Ekspresowe ciasto kokosowo ananasowe

 

Dziś mam dla was bardzo fajną propozycję jaką znalazłam na blogu u MagdyEkspresowe ciasto kokosowo ananasowe. Jest naprawdę rewelacyjnie szybkie w wykonaniu, super kokosowe i super ananasowe 🙂 W sumie to  świetna propozycja dla tych którzy nie tylko uwielbiają te dwa składniki ale również dla tych którzy nie mają czasu na wypieki świąteczne. Przez jakiś czas będę piekła w innym piekarniku i muszę go “wyczuć”. To ciasto chciałam potrzymać 5 minut dłużej, żeby się ładniej zarumieniło i to było o 5 minut za długo. Ciasto ściemniało zbyt mocno od spodu ale nie odjeło to absolutnie jego smaku 😉

Składniki na blaszkę 28×28 cm:

– 250 ml mleka

– 100 g masła

– 370 g wiórków kokosowych

– 1,5 szklanki cukru (śmiało można dać szklankę)

– 2 jajka

– 60 g mąki + łyżka mąki do posypania ananasa

– duża puszka ananasa pokrojonego lub w plasterkach (wówczas należy go pokroić)

– 3 garści płatków migdałowych do ozdoby

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ananasa odsączamy z soku, kroimy w kostkę i posypujemy łyżką mąki. W dużym garnku podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim masło. Dodajemy wiórki i cukier. Całość dokładnie mieszamy łyżką. Garnek ściągamy z gazu, dodajemy mąkę oraz i jajka. Mieszamy łyżką tylko do momentu połączenia składników. Na końcu dodajemy ananas i ostatni raz delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy je płatkami migdałowymi i pieczemy 35 min. Po ostudzeniu nie musimy przechowywać w lodówce.

Z mojej blaszki wyszło 20 porcji. Jedna to 300 kcal.

Ekspresowe ciasto kokosowo ananasowe (1)

Ekspresowe ciasto kokosowo ananasowe (2)

Ekspresowe ciasto kokosowo ananasowe (3)

Ekspresowe ciasto kokosowo ananasowe (4)Smacznego!!!