Pamiętacie jak pisałam wam jakiś czas temu, że jestem w posiadaniu niemieckiego czasopisma kulinarnego  Lust auf Genuss (13/2015). Cały ten numer pełny jest pięknie wyglądających słodkości, które aż proszą się, żeby je przygotować. Torcik czekoladowy już dawno zjedzony (przepis tutaj), przyszła pora na kolejną pozycję. Tym razem jest to deser bezowy, popularna Pavlova, lecz w troszkę zmienionej wersji. Pomiędzy dwoma blatami bezowymi znajdziemy krem czekoladowy, bitą śmietanę oraz, co ciekawe, gruszki. Owoce bardzo fajnie przełamują słodycz deseru. A trzeba przyznać, że jest naprawdę słodki. Sama beza miała wyjść lekko marmurkowa (po dodaniu do niej kakao) jednak u mnie gdzieś się ten marmurek zagubił 🙂 Deser zajadaliśmy zaraz po przygotowaniu, więc był mocno chrupki. Podejrzewam, że gdybyśmy poczekali do następnego dnia, beza fajnie by zmiękła. No tak ale kto by tam czekał 🙂 Polecam serdecznie.

Składniki na 6 złożonych sztuk:

Bezy:

– 2 białka

– szczypta soli

– 120 g cukru

– 0,5 łyżki kakao

Białka ubijamy wraz z solą. Na końcu łyżka po łyżce dodajemy cukier i miksujemy, aż masa będzie bardzo gęsta i lśniąca,  a cukier się rozpuści. 2 łyżki masy mieszamy z kakao i dodajemy do reszty. Delikatnie i dosłownie kilkoma ruchami mieszamy, tak aby uzyskać efekt marmurka (jeżeli zrobicie to zbyt dokładnie bezy będą kakaowe, tak jak u mnie). Blaszke wykładamy papierem do pieczenia. Masę przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego i wyciskamy 12 krążków o średnicy około 6 cm. Suszymy w piekarniku nagrzanym do 140 stopni około 4 godziny. Ze względu na czas pieczenia i studzenie, polecam upiec bezy dzień wcześniej.

Dodatkowo:

– ok 50 ml śmietanki kremówki

– 1 lub 2 gruszki ( najlepiej takie z puszki)

Gruszki odsączamy na ręczniku papierowym i kroimy je w małą kosteczkę. Bitą śmietanę ubijamy.

Krem czekoladowy:

– 100 g czekolady gorzkiej

– 40 g miękkiego masła

– 20 g cukru pudru

– 50 g serka śmietankowego

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Masło i cukier dokładnie miskujemy. Dodajemy czekoladę i na końcu twarożek. Miksujemy, aż składniki dokładnie się połączą. Nie radzę przechowywać masy w lodówce, ponieważ dość mocno twardnieje. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego o dowolnej końcówce.

Na blacie bezowym wykładamy po łyżce bitej śmietany. Na bita śmietanę wykładamy gruszki. Całość ozdabiamy dookoła masą czekoladową i przykrywamy drugim blatem bezowym.

Jedna porcja to 320 kcal.

Blat bezowy z bitą śmietaną i gruszkami
Blat bezowy z bitą śmietaną i gruszkami
Ozdoba z kremu czekoladowego
Ozdoba z kremu czekoladowego
Mini Pavlova czekoladowa z gruszkami
Mini Pavlova czekoladowa z gruszkami
Mini Pavlova czekoladowa z gruszkami
Mini Pavlova czekoladowa z gruszkami

Smacznego!!!