Bez kategorii/ CIASTA I DESERY/ SERNIKI

Sernik na jogurcie greckim

Pyszności. Tak można opisać przepis który znalazłam a na blogu Smaczny kąsek. A dokładnie jest to sernik ale bez sera, za to na jogurcie greckim. Tak samo jak autorka przepisu zastanawiałam się jak będzie takie ciasto smakowało. Testowałam już sernik na śmietanie (przepis znajdziecie tutaj), a teraz wersja z jogurtem greckim. Ciasto wyszło przepyszne, bardzo lekkie ale o konsystencji sernikowej. Nie spodziewałam się, że tak nam posmakuje, a dodatek malin zagrał tu dużą rolę – fajnie podkreślając smak ciasta. Polecam wszystkim którzy szukają zamienników dla serników i wszystkim, którzy chcieliby wypróbować coś nowego 🙂

Składniki na tortownicę 20 cm:

– 500 ml jogurtu greckiego

– 5 jajek (białka i żółtka osobno)

– 120 g cukru

– 4 łyżki mąki pszennej

– sok z połowy cytryny

– 200 g malin + łyżka mąki do obtoczenia owoców

– szczypta soli

Owoce myjemy i obtaczamy w łyżce mąki (nie opadną na dno). Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemu mąkę, jogurt i sok z cytryny. Miksujemy do momentu połączenia składników. Białka ubijamy wraz z solą i delikatnie partiami dodajemy do masy mieszając szpatułką. Na końcu dodajemy owoce i ostatni raz delikatnie mieszamy. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, ciasto wylewamy do foremki i pieczemy 80 minut w 160 stopniach. Studzimy w uchylonym piekarniku. Po całkowitym ostudzeniu wkładamy do lodówki.

Krem do przyozdobienia:

– 120 g serka mascarpone

– 120 ml śmietanki kremówki 36%

– łyżka cukru pudru

Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Ubitą łączymy z serkiem mascarpone. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i ozdabiamy ciasto według uznania. Do ozdobienia użyłam kilku malin.

Z tortownicy wyszło 10 dużych pysznych kawałków. Jeden to 270 kcal.

Smacznego!!!

You Might Also Like

33 komentarze

  • Reply
    ~Paproszkowe smaki...
    12 kwietnia 2014 at 12:33

    Śliczny sernik, mam ochotę zrobić go na Święta:)

  • Reply
    ~ewa
    12 kwietnia 2014 at 14:32

    wygląda bajecznie, i te maliny,,muszę wypróbować 🙂

  • Reply
    ~Magda
    12 kwietnia 2014 at 19:02

    Wlaśnie robię 🙂

  • Reply
    ~Magda
    12 kwietnia 2014 at 20:10

    Piekłam 60 minut tylko i jeszcze w trakcie pieczenia zmniejszyłam do 150 stopni. Wyszedł świetny, bardzo delikatny. Dzięki 🙂

    • Reply
      Justyna
      12 kwietnia 2014 at 23:36

      Cieszę się, że wyszedł smaczny. Tak to jest, że w każdym piekarniku z temperaturą jest troszke inaczej. Pozdrawiam:-)

  • Reply
    renata.pn
    14 kwietnia 2014 at 18:52

    Mmmmniam, zjadłoby się kawałeczek, też taki robię. A dla odmiany polecam coś pochodnego „styropian” http://to-tylko-blog.blog.pl/?s=styropian

  • Reply
    ~najlepszeporady
    14 kwietnia 2014 at 19:07

    Wygląda po prostu przecuuuudownie!
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie 😉

  • Reply
    ~henia
    14 kwietnia 2014 at 19:16

    dziękuję za ciekawy przepis 🙂
    uwielbiam serniki !
    http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/search?q=sernik&x=0&y=0

    • Reply
      Justyna
      14 kwietnia 2014 at 19:25

      Serdecznie polecam:-)

  • Reply
    ~aga
    14 kwietnia 2014 at 20:02

    czy malinki moga byc mrozone?

