Torcik bezowy z lemon curd i czekoladą (3)Mój ulubiony sposób na wykorzystanie białka, czyli torcik bezowy. Tym razem wyszedł mi torcik i do niego jeszcze torcik mini, taki jednoosobowy 🙂 Połączenie słodkiej bezy z gorzką czekoladą i lemon curd okazało się świetnym wyborem ponieważ smaki doskonale się uzupełniały. Torcik jest bardzo szybki w przygotowaniu pod warunkiem, że mamy w domu przygotowany lemon curd. Jeżeli nie, to z łatwością go zrobicie lub zamienicie na jakiś inną polewę. Jak dla mnie idealna odskocznia po tłustym czwartku 🙂

Składniki na torcik o średnicy około 18 cm + mini torcik o średnicy 5 cm:

Beza:

– 2 białka

– 1/2 szklanki cukru

– łyżeczka mąki

Masa czekoladowa:

– tabliczka gorzkiej czekolady

– 100 ml śmietanki kremówki 36%

Lemon Curd – przepis znajdziecie tutaj – wykorzystałam 4 łyżki

Białka ubijamy na sztywno i pod koniec ubijania partiami dodajemy cukier. Ubiajamy do momentu wykorzystania cukru i gdy masa będzie lśniąca i bardzo gęsta. Na samym końcu dodajemy makę. Blaszke wykładamy papierem do pieczenia i rysujemy na niej okręgi (odrysowałam od talerzyka deserowego). Wykładamy bezę i pieczemy 80min w 110 stopniach. Studzimy w uchylonym piekarniku.

Gdy beza jest ostudzona szykujemy mase czekalodową. W tym celu podgrzewamy śmietankę i do ciepłej wrzucamy czekoladę. Mieszmy do momentu jej rozpuszczenia i połączenia ze śmietanką. Ściągamy z gazu i gdy masa zacznie tężeć przekładamy ją na jeden blat bezowy i przykrywamy drugim. Wstawiamy na chwilkę do lodówki. Na koniec dekorujemy nasz torcik lemon curd, który można też wymieszać z serkeim mascarpone (wtedy masa będzie bardziej delikatna)

Z torcika o takiej średnicy wyszło 6 porcji. Jedna to 270 kcal.

Torcik bezowy z lemon curd i czekoladą (5)Torcik bezowy z lemon curd i czekoladą (4)Torcik bezowy z lemon curd i czekoladą (1)Smacznego!!!