Bez kategorii/ BROWNIES/ CIASTA I DESERY/ CZEKOLADOWE WYPIEKI

Tiramisu brownies

Tiramisu brownie (2)Ciasto bajka – to chyba najlepszy opis wypieku, który wam dziś prezentuję. Każdy kto uwielbia jakąkolwiek formę tiramisu, a do tego jeszcze ciasta czekoladowe (ze szczególnym naciskiem na brownie) zachwyci się tym ciachem. Napewno znacie takie  uczucie gdy nie możecie się zdecydować: ciasto czy deser? Ten przepis łączy w sobie jedno i drugie. Jest zbity i bardzo wilgotny o wyczuwalnym smaku kawy, czekolady i warstwy serowej, no i jeszcze ta chrupiąca skórka 🙂 Pycha!!! Przepis podpatrzyłam na blogu Kuchenne Fascynacje, z jedną zmianą: brownie przygotowałam według mojego przepisu.

Składniki na blaszkę 20×20 cm:

Ciasto brownie:

– 100 g czekolady gorzkiej 70%

– 100 g  masła

– 3 jajka

– 3/4 szklanki cukru

– 0,5 szklanki mąki

Masa serowa:

– 125 g sera mascarpone

– 125 g twarogu lub sera na serniki z wiaderka

– 4 łyżki ckru

– 2 białka

Dodatkowo:

– około 10 sztuk podłużnych biszkoptów

– ostudzona szklanka kawy: zaparzona z 2 łyżeczek kawy rozpuszczalnej

Kawę zalewamy wodą i odkładamy do ostudzenia. Szykujemy brownie: czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w garnuszku i odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy mąkę i na końcu rozpuszczoną czekoladę. Całość delikatnie miksujemy do momentu połączenia składników.

3/4 masy brownie wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopty moczymy w kawie (tak by zmiekły ale się nie rozpadały) i układamy je na masie brownie jeden obok drugiego. Szykujemy masę serową: wszystkie składniki dokładnie miksujemy i wylewamy na biszkopty. Masę wrównujemy szpatułką. Na końcu wylewamy pozostałą część brownie (najlepiej robić to cienkim strumieniem, a na końcu wyrównać szpatułką). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45-50 min. Gdyby wierzch zaczął się zbytnio rumienić, można ciasto przykryć folią aluminiową. Po wystudzniu ciasta, należy przechowywać go w lodówce. Najlepiej smakuje na drugi dzień (chociaż u mnie do drugiego dnia dotrwały tylko resztki 🙂 )

Z blaszki wykroiłam 12 porcji. Jedna to 295 kcal.

Tiramisu brownie (1)

Tiramisu brownie (4)

Tiramisu brownie (5)Smacznego!!!

 

 

You Might Also Like

5 komentarzy

  • Reply
    ~Konczi i Szpileczka
    3 sierpnia 2014 at 08:37

    Idealny deserek 🙂 Z wielką przyjemnością bym go skosztowała 🙂 Cudnie się prezentuje …
    Pozdrawiamy 🙂

  • Reply
    ~gin
    3 sierpnia 2014 at 22:46

    Mmm, wygląda tak, że mam ochotę biec do kuchni i zabrać się za pieczenie 🙂

  • Reply
    ~domowacukierniaewy.blox.pl
    4 sierpnia 2014 at 21:25

    Boskie ciasto, musi smakować po prostu obłędnie! 🙂

  • Reply
    MarcelQ
    5 sierpnia 2014 at 14:24

    Zatkało mnie, tak pysznie to wygląda!

  • Leave a Reply