Bez kategorii/ PRALINY, CIASTECZKA i MUFFINY

Alternatywa dla brownie – babeczki

Przy poprzednim wpisie obiecałam alternatywę dla tego jakże kalorycznego ciasta. I o to one – Babeczki również brownie.

Są tak samo pyszne jak zwyczajne ciasto, jednak rozkładając porcję na 12 babeczek ich wartość kaloryczna wyniesie 270 kcal dla jednej sztuki. Wiadomo, że łatwiej jest nam zachować umiar w jedzeniu jeżeli mamy takie ślicznie poporcjonowane babeczki niż całą blaszkę ciasta. W oryginalnym przepisie na blogu www.mojewypieki.com do babeczek zostały użyte orzechy pekan. Ja użyłam zblanszowanych migdałów.

Składniki na 12 babeczek:

  • 100g masła
  • 150g gorzkiej czekolady
  • 80 g cukru zwykłego lub brązowego
  • 2 jajka
  • 100g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • duża garść zblanszowanych migdałów

Do rondelka włożyć masło, czekoladę i cukier, podgrzać do rozpuszczenia i wymieszania składników. Przelać do miski, dodać roztrzepane jajka, mąkę i kakao. Całość wymieszać łyżką (nie trzeba używać miksera). Przełożyć do papilotek które będą w foremce (średnica po dnie 5 cm) i posypać posiekanymi wcześniej orzeszkami

Piec 15-20 min w temperaturze 185ºC.

Babeczki delikatnie wyrosną a orzechy się zarumienią.

Smacznego!

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    ~Martina
    10 marca 2014 at 23:48

    Zrobiłam moje pierwsze babeczki do których wykorzystałam ten przepis. Wyszły całkiem dobre. Dodatkowo dałam do środka pół kostki czekolady mlecznej goplany tej w fioletowym opakowaniu ale jest jednak stanowczo za słodka więc następnym razem wykorzystam gorzką. Faktycznie to takie małe brownie w formie babeczki bo wychodzą trochę bardziej zbite niż zwyczajne. Na wierzchu posypałam prażonymi orzechami laskowymi.

    • Reply
      Justyna
      11 marca 2014 at 08:23

      Ciesze sie że wyszły dobre i smakowały:-) pozdrawiam

    Leave a Reply

    trzy × pięć =