Bez kategorii/ DESERY

Deser czekoladowo – cytrynowy

Dzisiaj będzie łatwo, szybko i przyjemnie tak na początek nowego tygodnia. Oprócz tego niestety troche kalorycznie, ale za to przepysznie. Cytryna i gorzka czekolada to jedno z moich ulubionych połaczeń smakowych. Deser powstał po przeglądzie lodówki, gdzie zalegała resztka lemon curd, mascarpone i trochę śmietanki kremówki. Szkoda żeby coś się zmarnowało. W sumie można było zrobić 4 mniejsze desery ponieważ są one mocno sycące, ale że jesteśmy we dwójkę to daliśmy rade dwóm dużym porcją 😆

Składniki na dwa duże pucharki:

– 250 g mascarpone (użyłam w wersji Light)

– 4 łyżki lemon curd

– 100 ml kremówki 36 %

– 70 g gorzkiej czekolady 70%

Kremówkę podgrzewamy w garnuszku i do mocno ciepłej wrzucamy czekoladę. Mieszamy do momentu dokładnego połączenia składników. Odstawiamy na chwilę do lodówki. Gdy masa zacznie tężeć delikatnie miksujemy mikserem lub używamy w tym celu trzepaczki by troszke napowietrzyć masę.

Serek mascarpone mieszamy dokładnie z lemon curd. Obie masy układamy warstwowo w pucharku (lub tak jak ja w kieliszku na wino). Ja zaczęłam od masy cytrynowej, ale kolejność jest dowolna. Do ozdoby użyłam po łyżeczce mascarpone i pysznej malinie.

Jeden pucharek to 750 kcal.

Smacznego!!!

You Might Also Like

3 komentarze

  • Reply
    ~tss
    12 kwietnia 2014 at 11:20

    Świetny deser – do spróbowania, dziękuję 🙂 Polecam budyń czekoladowy – http://www.stachurska.eu/?p=14718 , dla mnie wystarcza na cały posiłek.

  • Reply
    Asia
    23 maja 2020 at 09:53

    Pięknie wygląda a dzisiaj mam zamiar wykorzystać przepis ? mam tylko pytanko, czy można go zróbic wcześnie i wstawić do lodówki?

    • Reply
      Justyna
      24 maja 2020 at 10:27

      Cześć, jak najbardziej. Deser postoi w lodówce nawet do 3 dni 🙂

    Leave a Reply

    dziesięć − 1 =