Bez kategorii/ BEZ PIECZENIA/ CIASTA I DESERY

Przekładaniec chałwowy na herbatnikach – bez pieczenia

Ciasto chałwowe bez pieczenia (5)To ciasto to była moja Świąteczna propozycja, chociaż bardzo długo się nad nią zastanawiałam. Najpierw chciałam jakieś ciasto przekładane z masą, myślałam że może Pani Walewska. Potem stwierdziłam, że przydałoby się coś na szybko bez pieczenia, a na końcu stwierdziłam że mam ochotę na chałwę 🙂 I w ten właśnie sposób powstał mój przekładaniec na herbatnikach z budyniową masą chałwową oddzieloną od herbatników powidłami śliwkowymi, które fajnie zrównoważyły słodki smak chałwy. A do tego polewa z gorzkiej czekolady. Mówię wam coś pysznego 🙂 Zarówno Moja Druga Połówka jak i wszyscy w domu byli zachwyceni.

Składniki na blaszkę 24×24 cm:

Budyń chałwowy:

– 0,5 litra mleka

– 2 łyżki mąki ziemniaczanej

– 2 łyżki mąki pszennej

– 2 jajka

– 3 łyżki cukru (można pominąć, ciasto i tak jest bardzo słodkie)

– 300 g chałwy (pomieszałam kilka smaków)

– 150 g miękkiego masła

Dodatkowo:

– duże opakowanie herbatników

– mały słoiczek powideł śliwkowych

– tabliczka gorzkiej czekolady 70%

– 100 ml śmietanki kremówki 36%

Do dość dużej miski wlewamy połowę mleka, jajka, obie mąki oraz rozkruszoną chałwę. Mieszamy wszystko razem dokładnie, najlepiej trzepaczką żeby składniki dobrze się połączyły. Drugą połowę mleka zagotowujemy wraz z cukrem i dodajemy mieszankę chałwową. Gotujemy na małym ogniu, początkowo cały czas mieszając by nie było żadnych grudek. Gotujemy do momentu zgęstnienia budyniu. Odkładamy budyń do ostudzenia. Masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy do niego budyniu (połączyłam wszystko mikserem).

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy warstwę herbatników, którą cienko smarujemy powidłami. Następnie układamy warstwę chałwową, znów herbatniki które lekko dociskamy rękami, powidła i masę. Warstwy układamy wedle uznania, u mnie wyszły dwie i pół :-). Ciasto wkładamy do lodówki, w tym czasie podgrzewamy kremówkę i do ciepłej wrzucamy połamaną czekoladę. Mieszamy do momentu rozpuszczenia czekolady i połączenia składników. Gdy masa zacznie delikatnie tężeć przelewamy ją na ciasto i spowrotem wkładamy ciasto do lodówki. Po trzech godzinach można się zajadać 🙂

Z blaszki wykroiłam 16 porcji. Jedna to 350 kcal

Ciasto chałwowe bez pieczenia (4)

Ciasto chałwowe bez pieczenia (6)

Ciasto chałwowe bez pieczenia (3)Smacznego!!!

 

You Might Also Like

33 komentarze

  • Reply
    ~Crispy Biscuits
    26 kwietnia 2014 at 09:52

    Do tej pory jadłam tylko jedno ciasto z masą chałwową, było przepyszne. Chętnie spróbowałabym też Twojego, bo latem nie przepadam za staniem przy gorącym piekarniku 🙂

    • Reply
      Justyna
      26 kwietnia 2014 at 09:55

      Serdecznie polecam bo to wyszło bardzo smaczne, zwłaszcza dla wielbicieli chałwy:-)

      • Reply
        ~bogi
        19 grudnia 2014 at 13:39

        Czy do masy daje się całe jajka czy żółtka?

        • Reply
          Justyna
          19 grudnia 2014 at 13:53

          Do tej masy dodałam całe jajka.

  • Reply
    ~magda
    26 kwietnia 2014 at 10:45

    aaaa, chcę, chcę! chcę kawałek albo dwa! :))

  • Reply
    ~panimagoga
    26 kwietnia 2014 at 12:40

    Bardzo fajna propozycja. Też myślę ostatnio o jakimś chałwowcu;)

  • Reply
    ~Domowe Wypieki
    26 kwietnia 2014 at 12:56

    Mniam 🙂 Szybkie i pyszne !

  • Reply
    ~zyciezapetytem
    26 kwietnia 2014 at 13:07

    Wygląda niesamowicie pysznie! Koniecznie muszę je przygotować, bo uwielbiam chałwę i już czuję, że będzie prawdziwą pysznością 🙂

  • Reply
    ~kulinarna148
    26 kwietnia 2014 at 14:57

    Wspaniały ten chałwowiec, jeszcze nie widziałam budyniu chałwowego 🙂
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

  • Reply
    ~Magda
    30 kwietnia 2014 at 09:07

    Porywam przepis, na pewno wypróbuję!! Uwielbiam ciasta chałwowe;) Pozdrawiam

    • Reply
      Justyna
      30 kwietnia 2014 at 09:22

      Mam nadzieję że będzie smakować:-)

  • Reply
    ~Ania
    2 maja 2014 at 13:01

    Przepysznie wygląda.Muszę tez taki zrobić.Pozdrawiam

  • Reply
    ~jolanta
    14 maja 2014 at 16:44

    Wczoraj przeczytałam przepis,dzisiaj robię te pyszności dla Mai i jutro zawiozę jej do Radzynia Podl..Mam nadzieję że będzie smakowało bo wygląda smakowicie.Pozdrawiam

    • Reply
      Justyna
      17 maja 2014 at 23:11

      Ojej to mam nadzieję, że smakowało:-) Pozdrawiam

  • Reply
    ~Bogusia
    19 maja 2014 at 19:30

    Przetestowane 🙂
    Pyszne słodko-kwaśne połączenie.
    Jednak troszkę za „ciężkie”.

