Bez kategorii/ CIASTA I DESERY/ CIASTO FRANCUSKIE/ PRALINY, CIASTECZKA i MUFFINY

Ekspresowe ciasteczka z jabłkami

ekspresowe ciasteczka

Ekspresowe ciasteczka? Chyba każdy ma taki awaryjny przepis, który można przygotować na szybko. U mnie to zaraz po babce jogurtowej zdecydowanie ciasteczka z dowolnymi owocami. Tu co prawda jest jeden warunek: trzeba mieć w domu ciasto francuskie. Ja akurat staram się, żeby to ciasto zawsze było, ponieważ oprócz słodkości ma ono również inne zastosowanie 🙂 A wracając do ciasteczek, być może je pamiętacie, ponieważ już kiedyś takie robiłam. Wtedy skorzystałam z owoców świdośliwy. Obie wersje przepyszne 🙂

Ekspresowe ciasteczka z jabłkami:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 4 łyżki prażonych jabłek (lub innych owoców przetworzonych lub surowych)
  • kostka posiekanej czekolady lub gotowe kropelki czekoladowe, oczywiście można pominąć
  • żółtko do posmarowania ciasteczek

Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Na rozwiniętym cieście francuskim układamy jabłka (jakieś 2 cm od brzegu) i posypujemy je czekoladą. Przykrywamy je wolnym brzegiem ciasta. Szklanką wycinamy kształt przypominający pierożki. Następnie widelcem lub widelczykiem dokładnie przygniatamy wszystkie brzegi. Ciasteczka przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy rozbełtanym żółtkiem. Pieczemy ok 15-20 minut.

Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.

PS. Po wycięciu ciasteczek zostaje sporo ciasta francuskiego. Nie wyrzucajcie go tylko zagniećcie i rozwałkujcie pomiędzy kartkami do pieczenia i zróbcie kolejne ciasteczka. Mi wyszło około 12 dużych sztuk

ekspresowe ciasteczka
Ekspresowe ciasteczka z jabłkami
szybkie ciastka
Proste ciasteczka z ciasta francuskiego
proste ciasteczka
Łatwe i pyszne ciasteczka z jabłkami

Smacznego!!!

Justyna

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

czternaście − sześć =