Palmiery cynmonowe (2)Pycha ciastka z ciasta francuskiego do wykonania w ekspresowym tempie ale pod jednym warunkiem: trzeba lubieć cynamon 🙂 A ja uwelbiam więc dałam dużo więcej niż w przepisie. A przepis znalazłm na stronie Moje Wypieki. Ciasteczka wychodzą przepyszne zarówno naciepło jak i na zimno. I tak jak już wspomniałam, nie wymagają dużego pośwęcenia, a składniki ograniczamy do 3 sztuk 🙂 Polecam serdecznie

Składniki na 14 sztuk, o grubości takiej jak n zdjęciach (około 1-1,5 cm):

– arkusz ciasta francuskiego

– 1/3 szklanki cukru (najlepiej drobnego)

– 2 łyżki cynamonu

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Cukier łączymy z cynamonem, mieszając oba składniki. Ciasto rozwijamy i rozkładamy mieszankę cukru i cynamonu na całej jego powierzchni. Oba krótsze boki zwijamy do środka, do momentu ich zetknięcia się ze sobą. Ciasto tniemy na kawałki grubości około 1-1,5 cm i układamy na blasze. Pieczemy 15 minut  – do złotego koloru (w połowie pieczenia obracamy ciastka). Studzimy na kratce.

Jedno ciastko to około 90 kcal.

Palmiery cynmonowe (1)

Palmiery cynmonowe (3)Smacznego!!!