Bez kategorii/ CIASTA I DESERY/ CZEKOLADOWE WYPIEKI

Ciasto z kremem czekoladowym

Ciasto z kremem czekoladowym (3)Ciasto z kremem czkoladowym. Już sama nazwa brzmi pysznie 🙂 I ciacho wyszło naprawdę dobre. Znalazłam je na blogu W kuchennym raju gdzie głównym dodatkiem do ciasta był kokos, ja pomieszałam go z płatkami migdałowymi, ponieważ Moja Druga Połówka zawsze trochę marudzi jak jest za dużo kokosu. Ciasto przygtowuje się bardzo prosto i szybko (pyszny jest ten krem czekoladowy). Nie może jednak zbyt długo stać ponieważ dość szybko wysycha – to moja jedyna uwaga. Poza tym polecam wielbicielom czekolady i nie tylko 🙂

Składniki na blaszkę 20x20cm:

Ciasto:

– 40 g masła w temp. pokojowej

– 100 g cukru

– 200 g mąki

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 2 jajka

Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka i miksujemy. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy do momentu połączenia składników. Ciasto będzie gęste i dość lepkie więc można zagnieść je na końcu rękami. Ciasto wykładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

Krem czekoladowy:

– 120 g czekolady (u mnie 65 % kakao)

– 20 g masła

– 350 ml mleka skondensowanego

– 150 g cukru (gdy mleko jest niesłodzone). Pomijamy cukier gdy mleko jest słodzone

– 30 g mąki

– szczypta soli

– 2 jajka

– garść wiórek kokosowych lub płatków migdałowych

Czekoladę rozpuszczamy wraz z masłem w garnuszku. Dodajemy mleko i dokładnie mieszamy. Osobno mieszamy cukier z mąką i solą. Dodajemy do nich jajka i miksujemy. Na końcu dodajemy czekoladę i jeszcze raz miksujemy. Krem przelewamy na ciasto, posypujemy kokosem lub migdałami i pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach.

Z foremki wyszło mi 12 porcji. Jedna to około 400 kcal

Ciasto z kremem czekoladowym (1)

Ciasto z kremem czekoladowym (2)Smacznego!!!

 

 

You Might Also Like

14 komentarzy

  • Reply
    kulinarna148
    12 kwietnia 2015 at 13:59

    Bardzo lubię takie ciasta. Idealne na dzisiejszy dzień czekolady.

  • Reply
    ~gin
    14 kwietnia 2015 at 16:58

    Mmm, ten krem wygląda obłędnie 🙂

  • Reply
    ~Buster
    15 kwietnia 2015 at 18:04

    Ależ apetyczne ciasto, co my byśmy zrobili bez tych twórczych kobiet? 🙂

    http://www.buster.pw/5-spraw-w-ktorych-kobiety-sa-dla-mnie-niezastapione/

  • Reply
    ~Kuchnia i Podróże
    15 kwietnia 2015 at 21:01

    Wspaniałe ciasto do kawusi 🙂
    A do mnie zapraszam na Jabłecznik z mąki jaglanej 🙂
    http://kuchniaipodroze.blogspot.com/2015/04/jabecznik-z-maki-jaglanej.html

  • Reply
    ~Pozytywny
    16 kwietnia 2015 at 00:36

    Ciasto wygląda fantastycznie 🙂 Wielkie WOW! Z całą pewnością wypróbuję Twój przepis.

  • Reply
    Krzysztof
    26 września 2016 at 13:24

    Fajne i proste ciacho. Trochę namęczyłem się z rozsmarowaniem tej gęstej białej masy na dnie foremki. Papier nie chciał trzymać się na swoim miejscu, jeździł z każdym przesunięciem szpatułki 🙂

    Spód wyszedł mi dość suchy. Widocznie mój piekarnik podpieka zbytnio dolną część blachy.

    To co odrobinę mnie zasmuciło po rozkrojeniu ciasta to fakt, że proporcje ciasta odwróciły się. To znaczy jasny spód bardzo mocno wyrósł a ciemny i bardzo smaczny krem czekoladowy był relatywnie niski 🙁

    Na duży plus zasługuje szybkość wykonania ciasta i produkty które chyba każdy zawsze ma w domu 🙂

    W ogólnej ocenie 6,5/10 🙂

    Polecam

    • Reply
      Justyna
      29 września 2016 at 14:10

      Cześć Krzysztofie. Dziękuje za opinię 🙂 Powiem szczerze, że u mnie również nie w każdym miejscu było tak dużo kremu, ponieważ ciasto nie wyrosło regularnie więc miałam tzw. góry i doliny. W jednym miejscu kremu było mniej, a w drugim więcej. Pozdrawiam

  • Reply
    aga
    18 października 2018 at 09:18

    Wygląda niesamowicie apetycznie, podobny krem wykorzystałam w czekoladowym napoleonie http://cynamonoweszczescie.blogspot.com/2015/08/czekoladowy-napoleon.html

    • Reply
      Justyna
      19 października 2018 at 08:40

      Tak, takie kremy można faktycznie wykorzystać w wielu przepisach 🙂

    Leave a Reply

    14 − trzy =