Bez kategorii/ BEZ PIECZENIA/ CIASTA I DESERY/ CZEKOLADOWE WYPIEKI/ SERNIKI

Czekoladowy sernik na zimno

Sernik czekoladowy na zimno (4)Naprawdę spodobało mi się przygotowywanie serników na zimno. Szybko, łatwo i zawsze nieziemsko smacznie 🙂 Dodatkowo takie ciacho pasuje idealnie do pogody za oknami (temperatura około 30 stopni), jest orzeźwiające no i nie trzeba włączać piekarnika. Sernik smakował bardzo ciekawie ponieważ do jego zrobienia użyłam czekolady z 65% zawartości kakao, ale czekolada zawierała również kawałki owoców i była o smaku marakui, nie była więc za słodka. Następnym razem wypróbuję smak malinowy 🙂

Składniki na tortownicę 19 cm:

Spód:

– 6 herbatników pełnoziarnistych

– 20 biszkoptów typu Lady Fingers

– 60 g masła

Biszkopty i herbatniki mielimy w blenderze na pył lub dokładnie rozkruszamy przy użyciu tłuczka do mięsa. Masło roztapiamy i do płynnego dodajemy proszek ciasteczkowy, dokładnie wszystko mieszając. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (wystarczy samo dno) i ugniatamy np. dnem szklanki tak by masę rozprowadzić po dnie całej tortownicy.

Masa serowa:

– 150 g czekolady (u mnie 65% kakao o smaku marakui)

– 125 ml śmiatanki kremówki 36%

– 0,5 szklanki cukru pudru

– 500 g twarogu odtłuszczonego 0,2% (tylko taki miałam akurat w lodówce)

– 3 płatki żelatyny

Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Kremówkę ubijamy z połową cukru pudru. Drugą połowę cukru pudru dodajemy do twarożku i delikatnie go miksujemy by się napowietrzył i nie było grudek. Żelatynę odciskamy i zalewamy ją około 2 łyżkami ciepłej wody. Dokładnie rozpuszczamy i przelewamy do bitej śmietanki, następnie śmietankę przekładamy do masy serowej i miksujemy krótko na najniższych obrotach. Na końcu dodajemy czekoladę, jeszcze raz dokładnie wszystko miksując. Masę wylewamy na spód ciasteczkowy i odkładamy do lodówki na minimum 3-4 godziny. Przed zdjęciem obręczy tortownicy można delikatnie oddzielić ciasto nożem (u mnie nie było takiej potrzeby). Sernik przyozdobiłam kawałkiem czekolady startym na tarce.

Z tortownicy wyszło 10 porcji, jedna to 320 kcal.

Sernik czekoladowy na zimno (2)

Sernik czekoladowy na zimno (1)Smacznego!!!

 

 

 

You Might Also Like

3 komentarze

  • Reply
    ~domowacukierniaewy.blox.pl
    18 lipca 2014 at 22:19

    Czekoladowa rozpusta 🙂 Mniam!

  • Reply
    ~Kuchnia Biegacza
    23 lipca 2014 at 07:56

    Oooooo jak nic zrobię! Jeśli na widok zdjęcia mam ślinotok (a zdjęć oglądam sporo) to coś znaczy! Moje ślinianki nie mogą się mylić. Do siebie natomiast zapraszam na lekką, kawową piankę jogurtową http://kuchnia-biegacza.blog.pl/2014/04/13/kawowa-pianka-jogurtowa-z-cynamonem/

  • Reply
    ~ciasta na zimno
    18 września 2015 at 13:52

    Pyszny i szybki do zrobienia!

  • Leave a Reply