    • Reply
      Justyna
      14 kwietnia 2014 at 21:03

      Jak najbardziej. Tylko należy je wcześniej odmrozić i odsączyć z wody. Pozdrawiam

  • Reply
    ~kuchnie swiata
    15 kwietnia 2014 at 06:05

    wygląda podobnie do sernika wiedeńskiego ale maliny dodają efektu w tym serniku 🙂 aż chce się go schrupać 🙂
    http://www.alestrona.net/646/jak_zrobic_sernik_bananowy.html

  • Reply
    ~suzana
    15 kwietnia 2014 at 06:53

    super wygląda,jaki puszysty…fajny oryginalny przepis;)
    polecam mojego bloga kulinarnego ,w tym ciasta na święta…pozdrawiam.zapraszam.
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/

  • Reply
    ~Jola
    15 kwietnia 2014 at 13:59

    Witam. Super tylko skąd wziąć malinki świeże. Na samą myśl aż mi ślinka pociekła. Ja polecam serniczek z kruszonką wychodzi super i nie opada. http://www.ciam.pl/przepisy-ciasta/208988

    • Reply
      Justyna
      15 kwietnia 2014 at 17:41

      Maliny można kupić mrożone. A inne owoce też sie nadadzą:-)

  • Reply
    Kasiawa
    15 kwietnia 2014 at 19:29

    Ciekawy przepis, może wypróbuję na święta. Rzadko robię serniki, bo moja córka nie przepada, ale może na taki z jogurtu się skusi 🙂 Dziękuję i pozdrawiam.

    • Reply
      Justyna
      15 kwietnia 2014 at 22:03

      Proszę się podzielić wrażeniami jeżeli sie Pani zdecyduje. Pozdrawiam:-)

  • Reply
    ~Ela
    15 kwietnia 2014 at 23:12

    Wygląda fantastycznie ! Jaki wyrośnięty a dodatek malin dodaje smaku !
    Pozdrawiam 🙂

  • Reply
    ~A.
    16 kwietnia 2014 at 13:39

    Mam pytanie czy jeśli maliny mrożone to je rozmrozić przed czy takie zamrożone wrzucić do ciasta?

    • Reply
      ~A.
      16 kwietnia 2014 at 13:40

      Już sobie sama znalazłam odpowiedź 🙂 we wcześniejszych komentarzach

      • Reply
        Justyna
        16 kwietnia 2014 at 15:01

        No to dobrze że komentarze pomogły:-) pozdrawiam

  • Reply
    ~ewa
    16 kwietnia 2014 at 19:12

    Nie jest łatwo zdrowo się odżywiać, to wiąże się ze zmianą nawyków żywieniowych. Dawniej zawsze miałam z tym problem.Nie mogłam znaleźć odpowiedniej diety a od lat zmagałam się z moimi kg!. Brak mi było motywacji. Aż wreszcie znajoma poleciła coś rewelacyjnego!(idealnafigura.com/gberes).Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te kg, wiem tylko ze nie glodowalam i jadłam ulubione moje potrawy a chudłam. Waga nie wróciła:)

  • Reply
    ~ivonca
    16 kwietnia 2014 at 21:59

    Witam 🙂 Sernik wygląda przepysznie, mam tylko pytanka: czy maliny mogą być mrożone? I ewentualnie jakimi owocami można by je zastąpić? Z góry serdecznie dziękuję za odpowiedź 🙂 WESOŁYCH ŚWIĄT :)))

    • Reply
      Justyna
      16 kwietnia 2014 at 22:48

      Maliny mogą być mrożone. Należy je wcześniej rozmrozić i odsączyć z wody. Do sernika nadadzą się też: jagody, jeżyny, borówka, truskawki albo żurawina. Myślę że w kwestii owoców można tu poeksperymentować:-) Pozdrawiam serdecznie i również życzę Wesołych Świąt

    Leave a Reply