Bezowy bałagan z lemoncurd (1)Chyba wiekszość z was zna popularny deser eton mess, w którym głównymi składnikami są bezy, bita śmietana i owoce. Dziś mam dla was wariację na temat tego przysmaku: deser wygląda identycznie, jednak owoce zastąpiłam kremem cytrynowym lemon curd. Jednym słowem był to deser troszkę z odsyku. Zostały bezy i został lemon curd więc jedyną pracą było ubicie bitej śmietany i połączenie wszystkiego 🙂  Wyszło pysznie: słodko ale jednocześnie z kwaskowatym cytrynowym smakiem. Polecam wam serdecznie.

Składniki na dwa duże pucharki:

Składniki są troszkę przybliżone ponieważ tak jak pisałam był to deser resztkowy:

– 250 ml śmietanki kremówki 36% + łyżeczka cukru pudru

– około 150 ml kremu lemon curd (przepis tutaj)

– około 20 sztuk małych bezików, które wykonałam z przepisu:

* 2 białka

* szczypta soli

* ok 100 g cukru pudru – białka ubijamy ze szyptą soli. Następnie partiami dodajemy cukier, aż piana będzie gęsta i lśniąca, a cukier sie rozpuści. Pieczemy około 90 minut w 100 stopniach.

Śmietankę ubiajmy z cukrem pudrem. Następnie w pucharkach układamy naprzemiennie: pokruszone bezy, lemon curd i bita śmietana. Warstwy układamy do momentu wyczerpania miejsca lub wedle uznania.

Jeden pucharek to około 450 kcal

Bezowy bałagan z lemoncurd (2)

Bezowy bałagan z lemoncurd (3)Smacznego!!!