na herbatnikach z polewą - Relaxtime
    20 maja 2021 at 15:32

    […] jest na herbatnikach czy słonych krakersach. Robiłam i jedną i drugą opcję (tu znajdziesz rafaello na krakersach). I nie wiem ? Na pewno obie wersję się troszkę różnią. Dzisiejsze rafaello jest słodsze […]

  • Leave a Reply

    osiemnaście − osiemnaście =