Ciasto kakaowo - kawowe (1)Dziś mam dla was coś ekstra, na szybko, a na dodatek jest to ciasto, które po prostu nie może się nie udać. Jest to ciacho przypominające trochę babkę lub murzynka ale dużo bardziej wilgotne, sprężyste i długo zachowujące świeżość. Było idealne na długi weekend majowy, ponieważ nie trzeba przechowywać go w lodówce. Delikatnie wyczuwało się w cieście dodatek kawy. Ciasto nie było za słodkie, więc wszystkim którzy lubią gdy jest słodko polecam zrobić polewę np. czekoladową 🙂  Przepis znalazłam na stronie Moje Wypeki.

Składniki na keksówkę 10×40 cm:

– 60g masła

– 200 g cukru

– 3 małe jajka

– 220 g mąki

– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

– 35 g kakao

– 2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy granulowanej

– 250 ml jogurtu greckiego

Najważniejsza część przygotowywania ciasta to: WSZYSTKIE SKŁADNIKI MUSZĄ MIEĆ TEMPERATURĘ POKOJOWĄ. A dalej to już idzie ekspresowo. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i miksujemy, ale tylko do momentu połączenia składników (nie miksujmy dłużej bo może wyjść zakalec).Jeżeli nie mamy miksera możemy wymieszać wszystko widelcem 🙂 . Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach 45-50 min do tzw suchego patyczka.

Z keksówki wyszło mi 14 sporych porcji. Jedna to 210 kcal.

Ciasto kakaowo - kawowe

Ciasto kakaowo - kawowe (2)Smacznego!!!