Bez kategorii/ CIASTA I DESERY/ CIASTO NA NIEDZIELĘ - SZYBKIE I ŁATWE

Ciasto na niedzielę – szybkie i łatwe #5 Brownie cytrynowe

Brownie cytrynowe to takie troszkę oszustwo (z nazwy oczywiście), ponieważ nie jest to brownie, a tylko brownie przypomina. W składzie nie znajdziemy czekolady, a nazwa wzięła się stąd, że ciacho jest niskie, wilgotne i bardzo aromatyczne. A tak naprawdę jest to ciasto ucierane, które było mega pyszne. Miałam trochę stracha, gdy siedziało w piekarniku, ponieważ przetrzymanie go w nim zbyt długo spowodowałoby jego przesuszenie i ciasto nie byłoby takie smaczne. Samo ciasto może nie robi takiego wrażenia, ale już ten dodatek cytrynowego lukru, doskonale zwieńcza dzieło i idealnie tu pasuje. Ciacho jest jednoczenie słodkie i kwaskowate. Proste, szybkie i jednocześnie bardzo interesujące w smaku. Nie utrzymało się u nas do następnego dnia 🙂 Do ozdoby wybrałam porzeczki czerwone i to z nich robiłam ostatnio lody (przepis tutaj). Mnie ten przepis bardzo zaintrygował i się nie zawiodłam, więc serdecznie go polecam!

Składniki na blaszkę 20×20 cm – pieczone w piekarniku góra – dół bez termoobiegu:

Ciasto:

– 120 g masła

– 3 jajka

– 0,5 szklanki cukru

– 140 g mąki

– skórka otarta z 1 cytryny

– sok z połowy cytryny

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, więc najlepiej wyjąć je z lodówki już dzień wcześniej. Masło i cukier ucieramy na gładką, puszystą masę. Dodajemy po jajku, ciągle miksując (masa, może wyglądać jakby się zważyła – jest to normalne). Dokładamy skórkę i sok z cytryny, a na końcu przesianą mąkę (można przesiać ją wcześniej ale ja przesiewałam ją bezpośrednio nad miską z masą). Masę mieszamy szpatułką, do momentu połączenia składników. Piekarnik nastawiamy na 150 stopni, a foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto do formy, równamy dość dokładnie i pieczemy 25 minut. Po 20 minutach sprawdzałam patyczkiem (używam wykałaczki drewnianej) czy ciasto jest gotowe, gdy na patyczku nie było surowego ciasta, wyjęłam blaszkę z piekarnika (u mnie była to 23 minuta). Ciasto odkładam do ostudzenia i gdy jest chłodne szykuję lukier.

Lukier cytrynowy:

– 3/4 szklanki cukru pudru

– 2 łyżki soku z cytryny

– skórka otarta z jednej cytryny

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Lukier ma być gęsty. Jeżeli jest mocno lejący dodajemy cukru pudru. Gdy jest gęsty przekładamy go na ciasto i delikatnie wyrównujemy. Lukier dość szybko zastyga. Ciasta nie musimy przechowywać w lodówce.

Z foremki wykroiłam 12 porcji. Jedna porcja to  195 kcal. Jeżeli ktoś z was zrezygnuje z lukru to jedna porcja wyniesie 160 kcal.

Brownie cytrynowe - czyli ciasto ucierane z lukrem

Brownie cytrynowe – czyli ciasto ucierane z lukrem

Niskie, wilgotne i bardzo aromatyczne

Niskie, wilgotne i bardzo aromatyczne

Szybkie i łatwe ciasto na niedzielę

Szybkie i łatwe ciasto na niedzielę

Ciasto z cytryną w roli głównej

Ciasto z cytryną w roli głównej

Ciasto zaserwowane na dębowej desce drewnianej

Ciasto zaserwowane na dębowej desce drewnianej

Brownie cytrynowe - ciasto na każdą porę roku

Brownie cytrynowe – ciasto na każdą porę roku

Brownie cytrynowe

Brownie cytrynowe

Smacznego!!!

Źródło wpisu: Moje Wypieki

 

You Might Also Like

15 komentarzy

  • Reply
    iza
    15 września 2016 at 08:17

    fajne! lubię takie ciacha

  • Reply
    kasiac
    15 września 2016 at 08:28

    ciasto wygląda obłędnie! Ten cytrynowy lukier bardzo tu pasuje 🙂 Jak też dekoracja z czerwonych porzeczek 🙂

    • Reply
      Justyna
      15 września 2016 at 08:41

      Dziękuje bardzo za miłe słowa, chociaż wygląd to nic, ważne jak smakuje 🙂 pozdrawiam

  • Reply
    Wypieki Beaty
    15 września 2016 at 10:32

    Wygląda na fajne,wilgotne 🙂

    • Reply
      Justyna
      15 września 2016 at 12:49

      I własnie takie było. Polecam przetestować 🙂

  • Reply
    Katalog Smakow
    15 września 2016 at 14:14

    http://www.katalogsmakow.pl 😉

  • Reply
    Iwona
    15 września 2016 at 19:10

    Lubie takie nie za słodkie ciacha 😉

    • Reply
      Justyna
      15 września 2016 at 20:25

      Zgadzam się Iwona z Tobą i pasują świetnie do kawy 🙂 Pozdrawiam

  • Reply
    Łukasz
    17 września 2016 at 20:05

    Jakie wymiary miała foremka?

    • Reply
      Justyna
      17 września 2016 at 21:52

      Foremka kwadratowa 20×20 cm

  • Reply
    Dorota
    19 września 2016 at 10:44

    Chyba w składnikach lukru powinno byc 2 łyzki soku z cytryny zamiast cukru pudru? Ciasto super 🙂

    • Reply
      Justyna
      19 września 2016 at 13:22

      Witaj Doroto, dziękuje za uważne czytanie. Od razu poprawiam błąd. Cieszę się że smakowało 🙂 pozdrawiam

  • Reply
    Maria
    20 września 2016 at 19:52

    ….a nie trzeba proszku do pieczenia ?

    • Reply
      Justyna
      20 września 2016 at 19:56

      Cześć Mario. Do tego ciasta nie potrzebujesz proszku do pieczenia. Pozdrawiam

  • Reply
    Ania
    22 września 2016 at 19:41

    Wygląda bardzo apetycznie i chętnie wypróbuję.
    Zapraszam do zajrzenia na moje przepisy, może coś się spodoba 🙂
    http://wszystko-smaczne.blogspot.com/

  • Leave a Reply