Ciasto krówka – urzekła mnie nie tylko nazwa ale i zdjęcia na blogu Ciastkarnia na kruchym spodzie gdzie podejrzałam przepis na ten wspaniały wypiek. W planach miałam zupełnie inne ciasto, ale pomyślałam, że to musi być mega pyszne i, że należy je zrobić jako pierwsze. I nie myliłam się. Nie tylko ja ale i wszyscy domownicy zgodnie stwierdzili że ciasto jest pyszne. Czekoladowy spód i masa twarogowa zmieszana z masą krówkową to doskonałe połączenie 🙂

Składniki na foremkę 24×24 cm:

Czekoladowe ciasto:

– 80 g masła

– 1/3 szklanki mleka

– 3/4 szklanki cukru

– 3 jajka – białka i żółtka osobno

– 1 łyżka kakao

– 60 g czekolady ( u mnie gorzkiej)

– 1 szklanka mąki

– łyżeczka proszku do pieczenia

Do garnuszka z grubym dnem dajemy masło, mleko i cukier. Podgrzewamy do połączenia składników. Następnie dodajemy żółtka, kakao i czekoladę. Całość dokładnie mieszamy i odkładamy do ostudzenia. W tym czasie ubijamy białka na sztywno i powoli dodajemy do przestudzonej masy. Na koniec delikatnie dodajemy mąkę. Dokładnie mieszamy i wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40 min w 180 stopniach

Masa serowo – krówkowa:

– 500 g twarogu ( u mnie sera na serniki)

– 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

– 2 jajka

– 2,5 łyżki śmietany 12%

– 1/2 szkalnki cukru pudru

– 1 cukier waniliowy

– duża puszka masy krówkowej (500 g ) – w zależności jakie lubimy proporcje

Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na białą masę, ale niezbyt długo. Dodajemy ser, śmietanę i mąkę. Całość miksujemy do połączenia składników. Masę dzielimy na dwie części i jedną łączymy z masą krówkową. Na lekko przestudzone ciasto czekoladowe nakładamy „kleksami” masę twarogową i masę krówkową do momentu ich wyczerpania. Pieczemy 50 min w 170 stopniach.

Z mojej foremki wychodzi 14 porcji. Jedna to 340 kcal

Smacznego!!!