Ciasto z kremem czekoladowym (3)Ciasto z kremem czkoladowym. Ju偶 sama nazwa brzmi pysznie 馃檪 I ciacho wysz艂o naprawd臋 dobre. Znalaz艂am je na blogu W kuchennym raju聽gdzie g艂贸wnym dodatkiem do ciasta by艂 kokos, ja pomiesza艂am go z p艂atkami migda艂owymi, poniewa偶 Moja Druga Po艂贸wka zawsze troch臋 marudzi jak jest za du偶o kokosu. Ciasto przygtowuje si臋 bardzo prosto i szybko (pyszny jest ten krem czekoladowy). Nie mo偶e jednak zbyt d艂ugo sta膰 poniewa偶 do艣膰 szybko wysycha – to moja jedyna uwaga. Poza tym polecam wielbicielom czekolady i nie tylko 馃檪

Sk艂adniki na blaszk臋 20x20cm:

Ciasto:

– 40 g mas艂a w temp. pokojowej

– 100 g cukru

– 200 g m膮ki

– 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia

– 2 jajka

Mas艂o ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka i miksujemy. Dodajemy m膮k臋 i proszek do pieczenia. Miksujemy do momentu po艂膮czenia sk艂adnik贸w. Ciasto b臋dzie g臋ste i do艣膰 lepkie wi臋c mo偶na zagnie艣膰 je na ko艅cu r臋kami. Ciasto wyk艂adamy do foremki wy艂o偶onej papierem do pieczenia.

Krem czekoladowy:

– 120 g czekolady (u mnie 65 % kakao)

– 20 g mas艂a

– 350 ml mleka skondensowanego

– 150 g cukru (gdy mleko jest nies艂odzone). Pomijamy cukier gdy mleko jest s艂odzone

– 30 g m膮ki

– szczypta soli

– 2 jajka

– gar艣膰 wi贸rek kokosowych lub p艂atk贸w migda艂owych

Czekolad臋 rozpuszczamy wraz z mas艂em w garnuszku. Dodajemy mleko i dok艂adnie mieszamy. Osobno mieszamy cukier z m膮k膮 i sol膮. Dodajemy do nich jajka i miksujemy. Na ko艅cu dodajemy czekolad臋 i jeszcze raz miksujemy. Krem przelewamy na ciasto, posypujemy kokosem lub migda艂ami i pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach.

Z foremki wysz艂o mi 12 porcji. Jedna to oko艂o 400 kcal

Ciasto z kremem czekoladowym (1)

Ciasto z kremem czekoladowym (2)Smacznego!!!