Ciasto ucierane z jabłkami (3)U mnie znów jabłka i znów przepis ze strony Moje Wypieki 🙂 Szukałam jakiegoś prostego przepisu na ciasta z jabłkami i doszłam do wniosku, że jeszcze nigdy nie robiłam ciasta ucieranego ani kruszonki. Więc decyzja zapadła od razu 🙂 Ciasto wyszło super puszyste i jednocześnie lekko wilgotne (zawsze się bałam, że ciasta ucierane są suche – ale tu nie ma takiej potrzeby). A moje Druga Połówka ogromnie zasmakowała w kruszonce. W oryginale są do ciasta dodane inne owoce więc ciasto można zrobić na kilka wersji.

Składniki na blaszkę 24×24 cm:

Kruszonka

– 100 g roztopionego masła

– 0,5 szklanki cukru

– szczypta soli

– 1 szklanka mąki

Wszystkie składniki wymieszać i rozcierać pomiędzy palcami aż powstanie kruszonka. Na czas przygotowywania ciasta wstawić do lodówki.

Ciasto:

– 3 jabłka obrane i pokrojone w grubsze plastry

– 170 g masła

– 1 szklanka cukru

– 3 małe jajka

– 1 cukier waniliowy

– szczypta soli

– 1,5 szklanki mąki

– płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w pół centymetrowe plastry. Masło ucieramy z cukrami. Dodajemy po jajku, za każdym razem dobrze miksując. Dodajemy mąkę wraz z solą i mieszamy ciasto szpatułką. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto. Na cieście układamy plastry jabłek (plastry powinny leżeć blisko siebie). Wyciągamy z lodówki kruszonkę i posypujemy nią równomiernie ciasto. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 50 do 60 min (do suchego patyczka).

Z blaszki wykroiłam 16 porcji. Jedna to 340 kcal

Ciasto ucierane z jabłkami (1)

Ciasto ucierane z jabłkami (2)

Ciasto ucierane z jabłkamiSmacznego!!!