    • Reply
      Justyna
      19 maja 2014 at 20:33

      Ale najważniejsze że smakowało:-) Pozdrawiam

  • Reply
    ~Iza
    30 października 2014 at 08:22

    wczoraj je zrobilam i wyszlo rewelacyjnie! maz i znajomi z pracy bardzo zachwalali:) jedyna zmiane jaka wprowadzilam bylo dodanie dzemu porzeczkowego zamiast powidel i nie dodalam ani grama cukru:)
    polecam bo pychotka!

    • Reply
      Justyna
      30 października 2014 at 08:55

      Bardzo sie ciesze, że smakowało. A z cukrem masz rację, ciacho jest wyjątkowo słodkie więc można z niego zrezygnować:-)

  • Reply
    ~ana
    22 grudnia 2014 at 14:11

    Łyżki płaskie czy czubate mąki?

    • Reply
      Justyna
      22 grudnia 2014 at 20:20

      Do masy dodajemy płaskie łyżki mąki:-) pozdrawiam

  • Reply
    ~Magda
    17 lutego 2015 at 08:13

    Ciasto robiłam już wielokrotnie;)) Jest po prostu przepyszne!
    http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/2015/02/ciasto-chawowe-na-zimno.html

    • Reply
      Justyna
      17 lutego 2015 at 08:29

      Wyszło Ci świetnie, aż narobiłaś mi smaka na jego powtórzenie:-) pozdrawiam serdecznie

  • Reply
    ~Ewelina
    17 kwietnia 2015 at 09:33

    Ciasto zrobiłam wczoraj. Dodałam zamiast powideł śliwkowych dżem z czarnej porzeczki i zrobiłam je na kakaowych herbatnikach. Leżało całą noc zawiniętę w lodówce, żeby smaki się przegryzły. Smak nie do opisania. Bardzo dobre ciasto, szybkie i dla chałwożerców.

    • Reply
      Justyna
      17 kwietnia 2015 at 22:29

      Cieszę się że smakowało, ja osobiście też je bardzo lubię:-) Pozdrawiam serdecznie

  • Reply
    ~sylwia
    7 maja 2015 at 21:46

    jutro moje urodziny a ciasto wlasnie powedrowalo do lodowki 🙂 mam nadzieje, ze bedzie pyszne 🙂 pozdrawiam

    • Reply
      Justyna
      7 maja 2015 at 22:10

      W takim razie już dzisiaj życzę wszystkiego najlepszego no i mam nadzieję że ciasto będzie smakowało:-)

  • Reply
    ~Paulina
    30 października 2015 at 17:24

    Czy w momencie podgrzewania śmietana nie zwazy się?

    • Reply
      Justyna
      30 października 2015 at 21:33

      Jeżeli tylko ją podgrzejesz a nie zagotujesz, to śmietana sie nie zważy:-)

  • Reply
    Lucy
    22 listopada 2016 at 07:02

    Wygląda super! To jest ciasto, które lada dzień zrobię 🙂 Już się nie mogę doczekać tego smaku 😀

    Zapraszam również do siebie 🙂
    http://kuchnianasliwkowymszlaku.blog.pl/

    • Reply
      Justyna
      22 listopada 2016 at 11:16

      Mam nadzieję, że będzie smakować 🙂 pozdrawiam

  • Reply
    Ania
    13 kwietnia 2017 at 21:43

    W tym przepisie chalwe gotuje sie z budyniem,w wersji z dzemem i biszkoptami dodana jest do utartego masla. Kaka wersja jest lepsza?

    • Reply
      Justyna
      14 kwietnia 2017 at 08:03

      Cześć Aniu, jak dla mnie obie wersje smakują pysznie. Różnica polega na tym, że w cieście gdzie chałwę gotuje się z budyniem jest ona bardziej kremowa. A w opcji gdzie dodaje się ją do masła są wyczuwalne jej drobne kawałki. Ja osobiście uwielbiam chałwę więc wybrałabym tą druga opcję, gdzie są wyczuwalne kawałki chałwy 🙂 Pozdrawiam serdecznie i życzę Wesołych Świąt

      • Reply
        Ania
        14 kwietnia 2017 at 09:08

        Zrobie wiec tak jak jest w przepisie,kremowa wersje zostawie na nastepna okazje. Juz sie nie moge doczekac efektu,mama uwielbia chalwe,bedzie miec niespodzianke,prawdopodobnie nigdy nie robila takiego ciasta. Pozdrawiam i rowniez zycze wesolych swiat:)

    Leave a Reply

    szesnaście + osiemnaście =