Ciasto z kremem czkoladowym. Już sama nazwa brzmi pysznie 🙂 I ciacho wyszło naprawdę dobre. Znalazłam je na blogu W kuchennym raju gdzie głównym dodatkiem do ciasta był kokos, ja pomieszałam go z płatkami migdałowymi, ponieważ Moja Druga Połówka zawsze trochę marudzi jak jest za dużo kokosu. Ciasto przygtowuje się bardzo prosto i szybko (pyszny jest ten krem czekoladowy). Nie może jednak zbyt długo stać ponieważ dość szybko wysycha – to moja jedyna uwaga. Poza tym polecam wielbicielom czekolady i nie tylko 🙂
Składniki na blaszkę 20x20cm:
Ciasto:
– 40 g masła w temp. pokojowej
– 100 g cukru
– 200 g mąki
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 2 jajka
Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka i miksujemy. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy do momentu połączenia składników. Ciasto będzie gęste i dość lepkie więc można zagnieść je na końcu rękami. Ciasto wykładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Krem czekoladowy:
– 120 g czekolady (u mnie 65 % kakao)
– 20 g masła
– 350 ml mleka skondensowanego
– 150 g cukru (gdy mleko jest niesłodzone). Pomijamy cukier gdy mleko jest słodzone
– 30 g mąki
– szczypta soli
– 2 jajka
– garść wiórek kokosowych lub płatków migdałowych
Czekoladę rozpuszczamy wraz z masłem w garnuszku. Dodajemy mleko i dokładnie mieszamy. Osobno mieszamy cukier z mąką i solą. Dodajemy do nich jajka i miksujemy. Na końcu dodajemy czekoladę i jeszcze raz miksujemy. Krem przelewamy na ciasto, posypujemy kokosem lub migdałami i pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach.
Z foremki wyszło mi 12 porcji. Jedna to około 400 kcal
14 komentarzy
kulinarna148
12 kwietnia 2015 at 13:59Bardzo lubię takie ciasta. Idealne na dzisiejszy dzień czekolady.
~Obżarciuch
15 kwietnia 2015 at 15:35fajne czekoladowe ciasto 🙂 u mnie dzisiaj tort cytrynowy
http://oobzarciuch.blogspot.com/2015/04/tort-cytrynowy.html
~Rondel
15 kwietnia 2015 at 15:36ale duża ilośc smakowitego kremu 🙂 ciasto wyszło ekstra, a to inne przepisy na czekoladowe ciasto
http://ronddel.blogspot.com/search?q=ciasta+czekoladowe+przepisy
~przepismamy
15 kwietnia 2015 at 15:42Rewelacja!!!
Polecam kilka moich pomysłów
http://www.przepismamy.pl
Pozdrawiam smacznie.
~ania
15 kwietnia 2015 at 15:59lubię takie kremowe ciacho, a ja polecam domowy wyrób serów np. feta, camembert, mozzarella http://blog.winoiser.com
~Kopalnia Smaku
15 kwietnia 2015 at 22:06brzmi interesująco:) a od siebie polecam sernik wiedeński:
http://kopalniasmaku.pl/przepisy/175-100158-sernik_wiedenski.html
~gin
14 kwietnia 2015 at 16:58Mmm, ten krem wygląda obłędnie 🙂
~Buster
15 kwietnia 2015 at 18:04Ależ apetyczne ciasto, co my byśmy zrobili bez tych twórczych kobiet? 🙂
http://www.buster.pw/5-spraw-w-ktorych-kobiety-sa-dla-mnie-niezastapione/
~Kuchnia i Podróże
15 kwietnia 2015 at 21:01Wspaniałe ciasto do kawusi 🙂
A do mnie zapraszam na Jabłecznik z mąki jaglanej 🙂
http://kuchniaipodroze.blogspot.com/2015/04/jabecznik-z-maki-jaglanej.html
~Pozytywny
16 kwietnia 2015 at 00:36Ciasto wygląda fantastycznie 🙂 Wielkie WOW! Z całą pewnością wypróbuję Twój przepis.
Krzysztof
26 września 2016 at 13:24Fajne i proste ciacho. Trochę namęczyłem się z rozsmarowaniem tej gęstej białej masy na dnie foremki. Papier nie chciał trzymać się na swoim miejscu, jeździł z każdym przesunięciem szpatułki 🙂
Spód wyszedł mi dość suchy. Widocznie mój piekarnik podpieka zbytnio dolną część blachy.
To co odrobinę mnie zasmuciło po rozkrojeniu ciasta to fakt, że proporcje ciasta odwróciły się. To znaczy jasny spód bardzo mocno wyrósł a ciemny i bardzo smaczny krem czekoladowy był relatywnie niski 🙁
Na duży plus zasługuje szybkość wykonania ciasta i produkty które chyba każdy zawsze ma w domu 🙂
W ogólnej ocenie 6,5/10 🙂
Polecam
Justyna
29 września 2016 at 14:10Cześć Krzysztofie. Dziękuje za opinię 🙂 Powiem szczerze, że u mnie również nie w każdym miejscu było tak dużo kremu, ponieważ ciasto nie wyrosło regularnie więc miałam tzw. góry i doliny. W jednym miejscu kremu było mniej, a w drugim więcej. Pozdrawiam
aga
18 października 2018 at 09:18Wygląda niesamowicie apetycznie, podobny krem wykorzystałam w czekoladowym napoleonie http://cynamonoweszczescie.blogspot.com/2015/08/czekoladowy-napoleon.html
Justyna
19 października 2018 at 08:40Tak, takie kremy można faktycznie wykorzystać w wielu przepisach 🙂