Bez kategorii/ BEZY I CIASTA BEZOWE/ CIASTA I DESERY/ DESERY

Mini torcik bezowy z kremem cytrynowym

Mini torcik bezowy z kremem cytrynowym (2)U mnie znów beza 🙂 Chyba podświadomie wybieram teraz ciasta do których potrzebne są tylko żółtka, a potem z zadowoleniem stwierdzam: „ojej znów zostały mi białka, chyba będzie torcik bezowy :-)” Pokochałam ten rodzaj deseru, a co najważniejsze posmakował też bardzo mojej drugiej Połówce. Połączenie bezy z kremem cytrynowym jest rewelacyjne gdyż całość nie wychodzi za słodka. Ciasto po prostu rozpływa się w ustach 😆

Składniki na torcik o średnicy około 18 cm (wielkość podstawki od filiżanki)

– 2 białka

– 100 g drobnego cukru

– szczypta soli

Krem cytrynowy:

– 60 g miękkiego masła

– 250 g mascarpone lub serka kremowego

– sok i skórka z dwóch cytryn

– pół szklanki cukru pudru (lub do smaku)

Białka wraz z solą ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania partiami dodajemy cukier (każdą kolejną partie cukru dodajemy gdy poprzednia się rozpuści). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i odrysowujemy na niej dwa okręgi. Wykładamy masę i pieczemy 90 min w 110 stopniach. Studzimy przy bardzo lekko uchylonym piekarniku.

Masło ucieramy wraz sokiem i skórką z cytryny. Dodajemy cukier i znów ucieramy. Na koniec dodajemy mascarpone i miksujemy chwilę do połączenia składników. Masę na czas pieczenia bezy należy wstawić do lodówki.

Na pierwszy bezowy blat nakładamy krem, następnie lekko dociskamy drugi bezowy blat i nakładamy resztę kremu. Torcik ozdabiamy kostką gorzkiej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej. Ciasto wkładamy do lodówki.

Z tego mini torcika wychodzi 6 porcji. Jedna porcja to 370 kcal.

Mini torcik bezowy z kremem cytrynowym (4)

Mini torcik bezowy z kremem cytrynowym (3)Mini torcik bezowy z kremem cytrynowym (1)Smacznego!!!

You Might Also Like

3 komentarze

  • Reply
    ~gin
    24 października 2013 at 19:59

    Wygląda cudnie 🙂 Ja też na nadmiar białek nigdy nie narzekam 😉

  • Reply
    ~Qchenne kaprysy
    5 lutego 2014 at 11:33

    Zafascynowały mnie kremy z dodatkiem serka i z pewnością zagoszczą w towarzystwie moich wypieków. Taka odskocznia od kremów budyniowych, najpopularniejszych w tym czasie. Pozdrawiam 🙂

    • Reply
      Justyna
      5 lutego 2014 at 13:09

      Taki krem smakuje zupełnie inaczej, chociaż obydwa są pyszne. Moim zdaniem masy z serka są szybsze do przygotowania:-) pozdrawiam

    Leave a Reply

    dwadzieścia − 6 =