Bez kategorii/ CIASTA I DESERY/ CIASTA Z OWOCAMI

Biszkopt kakaowy z musem jabłkowym

Biszkopt z musem jabłkowym (2)Dziś mam dla was fajny, lekki i wakacyjny przepis na ciacho, które mi niestety nie do końca wyszło. Połączenie czekoladowego biszkoptu z jabłkami jest świetne w smaku, ale myślę, że w tym przypadku zaważyło moje lenistwo. Zamiast kupić jabłka i przygotować z nich nadzienie, chciałam żeby było „na szybko” i kupiłam gotowy mus jabłkowy. Albo był za rzadki albo dodałam zbyt mało żelatyny, ale jego zdecydowana większość wchłonęła sie w ciasto 🙂 Efekt był taki, że serwowałam ciacho jako deser ponieważ biszkopt zbyt mocno rozmiękł 🙂

Składniki na blaszkę 20×20 cm:

Biszkopt;

– 4 jajka (białka i żółtka osobno)

– 3/4 szklanki cukru

– 1 szklanka mąki

– 2 łyżki kakao

– 2 łyżki oleju (używam rzepakowego)

Białka ubijamy na sztywno, pod koniec partiami dodając cukier. Ubijamy do momentu gdy masa będzie gęsta i lśniąca. W tym momencie dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z kakao i olej. Całość deliktanie miksujemy na najniższych obrotach, tylko do momentu połączenia się składników. Masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (samo dno) i pieczemy około 20-25 min w 180 stopniach. Po ostudzeniu kroimy biszkopt w poprzek na pół.

Dodatkowo potrzebujemy:

– 700 g musu jabłkowego

– łyżka mąki ziemniaczanej

– 4 płatki żelatyny

– sos czekoladowy jako polewa (przepis znajdziecie TUTAJ)

Żelatyne zalewamy zimną wodą i odstawiamy na około 10 min. Mus podgrzewamy w garnuszku, dodajemy mąkę i krótko smażymy. Odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Żelatynę odsączamy i dodajemy do niej łyżkę ciepłej wody oraz łyżkę ciepłego musu. Mieszamy do momentu całkowitego jej rozpuszczenia i dopiero wówczas przekładamy całość do musu. Gdy mus się troszkę schłodzi przelewamy go na spód ciasta i przykrywamy drugą częścią. Wstawiamy do lodówki. Przed podaniem polewamy sosem czekoladowym

Z foremki wychodzi 12 porcji. Jedna to około 230 kcal.

Biszkopt z musem jabłkowym (1)

Biszkopt z musem jabłkowym (3)Smacznego!!!

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply