Palmiery cynmonowe (2)Pycha ciastka z ciasta francuskiego do wykonania w ekspresowym tempie ale pod jednym warunkiem: trzeba lubie膰 cynamon 馃檪 A ja uwelbiam wi臋c da艂am du偶o wi臋cej ni偶 w przepisie. A przepis znalaz艂m na stronie Moje Wypieki. Ciasteczka wychodz膮 przepyszne zar贸wno naciep艂o jak i na zimno. I tak jak ju偶 wspomnia艂am, nie wymagaj膮 du偶ego po艣w臋cenia, a sk艂adniki ograniczamy do 3 sztuk 馃檪 Polecam serdecznie

Sk艂adniki na 14 sztuk, o grubo艣ci takiej jak n zdj臋ciach (oko艂o 1-1,5 cm):

– arkusz ciasta francuskiego

– 1/3 szklanki cukru (najlepiej drobnego)

– 2 艂y偶ki cynamonu

Blaszk臋 wyk艂adamy papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Cukier 艂膮czymy z cynamonem, mieszaj膮c oba sk艂adniki. Ciasto rozwijamy i rozk艂adamy mieszank臋 cukru i cynamonu na ca艂ej jego powierzchni. Oba kr贸tsze boki zwijamy do 艣rodka, do momentu ich zetkni臋cia si臋 ze sob膮. Ciasto tniemy na kawa艂ki grubo艣ci oko艂o 1-1,5 cm i uk艂adamy na blasze. Pieczemy 15 minut 聽– do z艂otego koloru (w po艂owie pieczenia obracamy ciastka). Studzimy na kratce.

Jedno ciastko to oko艂o 90 kcal.

Palmiery cynmonowe (1)

Palmiery cynmonowe (3)Smacznego!!!