Jak zrobić pyszne ciasteczka w dosłownie 10 minut (plus czas pieczenia)? Wystarczy przeczytać mój dzisiejszy wpis do końca 🙂 No i trzeba jeszcze spełnić jeden warunek: nasza lodówka musi posiadać na stanie ciasto francuskie i owoce. Ja wykorzystałam bardzo bogatą w witaminy i jeszcze zdrowszą od borówki świdośliwę, ale możecie użyć do ciasteczek dowolnych owoców. Pamiętajcie tylko, że większe owoce jak np. truskawki powinno się najpierw pokroić w drobną kostkę. Ciasteczka były pyszne jeszcze na ciepło, chociaż na zimno chyba jeszcze bardziej mi smakowały. Nie były zbyt słodkie, ponieważ nie użyłam do nich ani grama cukru, oprócz odrobiny do posypania, ale to raczej dla przyozdobienia. Zniknęły wszystkie podczas przerwy na kawę, a dodam, że wyszło 20 sztuk a nas było 3 osoby 🙂

PS. W związku ze sklepem, który zakładam podpięłam do bloga profil na facebooku (w końcu się odważyłam 🙂 ). Oprócz informacji o sklepie będę tam również zamieszczać aktualne wpisy z bloga. Jeżeli lubicie tu do mnie zaglądać to zapraszam do polubienia. Nie zrażajcie się, że jeszcze nikogo tam nie ma, od czegoś trzeba zacząć 🙂

ciasteczka
Najprostsze ciasteczka z ciasta francuskiego i świdośliwy

Składniki na 20 ciasteczek:

– 1 opakowanie ciasta francuskiego

– dowolne owoce, u mnie świdośliwa

Ciasto francuskie rozwijamy na stolnicy i na jego brzegu układamy owoce w kilkucentymetrowych odstępach.

Owoce układamy na cieście

Delikatnie łapiemy z brzeg ciasta i zakrywamy nim owoce. Brzegiem ręki lub palcami dociskamy ciasto delikatnie pomiędzy owocami. Szklanką lub kieliszkiem wycinamy pierożki.

Szklanką wycinamy pierożki

Następnie widelcem lub widelczykiem dokładnie sklejamy brzegi przyciskając ciasto miejsce obok miejsca.

Nasze ciasteczka wyglądają teraz jak prawdziwe pierożki

Wyciętę okręgi w cieście, które nam pozostały odcinamy nożem i odkładamy na bok, a całość powtarzamy, aż zużyjemy całe ciasto. Wszystkie resztki ciasta zwinęłam w kulę i chwilę ugniotłam. Posypałam stolnicę mąką i przez papier do pieczenia delikatnie rozwałkowałam ciasto, bo szkoda żeby się zmarnowało. Ciasta nie udało mi się rozwałkować tak cienko jakie było na początku, ale dla ciasteczek nie miało to większego znaczenia. Zrobiłam, jeszcze kilka pierożków, aż zużyłam całe ciasto.

Ciasteczka
Ciasteczka przed wstawieniem do piekarnika

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i pieczemy około 20 minut, aż ciasteczka delikatnie się zarumienią. Udało mi się zrobić 20 ciasteczek, z czego kilka ostatnich było już trochę mniejszych. Jedno ciasteczko to około 90 kcal, czyli można zgrzeszyć 🙂

Szybki i prosty deser
Szybki i prosty deser
Ciasteczka jak “pierożki” z ciasta francuskiego
Świdośliwa – zdrowy i bardzo smaczny owoc

Źródło wpisu: ciastkożercy.pl

Smacznego

Justyna

Zapisz

Zapisz

Zapisz