Kolejne ciasto z serii: szybko, łatwo i przyjemnie. Czyli moje ukochane brownie. Testowałam ostatnio wersję z serkiem Philadelphia oraz sernikobrownie, a teraz przyszła pora na orzechy, a konkretnie na migdały. Smakowało wybornie. Gliniasta struktura czekoladowego ciasta z posiekanymi orzechami w środku i odrobiną karmelu świetnie do siebie pasowała. Zresztą brownie w każdym wydaniu smakuje rewelacyjnie 🙂 – pod warunkiem, że lubimy gorzką czekoladę 🙂

Składniki na blaszkę 20×20 cm:

– 125 g czekolady gorzkiej 70%

– 125 g masła

– 4 jajka

– 140 g cukru

– 60 g mąki pszennej

– około 4 garście posiekanych migdałych lub innych orzechów (nie muszą być drobno posiekane, mniejsze i większe kawałki są mile widziane :-))

– 2 łyżki karmelu na wierzch – opcjonalnie (wykorzystałam karmel który zalegał mi w lodówce, a który szykowałam do TEGO ciasta).

Czekoladę rozpuszczamy z masłem w garnuszku z grubym dnem i odstawiamy do ostudzenia. Jajka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy makę i czekoladę. Miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy orzechy i całość mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 min w 180 stopniach. Po ostudzeniu nakładamy karmel.

I już. Mówiłam, że łatwo, szybko i przyjemnie 🙂

Z foremki wyszło 12 porcji. Jedna to 290 kcal.

Smacznego!!!