Kremówka toffi miała być ciastem szybkim, łatwym i przyjemnym. Nie do końca się takim okazała, chociaż smakowo wyszła rewelacyjnie. Ciasto francuskie piekłam na dwa razy więc zajęło to trochę czasu. Dodatkowo musiałam na nie  uważać, ponieważ pomimo nakłucia ciasta widelcem wybrzuszało się i w trakcie pieczenia nakłuwałam je po raz kolejny. A już największą katastrofą okazało się krojenie tego ciasta. Miałam dość ostry nóż, a masa była dobrze ścięta. Na wszelki wypadek kroiłam ciasto gdy było ono jeszcze w foremce, bo bałam się „wypłynięcia” ciasta na boki. Górny blat ciasta kroił się jeszcze jako tako, ale największy problem miałam z tym dolnym. Nie mogłam go do końca przekroić, co skutkowało tym, że używałam coraz więcej siły naciskając na ciasto, które oczywiście zaczynało się „wylewać, a ja zaczynałam przeklinać na czym świat stoi 🙂 Dobrze, że w kuchni byłam sama. Ale jak już mi się ta sztuka krojenia udała to goście byli zadowoleni i ja też ponieważ tak jak pisałam na początku kremówka toffi okazała się ciastem pysznym w smaku 🙂

Składniki na kremówkę toffi na blaszkę 25×25 cm:

– duży blat ciasta francuskiego

– 500 ml mleka

– 2 łyżki cukru (lub cukier waniliowy)

– 5 żółtek

– 60 g mąki

– 1 opakowanie budyniu w proszku waniliowego (60g)

– 200 g masła

– 300 ml śmietanki kremówki 36%

– puszka kajmaku (zużyłam tylko pół)

Przygotowanie

Ciacho szykujemy od upieczenia ciasta francuskiego. Ja swoje ciasto rozwinęłam, przekroiłam na pół i piekłam na dwa razy. Pierwszy blat przełożyłam na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia, ponakłuwałam widelcem i piekłam 15 minut w 220 stopniach. W trakcie pieczenia, gdy widziałam, że ciasto zbytnio się wybrzusza, otwierałam piekarnik i nakłuwałam dodatkowo wybrzuszone miejsce. Oba ciasta odstawiamy do ostudzenia.

Teraz szykujemy krem. Mleko należy zagotować. Żółtka miksujemy z cukrem na jasny puch dodajemy do nich mąkę oraz budyń i dalej miksujemy do konsystencji pasty. Dodajemy do naszej pasty 100 ml gorącego mleka, żeby zahartować masę i ostatni raz krótko miksujemy. Całość przelewamy na gotujące się mleko. Zmniejszamy gaz i doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając, żeby nie powstały grudki. Ściągamy z palnika gdy zacznie bulgotać i masa będzie bardzo gęsta. Odstawiamy do ostudzenia. Gdy masa jest ostudzona miksujemy masło na puch i dodajemy do niego krem łyżka po łyżce za każdym razem krótko miksując. W osobnej misce ubijamy kremówkę (dodałam do niej łyżeczkę cukru pudru). Połowę ubitej kremówki przełożyć do kremu i krótko zmiksować.

Złożenie

W blaszce układamy kolejno: blat ciasta francuskiego, krem budyniowy, resztę śmietanki kremówki i kolejny blat ciasta francuskiego. Wstawiamy na chwile do lodówki i dopiero wówczas dekorujemy ciasto francuskie kajmakiem. Przed nałożeniem możemy wstawić go do naczynia z ciepłą wodą, łatwiej będzie się rozsmarowywał na cieście.

Kremówka toffi
Kremówka toffi

Z foremki wykroiłam 20 dużych porcji. Jedna to 250 kcal

Ciasto francuskie z kremem
Ciasto francuskie z kremem
Kremówka
Kremówka
Pyszne ciasto na cieście francuskim

Smacznego!!!

Źródło przepisu: blog Cztery lewe ręce w kuchni

Zapisz

Zapisz

Zapisz