Mus czekoladowo jabłkowy to pewna wariacja dla klasycznego musu czekoladowego, który pokazałam wam w zeszłym tygodniu. Dostałam od was kilka pytań z czym można taki mus łączyć, oprócz dodania do niego po prostu kawałków owoców. Pomyślałam, że raczej słodka czekolada z lekko kwaskowatym jabłkiem mogłaby fajnie współgrać i na szczęście miałam rację 🙂 . Jeżeli chcecie pójść na łatwiznę to gotowy mus jabłkowy można kupić praktycznie w każdym sklepie. Ja swój robiłam sama z własnych jabłek, bez dodatku cukru. Warstwa czekoladowa była odrobinę gęstsza ale nie przeszkadzało to w ogólnym odbiorze. Coś słodkiego i orzeźwiającego w jednym to rewelacyjne połączenie 🙂

Składniki na mus czekoladowo jabłkowy na 2 duże lub 4 małe desery:

Mus jabłkowy:

Wystarczył mi jeden słoiczek około 350 g. A do jego przygotowania potrzeba:

– 0,5 kg obranych i pozbawionych gniazd nasiennych jabłek

– opcjonalnie do smaku: wanilia, cynamon, goździki ( dodałam tylko odrobinę cynamonu)

Obrane i pokrojone jabłka wrzucamy do garnka. Gotujemy na małym ogniu. Gdy jabłka bardzo zmiękną i zaczną się rozpadać blendujemy je na najwyższych obrotach. Przekładamy do suchych i wyparzonych słoiczków, dokładnie zakręcamy i odwracamy je do góry dnem. Jeżeli chcemy przechować słoiki aż do zimy polecam je zapasteryzować w piekarniku: 10 minut w 110 stopniach. Jeżeli zużywamy mus na bieżąco, nie musimy go przelewać do słoików.

Mus czekoladowy:

– 110 g czekolady gorzkiej 70% kakao

– 2 łyżki wody

– 1 łyżki dowolnego alkoholu (u mnie nalewka malinowa)

– 15 g masła w temperaturze pokojowej

– 2 małe jajka

– 25 g cukru

– 60 ml śmietanki kremówki

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub tak jak ja w garnku z grubym dnem na małym ogniu. Do rozpuszczonej dodajemy masło, wodę i alkohol i krótko miksujemy. Możecie odnieść wrażenie, że czekolada lekko się rozwarstwia, ale nie ma się tym co przejmować. Odstawiamy czekoladę do lekkiego ostygnięcia (ale nadal musi pozostać płynna).

Oddzielamy białka od żółtek. Oczywiście jajka najpierw dokładnie myjemy i sparzamy gorącą wodą. Białka ubijamy na sztywno i pod koniec ubijania dodajemy do nich cukier i dalej ubijamy, aż piana będzie gęsta i lśniąca. W osobnej misce ubijamy śmietankę kremówkę. Do czekolady dodajemy żółtka i krótko miksujemy (masa stanie się gęstsza). Następnie na zmianę do masy czekoladowej dodajemy po trochę ubitych białek i ubitą kremówkę. Delikatnie mieszamy szpatułką, aż całość się połączy

Do szklanek lub pucharków wlewamy połowę musu czekoladowego następnie dowolną ilość jabłkowego i znów czekoladowy. Deser wstawiamy na minimum 3 godziny do lodówki

deser
Mus czekoladowo jabłkowy
Mus czekoladowo jabłkowy
Mus czekoladowo jabłkowy

Smacznego!!!

Justyna