Tarta cytrynowa z kawałkami czekolady to takie ciasto, które będzie się nadawało na każdą okazję i na każdą porę roku. Nie wymaga sezonowych owoców, ani żadnych wymyślnych składników. Właściwie ciasto miało wyjść dużo niższe, więc chyba z powodzeniem można by je zakwalifikować również jako sernik. Samo przygotowanie jest łatwe i dość szybkie. Chyba jedyną trudność sprawiła mi „kratka” na wierzchu, która miała powstać z odpowiedniego ułożenia pasków ciasta. Coś mi się tam pięknie pomieszało i paski zamiast utworzyć kratkę, leżały po prostu obok siebie. Najlepsze, że zauważyłam to dopiero jak wyjęłam ciasto z piekarnika 🙂 Wniosek jest jeden: jakkolwiek ułożycie ciasto na wierzchu – będzie dobrze 🙂

Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm, piekarnik góra – dół bez termoobiegu:

Ciasto kruche:

– 190 g mąki

– 75 g cukru pudru

– 90 g zimnego masła

– 1 jajko

– szczypta soli

– 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Mąkę łączymy z cukrem pudrem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojone w kawałki masło i zagniatamy pomiędzy palcami jak na kruszonkę. Na końcu dodajemy jajko i zagniatamy jednolite ciasto. Dzielimy na dwie części w proporcji: 1/3 do 2/3, każdą owijamy w folię i wkładamy na 15-20 min do zamrażarki. W tym czasie szykujemy pozostałe składniki.

Nadzienie (masa serowa):

– 1 jajko

– 1 żółtko

– 100g cukru

– 500 g sera (zmielonego twarogu lub sera na serniki)

–  1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

–  skórka otarta z 1 cytryny oraz sok z połowy cytryny (można ewentualnie zastąpić dwoma łyżkami lemon curd, jeżeli macie w zapasie)

–  około 40-50 g drobno posiekanej czekolady lub kropelek czekoladwych

Jeżeli korzystamy z całej czekolady należy ją najpierw drobno posiekać.  Skórkę z cytryny ścieramy na najdrobniejszej tarce, a sok wyciskamy. Wszystkie składniki na masę serową (oprócz czekolady) wrzucamy do miski i krótko miksujemy, tylko do momentu ich połączenia. Na końcu wrzucamy czekoladę i delikatnie mieszamy ją łyżką.

Z lodówki wyciągamy ciasto. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Większą część ciasta wałkujemy tak aby pokryło ono dno oraz boki foremki (lub tak jak ja rozgniatamy po prostu ciasto rękami na blacie). Na ciasto wylewamy masę serową. Z pozostałego ciasta wałkujemy paseczki lub cokolwiek innego 🙂  i układamy je na masie serowej (bez obaw nie „utopią” się w masie). Pieczemy w 180 stopniach 45 – 50 minut. Gdyby w trakcie pieczenia ciasto kruche zbytnio się rumieniło, można przykryć ciasto folią aluminiową. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku, a przed podaniem oprószamy lekko cukrem pudrem.

Z foremki wykroiłam 8 porcji. Jedna to 450 kcal. Oczywiście możecie kroić mniejsze kawałki, ale mi się to nie udało 🙂

Tarta i sernik w jednym :-)
Tarta i sernik w jednym 🙂
Moja nieudana "kratka" z ciasta kruchego
Moja nieudana „kratka” z ciasta kruchego
Ciasto szybkie i łatwe, idealne na niedzielę
Ciasto szybkie i łatwe, idealne na niedzielę
Tarta cytrynowa z serem i kawałkami czekolady
Tarta cytrynowa z serem i kawałkami czekolady

Smacznego!!!

Źródło przepisu: Just Yummy Bake