Mini torcik bezowy z kremem cytrynowym (2)U mnie zn贸w beza 馃檪 Chyba pod艣wiadomie wybieram teraz ciasta do kt贸rych potrzebne s膮 tylko 偶贸艂tka, a potem z zadowoleniem stwierdzam: „ojej zn贸w zosta艂y mi bia艂ka, chyba b臋dzie torcik bezowy :-)” Pokocha艂am ten rodzaj deseru, a co najwa偶niejsze posmakowa艂 te偶 bardzo mojej drugiej Po艂贸wce. Po艂膮czenie bezy z kremem cytrynowym jest rewelacyjne gdy偶 ca艂o艣膰 nie wychodzi za s艂odka. Ciasto po prostu rozp艂ywa si臋 w ustach 馃槅

Sk艂adniki na torcik o 艣rednicy oko艂o 18 cm (wielko艣膰 podstawki od fili偶anki)

– 2 bia艂ka

– 100 g drobnego cukru

– szczypta soli

Krem cytrynowy:

– 60 g mi臋kkiego mas艂a

– 250 g mascarpone lub serka kremowego

– sok i sk贸rka z dw贸ch cytryn

– p贸艂 szklanki cukru pudru (lub do smaku)

Bia艂ka wraz z sol膮 ubijamy na sztywn膮 pian臋. Pod koniec ubijania partiami dodajemy cukier (ka偶d膮 kolejn膮 partie cukru dodajemy gdy poprzednia si臋 rozpu艣ci). Blaszk臋 wyk艂adamy papierem do pieczenia i odrysowujemy na niej dwa okr臋gi. Wyk艂adamy mas臋 i pieczemy 90 min w 110 stopniach. Studzimy przy bardzo lekko uchylonym piekarniku.

Mas艂o ucieramy wraz sokiem i sk贸rk膮 z cytryny. Dodajemy cukier i zn贸w ucieramy. Na koniec dodajemy mascarpone i miksujemy chwil臋 do po艂膮czenia sk艂adnik贸w. Mas臋 na czas pieczenia bezy nale偶y wstawi膰 do lod贸wki.

Na pierwszy bezowy blat nak艂adamy krem, nast臋pnie lekko dociskamy drugi bezowy blat i nak艂adamy reszt臋 kremu. Torcik ozdabiamy kostk膮 gorzkiej czekolady roztopionej w k膮pieli wodnej. Ciasto wk艂adamy do lod贸wki.

Z tego mini torcika wychodzi 6 porcji. Jedna porcja to 370 kcal.

Mini torcik bezowy z kremem cytrynowym (4)

Mini torcik bezowy z kremem cytrynowym (3)Mini torcik bezowy z kremem cytrynowym (1)Smacznego!!!