Mus czekoladowy to chyba podstawowy deser jaki powinien się tu znaleźć. Nie wiem dlaczego tak długo zajęło mi jego przygotowanie 🙂  Ale już jest. I jest to przepis najlepszy na pyszny, lekki, napowietrzony mus czekoladowy. Nie spodziewałam się, że wyjdzie aż tak dobry. W jego skład wchodzi trochę składników, między innymi jajka, które należy podzielić na białka i żółtka. Dlatego byłam pewna, że przygotowanie musu czekoladowego zajmie mi trochę czasu. Ale byłam w błędzie i w przeciwieństwie do trufli robi się go naprawdę bardzo szybko. Jest to pozycja obowiązkowa, musicie spróbować!!!

Składniki na mus czekoladowy na około 5-6 kokilek:

– 220 g czekolady gorzkiej 70% kakao

– 4 łyżki wody

– 2 łyżki dowolnego alkoholu (u mnie nalewka malinowa)

– 30 g masła w temperaturze pokojowej

– 3 duże jajka

– 50 g cukru

– 125 ml śmietanki kremówki

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub tak jak ja w garnku z grubym dnem na małym ogniu. Do rozpuszczonej dodajemy masło, wodę i alkohol i krótko miksujemy. Możecie odnieść wrażenie, że czekolada lekko się rozwarstwia, ale nie ma się tym co przejmować. Odstawiamy czekoladę do lekkiego ostygnięcia (ale nadal musi pozostać płynna).

Oddzielamy białka od żółtek. Oczywiście jajka najpierw dokładnie myjemy i sparzamy gorącą wodą. Białka ubijamy na sztywno i pod koniec ubijania dodajemy do nich cukier i dalej ubijamy, aż piana będzie gęsta i lśniąca. W osobnej misce ubijamy śmietankę kremówkę. Do czekolady dodajemy żółtka i krótko miksujemy (masa stanie się gęstsza). Następnie na zmianę do masy czekoladowej dodajemy po trochę ubitych białek i ubitą kremówkę. Delikatnie mieszamy szpatułką, aż całość się połączy. Mus przelewamy do kokilek i wstawiamy na minimum 3 godziny do lodówki.

deser z czekoladą
Idealny mus czekoladowy
mus czekoladowy
Szybki mus czekoladowy
najlepszy mus czekoladowy
Mus czekoladowy
mus czekoladowy przepis
Sposób na czekoladę

Smacznego!!!

Justyna

PS. Źródło przepisu blog: Moje Wypieki