Bez kategorii/ BROWNIES/ CIASTA I DESERY/ CIASTO NA NIEDZIELĘ - SZYBKIE I ŁATWE/ CZEKOLADOWE WYPIEKI

Ciasto na niedzielę – szybkie i łatwe #2 Brownie z wiśniami

Witam w kolejnym wpisie z cyklu ciasta na niedzielę – szybkie i łatwe. Dziś coś naprawdę ekspresowego. Zazwyczaj takie produkty jak jajka, masło, mąka czy cukier ma w domu większość z nas. No właśnie. A do przygotowania tego ciasta potrzebujemy jeszcze tylko czekoladę, wiśnie i kakao (chociaż bez kakao też by się obeszło). Czas potrzebny na przygotowanie ciasta można ograniczyć do minimum zaopatrując się w wydrylowane wiśnie w zalewie, chociaż oczywiście ze świeżymi ciasto smakuje lepiej (ale wiem jak wiele z was nie lubi drylować owoców – ja też nie przepadam). Brownie jest dość charakterystycznym ciastem, ponieważ jego środek powinien wyglądać mniej więcej tak jak u mnie, czyli być bardzo mokry i mazisty, a wierzch chrupki. Wiele osób boi się tego ciasta właśnie ze względu na ten środek: minuty w piekarniku decydują czy będzie mazisty czy nie. Pamiętajcie, żeby się tym nie przejmować. W każdym piekarniku takie samo ciasto wyjdzie inaczej. Jeszcze lepiej: to samo ciasto, pieczone tyle samo, za każdym razem wyjdzie odrobinę inne. Jeżeli podpieczecie ciasto za długo wyjdzie wam po prostu ciasto czekoladowe i też nie będzie katastrofy. Gdyby wyszło za suche, zaserwujcie je z lodami lub bitą śmietaną i nie przyznawajcie się, że to miało być brownie 🙂 żartuje oczywiście. Muszę jeszcze tylko dodać, że było niesamowite. Połączenie smaków perfekcyjne, niebo w g… 🙂 Polecam serdecznie

Składniki na blaszkę 20×20 cm:

– 80 g cukru

– 100 g czekolady gorzkiej (użyłam 70 % kakao)

– 2 jajka

– 1 płaska łyżka kakao

– 80 g masła

– 1 czubata łyżka mąki

– szczypta soli

– wiśnie: świeże lub z zalewy około 300 g

Jeżeli wiśnie mamy świeże to musimy je wydrylować. Jeżeli z zalewy to odsączamy je na ręczniku papierowym. Masło i czekoladę rozpuszczamy w rondelku z grubym dnem (lub w kąpieli wodnej), dokładnie mieszając i odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy sól i delikatnie wlewamy do masy czekoladę (można lać po ściance miski w której mamy ciasto). Delikatnie miksujemy na najniższych obrotach. Na końcu dodajemy kakao i mąkę i mieszamy wszystko najlepiej szpatułką, tak aby składniki się połączyły. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Ciasto wylewamy do foremki i wyrównujemy szpatułką (będzie niskie). Dość gęsto układamy wiśnie (ale tak aby pomiędzy nimi zostawała malutka przestrzeń). Pieczemy 25 minut.

Dodatkowo: jeżeli macie czas możecie przygotować polewę z mlecznej czekolady:

– 4o ml śmietanki kremówki podgrzewamy delikatnie i wrzucamy do niej 50 g połamanej czekolady. Mieszamy, aż czekolada całkowicie się rozpuści i połączy ze śmietanką.

Ja ułożyłam na cieście ozdobnie kilka sztuk wiśni i polałam je strużką czekolady (z łyżeczki).

Z foremki wykroiłam 9 dużych porcji. Jedna to 260 kcal.

Ciasto na niedzielę - czekolada w roli głównej

Ciasto na niedzielę – czekolada w roli głównej

Brownie z wiśniami - szybko, łatwo i pysznie

Brownie z wiśniami – szybko, łatwo i pysznie

Brownie z wiśniami

Brownie z wiśniami

Chrupki wierzch i mazisty środek - główne cechy brownie

Chrupki wierzch i mazisty środek – główne cechy brownie

Brownie z wiśniami (9)

Smacznego!!!

Źródło wpisu: strona Tapenda

PS. Poniżej przedstawiam ciasto w wykonaniu mojego czytelnika Pana Krzysztofa 🙂 pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego!

Brownie Pana Krzysztofa

Brownie Pana Krzysztofa

You Might Also Like

4 komentarze

  • Reply
    Krzysztof
    25 sierpnia 2016 at 08:43

    Mam pytanie techniczne, kiedy piszesz: „Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.” To masz na myśli ubicie oddzielnie białek, dodanie cukru i później po jednym żółtku – tak jak na biszkopt czy może raczej ubijanie jajek w całości? A może oddzielnie żółtek i oddzielnie białek?

    PS – ciacho wygląda apetycznie

    Pozdrawiam 🙂

    • Reply
      Justyna
      25 sierpnia 2016 at 09:36

      „Jajka ubijamy z cukrem” oznacza ubijanie jajek w całości z cukrem 🙂 tak długo, aż podwoją objętośc i będą jaśniejsze niż na początku. Trwa to zazwyczaj od 5 do 10 minut (w zależności od miksera). Pozdrawiam

  • Reply
    Sarna
    25 sierpnia 2016 at 11:29

    wygląda przepysznie. uwielbiam ciasta na gorzkiej czekoladzie 🙂

  • Reply
    Brownie z malinową glazurą i bitą śmietaną - Relaxtime
    26 marca 2019 at 13:51

    […] szybszego ciasta czekoladowego chyba nie ma. Brownie z tego przepisu już kiedyś piekłam jako brownie z wiśniami i wówczas wyszło mi idealnie. Tym razem piekłam w innym piekarniku i niestety czas był […]

  • Leave a Reply