Kremówka toffi miała być ciastem szybkim, łatwym i przyjemnym. Nie do końca się takim okazała, chociaż smakowo wyszła rewelacyjnie. Ciasto francuskie piekłam na dwa razy więc zajęło to trochę czasu i musiałam na nie dodatkowo uważać, ponieważ pomimo nakłucia ciasta widelcem wybrzuszało się i w trakcie pieczenia nakłuwałam je po raz kolejny. A już największą katastrofą okazało się krojenie tego ciasta. Miałam dość ostry nóż, a masa była dobrze ścięta. Na wszelki wypadek kroiłam ciasto gdy było ono jeszcze w foremce, bo bałam się “wypłynięcia” ciasta na boki. Górny blat ciasta kroił się jeszcze jako tako, ale największy problem miałam z tym dolnym. Nie mogłam go do końca przekroić, co skutkowało tym, że używałam coraz więcej siły naciskając na ciasto, które oczywiście zaczynało się “wylewać, a ja zaczynałam przeklinać na czym świat stoi 🙂 Dobrze, że w kuchni byłam sama. Ale jak już mi się ta sztuka krojenia udała to goście byli zadowoleni i ja też ponieważ tak jak pisałam na początku kremówka toffi okazała się ciastem pysznym w smaku 🙂

Składniki na blaszkę 25×25 cm:

– duży blat ciasta francuskiego

– 500 ml mleka

– 2 łyżki cukru (lub cukier waniliowy)

– 5 żółtek

– 60 g mąki

– 1 opakowanie budyniu w proszku waniliowego (60g)

– 200 g masła

– 300 ml śmietanki kremówki 36%

– puszka kajmaku (zużyłam tylko pół)

Ciacho szykujemy od upieczenia ciasta francuskiego. Ja swoje ciasto rozwinęłam, przekroiłam na pół i piekłam na dwa razy. Pierwszy blat przełożyłam na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia, ponakłuwałam widelcem i piekłam 15 minut w 220 stopniach. W trakcie pieczenia, gdy widziałam, że ciasto zbytnio się wybrzusza, otwierałam piekarnik i nakłuwałam dodatkowo wybrzuszone miejsce. Oba ciasta odstawiamy do ostudzenia.

Teraz szykujemy krem. Mleko należy zagotować. Żółtka miksujemy z cukrem na jasny puch dodajemy do nich mąkę oraz budyń i dalej miksujemy do konsystencji pasty. Dodajemy do naszej pasty 100 ml gorącego mleka, żeby zahartować masę i ostatni raz krótko miksujemy. Całość przelewamy na gotujące się mleko. Zmniejszamy gaz i doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając, żeby nie powstały grudki. Ściągamy z palnika gdy zacznie bulgotać i masa będzie bardzo gęsta. Odstawiamy do ostudzenia. Gdy masa jest ostudzona miksujemy masło na puch i dodajemy do niego krem łyżka po łyżce za każdym razem krótko miksując. W osobnej misce ubijamy kremówkę (dodałam do niej łyżeczkę cukru pudru). Połowę ubitej kremówki przełożyć do kremu i krótko zmiksować.

W blaszce układamy kolejno: blat ciasta francuskiego, krem budyniowy, resztę śmietanki kremówki i kolejny blat ciasta francuskiego. Wstawiamy na chwile do lodówki i dopiero wówczas dekorujemy ciasto francuskie kajmakiem. Przed nałożeniem możemy wstawić go do naczynia z ciepłą wodą, łatwiej będzie się rozsmarowywał na cieście.

Kremówka toffi
Kremówka toffi

Z foremki wykroiłam 20 dużych porcji. Jedna to 250 kcal

Ciasto francuskie z kremem
Ciasto francuskie z kremem
Kremówka
Kremówka
Pyszne ciasto na cieście francuskim

Smacznego!!!

Źródło przepisu: blog Cztery lewe ręce w kuchni

Zapisz

Zapisz

Zapisz