Ciasto z rabarbarem i galaretka na biszkopcie (1)Zaczął się u mnie sezon na  rabarbar (troszkę późno ale przynajmniej jest). Trafiłam na okaz dość mocno kwaśny, więc pasował idelanie do wypieku który wam prezentuje. Słodki biszkopt i różowa bita śmietana, a pomiędzy nimi rabarbarowy budyń. Jak dla mnie było pyszne, chociaż moja Druga Połówka narzekała troszkę na biszkopt, który chyba odrobinę przesuszyłam. No cóż, zdarza się 🙂 Jeśli nie wiecie co zrobić z nadmiarem rabarbaru, śmiało sięgajcie po ten przepis, a znalazłam go całkiem niedawno na blogu Mała Cukierenka. Polecam serdecznie.

Składniki na blaszkę 20×20 cm:

Biszkopt:

– 2 jajka (białka i żółtka osobno)

– 50 g mąki

– 60 g cukru

– 1 łyżka kakao

– szczypta proszku do pieczenia (pominęłam)

Białka ubijamy, dodajemy cukier i i dalej miksujemy, aż masa będzie bardzo gęsta, gładka i lśniąca. Dodajemy żółtka, krótko miksując je z białkami. Na końcu dodajemy przesianą mąkę i kakao. Delikatnie mieszamy szpatułką. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach.

Masa rabarbarowa:

– około 600 g rabarbaru (obranego i pokrojonego)

– 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)

– 1 budyń waniliowy bez cukru

– 75 g cukru

– 0,5 opakowania galaretki wiśniowej (lub innej)

Do rondelka wrzucamy rabarbar i cukry. Podgrzewamy do momentu, aż zmięknie i zacznie się rozpadać. Budyń rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody i dodajemy do masy rabarbarowej. Doprowadzamy ją do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy galaretkę, mieszamy do momentu jej rozpuszczenia. Masę przekładamy na biszkopt i odkładamy do całkowitego ostudzenia.

Wiśniowa bita śmietana:

– 250 ml śmietanki kremówki 36% + łyżeczka cukru pudru

– 0,5 galaretki wiśniowej (lub o innym smaku)

Galaretkę rozpuszczamy w pół szklance gorącej wody i odstawiamy do ostudzenia. Gdy będzie chłodna ale jeszcze płynna, ubijamy śmietankę z cukrem i pudrem i do ubitej śmietanki powoli wlewamy galaretkę, miksując na najmniejszych obrotach. Przełożyłam ją do rękawa cukierniczego, włożyłam na 5 minut do lodówki, a następnie wycisnęłam poduszeczki jak na zdjęciu. Można też masę poprostu równomiernie rozprowadzić po cieście. Wstawiamy ciasto do lodówki by bita śmietana całkiem stężała.

Z foremki wykroiłam 12  dużych porcji. Jedna to tylko 190 kcal.

Ciasto z rabarbarem i galaretka na biszkopcie (6)

Ciasto z rabarbarem i galaretka na biszkopcie (4)

Ciasto z rabarbarem i galaretka na biszkopcie (7)

 

Smacznego!!!