Bez kategorii/ CIASTA I DESERY/ CZEKOLADOWE WYPIEKI

Ciasto z kremem czekoladowym

Ciasto z kremem czekoladowym (3)Ciasto z kremem czkoladowym. Ju偶 sama nazwa brzmi pysznie 馃檪 I ciacho wysz艂o naprawd臋 dobre. Znalaz艂am je na blogu W kuchennym raju聽gdzie g艂贸wnym dodatkiem do ciasta by艂 kokos, ja pomiesza艂am go z p艂atkami migda艂owymi, poniewa偶 Moja Druga Po艂贸wka zawsze troch臋 marudzi jak jest za du偶o kokosu. Ciasto przygtowuje si臋 bardzo prosto i szybko (pyszny jest ten krem czekoladowy). Nie mo偶e jednak zbyt d艂ugo sta膰 poniewa偶 do艣膰 szybko wysycha – to moja jedyna uwaga. Poza tym polecam wielbicielom czekolady i nie tylko 馃檪

Sk艂adniki na blaszk臋 20x20cm:

Ciasto:

– 40 g mas艂a w temp. pokojowej

– 100 g cukru

– 200 g m膮ki

– 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia

– 2 jajka

Mas艂o ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka i miksujemy. Dodajemy m膮k臋 i proszek do pieczenia. Miksujemy do momentu po艂膮czenia sk艂adnik贸w. Ciasto b臋dzie g臋ste i do艣膰 lepkie wi臋c mo偶na zagnie艣膰 je na ko艅cu r臋kami. Ciasto wyk艂adamy do foremki wy艂o偶onej papierem do pieczenia.

Krem czekoladowy:

– 120 g czekolady (u mnie 65 % kakao)

– 20 g mas艂a

– 350 ml mleka skondensowanego

– 150 g cukru (gdy mleko jest nies艂odzone). Pomijamy cukier gdy mleko jest s艂odzone

– 30 g m膮ki

– szczypta soli

– 2 jajka

– gar艣膰 wi贸rek kokosowych lub p艂atk贸w migda艂owych

Czekolad臋 rozpuszczamy wraz z mas艂em w garnuszku. Dodajemy mleko i dok艂adnie mieszamy. Osobno mieszamy cukier z m膮k膮 i sol膮. Dodajemy do nich jajka i miksujemy. Na ko艅cu dodajemy czekolad臋 i jeszcze raz miksujemy. Krem przelewamy na ciasto, posypujemy kokosem lub migda艂ami i pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach.

Z foremki wysz艂o mi 12 porcji. Jedna to oko艂o 400 kcal

Ciasto z kremem czekoladowym (1)

Ciasto z kremem czekoladowym (2)Smacznego!!!

 

 

You Might Also Like

14 komentarzy

  • Reply
    kulinarna148
    12 kwietnia 2015 at 13:59

    Bardzo lubi臋 takie ciasta. Idealne na dzisiejszy dzie艅 czekolady.

  • Reply
    ~gin
    14 kwietnia 2015 at 16:58

    Mmm, ten krem wygl膮da ob艂臋dnie 馃檪

  • Reply
    ~Buster
    15 kwietnia 2015 at 18:04

    Ale偶 apetyczne ciasto, co my by艣my zrobili bez tych tw贸rczych kobiet? 馃檪

    http://www.buster.pw/5-spraw-w-ktorych-kobiety-sa-dla-mnie-niezastapione/

  • Reply
    ~Kuchnia i Podr贸偶e
    15 kwietnia 2015 at 21:01

    Wspania艂e ciasto do kawusi 馃檪
    A do mnie zapraszam na Jab艂ecznik z m膮ki jaglanej 馃檪
    http://kuchniaipodroze.blogspot.com/2015/04/jabecznik-z-maki-jaglanej.html

  • Reply
    ~Pozytywny
    16 kwietnia 2015 at 00:36

    Ciasto wygl膮da fantastycznie 馃檪 Wielkie WOW! Z ca艂膮 pewno艣ci膮 wypr贸buj臋 Tw贸j przepis.

  • Reply
    Krzysztof
    26 wrze艣nia 2016 at 13:24

    Fajne i proste ciacho. Troch臋 nam臋czy艂em si臋 z rozsmarowaniem tej g臋stej bia艂ej masy na dnie foremki. Papier nie chcia艂 trzyma膰 si臋 na swoim miejscu, je藕dzi艂 z ka偶dym przesuni臋ciem szpatu艂ki 馃檪

    Sp贸d wyszed艂 mi do艣膰 suchy. Widocznie m贸j piekarnik podpieka zbytnio doln膮 cz臋艣膰 blachy.

    To co odrobin臋 mnie zasmuci艂o po rozkrojeniu ciasta to fakt, 偶e proporcje ciasta odwr贸ci艂y si臋. To znaczy jasny sp贸d bardzo mocno wyr贸s艂 a ciemny i bardzo smaczny krem czekoladowy by艂 relatywnie niski 馃檨

    Na du偶y plus zas艂uguje szybko艣膰 wykonania ciasta i produkty kt贸re chyba ka偶dy zawsze ma w domu 馃檪

    W og贸lnej ocenie 6,5/10 馃檪

    Polecam

    • Reply
      Justyna
      29 wrze艣nia 2016 at 14:10

      Cze艣膰 Krzysztofie. Dzi臋kuje za opini臋 馃檪 Powiem szczerze, 偶e u mnie r贸wnie偶 nie w ka偶dym miejscu by艂o tak du偶o kremu, poniewa偶 ciasto nie wyros艂o regularnie wi臋c mia艂am tzw. g贸ry i doliny. W jednym miejscu kremu by艂o mniej, a w drugim wi臋cej. Pozdrawiam

  • Reply
    aga
    18 pa藕dziernika 2018 at 09:18

    Wygl膮da niesamowicie apetycznie, podobny krem wykorzysta艂am w czekoladowym napoleonie http://cynamonoweszczescie.blogspot.com/2015/08/czekoladowy-napoleon.html

    • Reply
      Justyna
      19 pa藕dziernika 2018 at 08:40

      Tak, takie kremy mo偶na faktycznie wykorzysta膰 w wielu przepisach 馃檪

    Leave a Reply