Odnośnie tego ciasta mam trochę mieszane uczucia, ponieważ nie do końca mi wyszło, chociaż prawdopodobnie była to moja wina. Natomiast rodzina zgodnie stwierdziła, że ciasto było rewelacyjne i że w ogóle nie było czuć kaszy manny. Większość myślała, że to jakiś sernik, no i wszyscy prosili o przepis. Na zdjęciach widzicie udaną część ciasta, a były to brzegi, które ładnie się upiekły. Środek po przekrojeniu po prostu się rozlał i nie było czego zbierać:-) Mogłam popełnić dwa błędy: kroiłam ciasto gdy nie było dostatecznie wystudzone (spieszyło mi się trochę) i nie dopilnowałam masy, tzn. z lenistwa zmiksowałam masę  białkową z pozostałymi składnikami, zamiast delikatnie ją wymieszać szpatułką. Więcej tego błędu nie popełnię i wy też o tym pamiętajcie!!! Przepis znalazłam na blogu Smaki ogrodu.

Składniki na blaszkę 24×24 cm:

Ciasto kruche:

–  2 szklanki mąki

– 200 g zimnego masla

– 0,5 szklanki cukru

– 4 duże lub 5 małych żółtek

– 3 łyżki kakao

– 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)

– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cynamon przesiać do dużej miski. Dodajemy cukier dokładnie go mieszając. Wrzucamy pokrojone, zimne masło i zagniatamy wszystko pomiędzy palcami jak na kruszonkę. Na końcu dodajemy żółtka i zagniatamy jednolite ciasto. Dodałam trochę zimnej wody, ponieważ ciasto nie chciało się dobrze połączyć. Ciasto dzielimy na pół. Jedną część owijamy w folie spożywczą i wkładamy do zamrażarki. Drugą wylepiamy foremkę, która jest wyłożona papierem do pieczenia i wkładamy ja do lodówki.

Masa:

– około 500 g śliwek, umytych i przekrojonych na połówki lub na ćwiartki (przy tych mniejszych kawałkach ciasto lepiej się będzie kroić)

– 0,6 szklanki kaszy manny (około 150 ml)

– 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru (proszek)

– 1 szklanka cukru

– 4 lub 5 białek (w zależności ile użyliśmy do ciasta)

– szczypta soli

– 250 g gęstej śmietany 12 lub 18 %

Białka ubijamy z solą. Do ubitych łyżka po łyżce dodajemy cukier, aż masa będzie bardzo gęsta i lśniąca. Na końcu wrzucamy budyń, kaszę mannę i śmietanę. Całość delikatnie mieszamy szpatułką ( a nie mikserem). Masę wylewamy na ciasto i układamy na niej śliwki, skórką do dołu. Pozostałą część ciasta kruchego ścieramy na tarce, na grubych oczkach, tak by równomiernie pokryć całą blaszkę. Pieczemy 60 minut w temperaturze 190 stopni ( u mnie góra dół bez termoobiegu).

Z foremki wykroiłam 16 porcji. Jedna to 330 kcal.

Ciasto kruche z masą z kaszy manny i śliwkami (2)

Ciasto kruche z masą z kaszy manny i śliwkami (7)

Smacznego!!!