Wafle z masą krówkową (1)Witam wszystkich po świętach. Mam nadzieję że za bardzo się nie najedliście 🙂 Ze względu na te kilka dni rozpusty z pysznymi ciastami, dzisiaj mam dla was szybką przekąskę na słodko, którą lubią chyba wszyscy. Jej przygotowanie zajmuje około 5 min, a do tego liczba kalorii w porcji jest naprawdę do przyjęcia 🙂 Mowa oczywiście o waflach lub inaczej andrutach przełożonych gotową masą krówkową. “Krówkę” można zastąpić inną gotową masą lub przygotować jakąś samodzielnie (ja tym razem poszłam na łatwiznę ;-))

Składniki na około 20 dużych porcji:

– opakowanie wafli – u mnie w opakowaniu były 4 duże wafle o rozmiarach 22×29 cm

– puszka masy krówkowej o smaku truflowym

Na pierwszy wafel nakładamy 3 łyżki masy, którą dość cienko rozsmarowujemy nożem i nakładamy kolejny wafel. Układamy warstwy według uznania i ilości masy. Ostatni wafel powinien pozostać suchy. Całość przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy czymś ciężkim (np. encyklopedią). Ciężki przedmiot powinien przykrywać całą powierzchnię wafla, żeby boki się nie unosiły. Wafle wkładamy na 3 godziny do lodówki.

Jeden wafelek to 90 kcal 😆

Wafle z masą krówkową

Wafle z masą krówkową (2)

Smacznego!!!