Bez kategorii/ BROWNIES/ CIASTA I DESERY/ CZEKOLADOWE WYPIEKI

Brownie z migdałami i karmelem

Kolejne ciasto z serii: szybko, łatwo i przyjemnie. Czyli moje ukochane brownie. Testowałam ostatnio wersję z serkiem Philadelphia oraz sernikobrownie, a teraz przyszła pora na orzechy, a konkretnie na migdały. Smakowało wybornie. Gliniasta struktura czekoladowego ciasta z posiekanymi orzechami w środku i odrobiną karmelu świetnie do siebie pasowała. Zresztą brownie w każdym wydaniu smakuje rewelacyjnie 🙂 – pod warunkiem, że lubimy gorzką czekoladę 🙂

Składniki na blaszkę 20×20 cm:

– 125 g czekolady gorzkiej 70%

– 125 g masła

– 4 jajka

– 140 g cukru

– 60 g mąki pszennej

– około 4 garście posiekanych migdałych lub innych orzechów (nie muszą być drobno posiekane, mniejsze i większe kawałki są mile widziane :-))

– 2 łyżki karmelu na wierzch – opcjonalnie (wykorzystałam karmel który zalegał mi w lodówce, a który szykowałam do TEGO ciasta).

Czekoladę rozpuszczamy z masłem w garnuszku z grubym dnem i odstawiamy do ostudzenia. Jajka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy makę i czekoladę. Miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy orzechy i całość mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 min w 180 stopniach. Po ostudzeniu nakładamy karmel.

I już. Mówiłam, że łatwo, szybko i przyjemnie 🙂

Z foremki wyszło 12 porcji. Jedna to 290 kcal.

Smacznego!!!

 

 

You Might Also Like

8 komentarzy

  • Reply
    ~studentka na diecie
    4 marca 2014 at 09:34

    O jeju ale to ciacho wygląda! I ta polewa! mmmm…. 😉

  • Reply
    ~justyna_wacowska
    4 marca 2014 at 16:26

    Uwielbiam brownie! Muszę koniecznie upiec to, co proponujesz, bo wygląda przeapetycznie 😀

    • Reply
      Justyna
      4 marca 2014 at 17:32

      Serdecznie polecam:-)

  • Reply
    ~ladylaura
    4 marca 2014 at 17:34

    Wspaniałe ,a ja jeszcze nie piekłam żadnego brownie,ups!.

  • Reply
    hanna.ototo
    4 marca 2014 at 19:32

    Uwielbiam brownie aczkolwiek z polewą karmelową jeszcze nie jadłam! Pysznie wygląda 🙂

  • Reply
    Marta
    5 marca 2014 at 20:38

    Wspaniale wygląda!
    pozdrawiam

  • Reply
    ~Maria
    3 czerwca 2014 at 09:52

    A proszku do pieczenia się nie daje ?

    • Reply
      Justyna
      3 czerwca 2014 at 10:20

      Nie. Brownie nie może być wyrośnięte ani puszyste. Pozdrawiam

    Leave a Reply