Bez kategorii/ DESERY

Mus czekoladowo – kawowy z owocami

Chyba si臋 rozochoci艂am 馃檪 Zach臋cona efektem jaki wyszed艂 w przypadku tiramisu (przepis tutaj), postanowi艂am wykona膰 kolejny deser w sk艂ad kt贸rego wchodz膮 surowe jajka. I po raz kolejny si臋 nie zawiod艂am. Co prawda Moja Druga Po艂贸wka troch臋 narzeka艂a, poniewa偶 od razu wyczu艂 w deserze kaw臋 (chocia偶 z premedytacj膮 nic nie wspomnia艂am), ale to nie pomniejszy艂o samego jego smaku. Wyszed艂 lekki, puszysty i oczywi艣cie mocno czekoladowy. Uwa偶am, 偶e do tego typu deser贸w powinno si臋 u偶ywa膰 czekolady dobrej jako艣ci, i z wysok膮 zawarto艣ci膮 kakao. Dodatek owoc贸w z艂agodzi艂 deser i prze艂ama艂 jego s艂odycz. Serdecznie polecam, a sam przepis znalaz艂am na blogu Smakowity poca艂unek.

Sk艂adniki na 3 du偶e porcje:

– 130 czekolady gorzkiej (u偶y艂am z zawarto艣ci膮 70% kakao)

– 85 ml espresso lub dobrej zaparzonej kawy

– 2 jajka (bia艂ka i 偶贸艂tka osobno)

– 2 艂y偶ki bardzo drobnego cukru

– owoce: w moim przypadku oko艂o 125 g bor贸wki ameryka艅skiej + oko艂o 125 g malin + kilka wi艣ni z syropu

Kaw臋 zaparzamy. Jajka bardzo dok艂adnie myjemy. Czekolad臋 rozpuszczamy w k膮pieli wodnej lub w garnuszku z grubym dnem. Dodajemy do niej kaw臋 i mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Mas臋 studzimy i dodajemy do niej 偶贸艂tka dok艂adnie mieszaj膮c. Bia艂ka ubijamy na sztywno. Do ubitych dodajemy po troch臋 cukru, ubijaj膮c a偶 masa b臋dzie bardzo g臋sta i l艣ni膮ca, a cukier si臋 rozpu艣ci (najlepiej rozetrze膰 odrobin臋 masy pomi臋dzy palcami). Po艂ow臋 bia艂ek dodajemy do czekolady i mieszamy (masa si臋 rozlu藕ni). Pozosta艂膮 pian臋 z bia艂ek mieszamy bardzo delikatnie szpatu艂k膮, aby bia艂ka nie opad艂y. Na dno puchark贸w uk艂adamy owoce, przek艂adamy mus czekoladowy i ozdabiamy go owocami. Deser wk艂adamy do lod贸wki na oko艂o 2 godziny.

Jeden pucharek z podanej porcji to 380 kcal. Z podanej porcji mo偶na spokojnie przygotowa膰 6 o po艂ow臋 mniejszych puchark贸w.

Czekolada + kawa + jajka + cukier = mus

Czekolada + kawa + jajka + cukier = mus

Mus czekoladowo - kawowy - du偶a porcja w pucharkach

Mus czekoladowo – kawowy – du偶a porcja w pucharkach

Mus czekoladowy - lekki i puszysty

Mus czekoladowy – lekki i puszysty

Mus czekoladowo - kawowy

Mus czekoladowo – kawowy

Smacznego!!!

 

You Might Also Like

3 komentarze

  • Reply
    Magda
    21 czerwca 2016 at 23:01

    Pytanko co robimy z pozosta艂膮 pian膮 z bia艂ek? „Pozosta艂膮 pian臋 z bia艂ek mieszamy bardzo delikatnie szpatu艂k膮, aby bia艂ka nie opad艂y. ” i potem jest ju偶 o nak艂adaniu musu do puchark贸w, a co z t膮 pozosta艂膮 cz臋艣ci膮 bia艂ek?

    • Reply
      Justyna
      22 czerwca 2016 at 08:40

      Ubite bia艂ka dzielimy na p贸艂. Jedn膮 po艂ow臋 dodajemy do masy i mieszamy energicznie 偶eby masa sie rozlu藕ni艂a. Drug膮 po艂ow臋 r贸wnie偶 dodajemy do masy, tylko mieszamy je z mas膮 bardzo delikatnie. Chyba ten m贸j opis w przepisie nie wyszed艂 zbyt dok艂adny 馃檪 Pozdrawiam

      • Reply
        Magda
        22 czerwca 2016 at 10:11

        Dzi臋ki, to ze mnie taki „laik”, wi臋c musz臋 mie膰 wszystko rozpisane 馃槢

    Leave a Reply