W sumie początki tego deseru są takie, że zostały mi białka z poprzedniego wypieku. Miałam też śmietankę i kiwi w lodówce. Żeby białka się nie zmarnowały postanowiłam od razu zrobić z nich bezy, a raczej takie małe beziki.

Składniki na bezy:

– 2 białka

– szczypta soli

– ok 100 g cukru pudru

Białka ubić ze szczyptą soli i gdy są już zwarte, łyżka po łyżce dodajemy cukru, aż będą sztywne i bardzo lśniące. Na blaszkę położyłam papier i wykładałam bezy małą łyżeczką (lubię gdy są małe). Wyszło mi 50 sztuk. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 110 stopni na około godzinę (po 50 minutach można skosztować czy już im wystarczy).

Z tych składników i ilości jaka mi wyszła czyli 50 sztuk, jeden bezik posiada 10 kcal 🙂

Teraz kiedy miałam już bezy i kremówkę w lodówce padła decyzja żeby zrobić deser Eton Mess gdyż moja Druga Połówka jeszcze nigdy go nie jadła, a nie przepada za podjadaniem samych bezów (w przeciwieństwie do mnie 😮 ). W związku z tym, że w lodówce było kiwi padło na Eton Mess z kiwi. Jak się okazało była to świetna decyzja, połączenie słodkich bezów i bitej śmietany z lekko kwaskowatym kiwi, było rewelacyjne. Druga Połówka stwierdziła bardzo dostojnie, że to idealne połączenie smaków i że nie może się doczekać kombinacji z kolejnymi owocami 😆

Składniki na dwa duże pucharki:

– 200 ml śmietanki kremówki

– 2 łyżeczki cukru pudru (do smaku bitej śmietany jaką lubimy)

– 4 kiwi + łyżeczka miodu

– około 20 bezików

Kiwi obieramy i wrzucamy do blendera. Po zmiksowaniu dodajemy łyżeczkę miodu (opcjonalnie, w zależności od słodkości kiwi). Śmietankę ubijamy z dodatkiem cukru pudru, nie musi być bardzo sztywna. Du pucharków wlewamy trochę puree z kiwi, następnie po dużej łyżce bitej śmietany, a następnie kilka pokruszonych bezów. I tak warstwa po warstwie do zużycia składników. Na wierzchu możemy zostawić bitą śmietanę i przyozdobić ją owocem. Ilość i grubość poszczególnych warstw zależy tylko od was 🙂

Jeden pucharek tego pysznego deseru to około 400 kcal, w zależności od ilości bitej śmietany, dodanego cukru i bezów.

Smacznego!!!