Tytuł adekwatny do większości naszych rodzin. Jeżeli nie mama to babcia, piekły nam takie szarlotki gdy byliśmy mali. Lub robią to do tej pory 🙂 Ja piekłam takie ciacho po raz pierwszy. Najczęściej przy ciastach z jabłkami opierałam się na typowym cieście kruchym. Tutaj, szykując ciasto, odniosłam wrażenie, że jest to raczej ciasto półkruche i pewnie dlatego całość wyszła taka pyszna. Istotnym jest też, że ciasto nie nasiąka zbytnio jabłkami i na następny dzień jest ono nadal suche i kruche. Przepis znalazłam na blogu Sweet Corner i oficjalnie uznaję za jedno z lepszych ciast z jabłkami. Polecam serdecznie.

Składniki na blaszkę 20×20 cm:

– 100 g zimnego masła

– 1,5 łyżki kwaśniej śmietany

– 1 żółtko

– 1 jajko

– 1,5 szklanki mąki

– 0,5 szklanki cukru

– 1 małe opakowanie cukru waniliowego

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 6-7 jabłek + cynamon do smaku

Obrane jabłka ścieramy na tarce, na grubych oczkach (możemy delikatnie skropić cytryną) i obsypujemy je cynamonem w dowolnej ilości. W misce łączymy mąkę z cukrami i proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojone w kostkę masło, jajko, żółtko i śmietanę. Zagniatamy pomiędzy palcami jak na kruszonkę, a po chwili zagniatamy dokładnie, na gładko całe ciasto. Owijamy je w folie i odstawiamy na około pół godziny do lodówki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Chłodne ciasto dzielimy na pół. Jedną część wałkujemy na blacie oprószonym mąką i przekładamy na blachę (ciasto troszkę się rwie, ale możemy je ręcznie “powyklejać” w razie potrzeby). Jabłka zgniatamy w dłoni, by pozbyć się soku i przekładamy na ciasto, rozkładając je równomiernie. Na końcu wałkujemy drugą połowę ciasta i przekładamy je na jabłka. Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu oprószamy ciasto cukrem pudrem.

Z ciasta wykroiłam 14 porcji. Jedna to 200 kcal

Szarlotka jak u mamy
Szarlotka jak u mamy
Ciasto z jabłkami
Ciasto z jabłkami
Jabłecznik
Jabłecznik
Najlepsza szarlotka
Najlepsza szarlotka

Szarlotka jak u mamy (9)

Smacznego!!!