Pyszności. Tak można opisać przepis który znalazłam a na blogu Smaczny kąsek. A dokładnie jest to sernik ale bez sera, za to na jogurcie greckim. Tak samo jak autorka przepisu zastanawiałam się jak będzie takie ciasto smakowało. Testowałam już sernik na śmietanie (przepis znajdziecie tutaj), a teraz wersja z jogurtem greckim. Ciasto wyszło przepyszne, bardzo lekkie ale o konsystencji sernikowej. Nie spodziewałam się, że tak nam posmakuje, a dodatek malin zagrał tu dużą rolę – fajnie podkreślając smak ciasta. Polecam wszystkim którzy szukają zamienników dla serników i wszystkim, którzy chcieliby wypróbować coś nowego 🙂

Składniki na tortownicę 20 cm:

– 500 ml jogurtu greckiego

– 5 jajek (białka i żółtka osobno)

– 120 g cukru

– 4 łyżki mąki pszennej

– sok z połowy cytryny

– 200 g malin + łyżka mąki do obtoczenia owoców

– szczypta soli

Owoce myjemy i obtaczamy w łyżce mąki (nie opadną na dno). Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemu mąkę, jogurt i sok z cytryny. Miksujemy do momentu połączenia składników. Białka ubijamy wraz z solą i delikatnie partiami dodajemy do masy mieszając szpatułką. Na końcu dodajemy owoce i ostatni raz delikatnie mieszamy. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, ciasto wylewamy do foremki i pieczemy 80 minut w 160 stopniach. Studzimy w uchylonym piekarniku. Po całkowitym ostudzeniu wkładamy do lodówki.

Krem do przyozdobienia:

– 120 g serka mascarpone

– 120 ml śmietanki kremówki 36%

– łyżka cukru pudru

Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Ubitą łączymy z serkiem mascarpone. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i ozdabiamy ciasto według uznania. Do ozdobienia użyłam kilku malin.

Z tortownicy wyszło 10 dużych pysznych kawałków. Jeden to 270 kcal.

Smacznego!!!