Miodownik z kremem – uwielbiam 馃檪 Jest to jedyne ciasto, 聽kt贸re grzecznie siedzi w lod贸wce 2 dni i czeka na zjedzenie. Wszystkie inne poch艂aniamy odrazu, ale miodownik musi odczeka膰 swoje, 偶eby by艂 idealnie mi臋kki. To ciasto przyszykowa艂am na 艣wi臋ta, ale uwa偶am, 偶e doskonale pasuje na ka偶d膮 okazj臋. Przepis na ciasto i polew臋 znalaz艂am na blogu Magiel Kuchenny. Jednak w ostatniej chwili zdecydowa艂am si臋 zamieni膰 mas臋 grysikow膮 na budyniow膮. Wersj臋 z kasz膮 mann膮 ju偶 robi艂am (przepis tutaj) i by艂a pyszna, jednak zar贸wno mi jak i Mojej Drugiej Po艂贸wce wersja z mas膮 budyniow膮 smakowa艂a du偶o lepiej. Do tego polewa kakaowa i pra偶one migda艂y. M贸wi臋 wam by艂o pyszne. Serdecznie polecam.

Sk艂adniki na blaszk臋 20×20 cm:

Ciasto:

– 300 g m膮ki

– 0,3 szklanki cukru

– 120 g mi臋kkiego mas艂a

– 2 艂y偶ki miodu (najlepiej p艂ynnego)

– 1 jajko

– 1 艂y偶ka mleka

Wszystkie sk艂adniki przek艂adamy do miski i miksujemy, lub zagniatamy, do momentu dok艂adnego po艂膮czenia sk艂adnik贸w. Ciasto dzielimy na trzy cz臋艣ci. Szykujemy r贸wnie偶 3 kawa艂ki papieru do pieczenia. Ka偶d膮 cz臋艣膰 po kolei przek艂adamy do foremki i pieczemy 15 minut w 160 stopniach. Przed prze艂o偶eniem ciasta do foremki nie wa艂kowa艂am go tylko wygniot艂am foremk臋 r臋cznie. Upieczone blaty odk艂adamy do ca艂kowitego ostudzenia.

Masa:

– 0,5 l mleka

– 2 偶贸艂tka

– 3 艂y偶ki m膮ki pszennej

– 1 艂y偶ka m膮ki ziemniaczanej

– 3 艂y偶ki cukru

– 200 g mi臋kkiego mas艂a

Po艂ow臋 mleka 艂膮czymy trzepaczk膮 z 偶贸艂tkami i m膮kami. Drug膮 po艂ow臋 zagotowujemy z cukrem. Po zagotowaniu, zmniejszamy gaz, dodajemy mas臋 jajeczn膮 i gotujemy, ci膮gle mieszaj膮c, do zg臋stnienia. Mas臋 odstawiamy do ca艂kowitego ostudzenia. Po tym czasie ucieramy mas艂o na puch i dodajemy go do masy. Calo艣膰 kr贸tko i delikatnie miskujemy.

Dodatkowo:

– p贸艂 s艂oiczka dowolnego d偶emu lub powide艂 (najlepiej lekko kwaskowatych)

– 3 gar艣cie p艂atk贸w migda艂owych

Pierwszy blat smarujemy z wierzchu cienk膮 warstw膮 powide艂 i przek艂adamy na niego po艂ow臋 masy. Kolejny blat, w miar臋 mo偶liwo艣膰i, smarujemy z obu stron powid艂ami (cienk膮 warstw膮) i uk艂adamy na masie budyniowej. Wylewamy drug膮 po艂ow臋 masy i zn贸w uk艂adamy posmarowany blat. Zosta艂o mi odrobin臋 masy, wi臋c wy艂o偶y艂am j膮 na wierzch. Ciasto wstawi艂am do lod贸wki i przyszykowa艂am polew臋 kakaow膮.

Polewa kakaowa:

– 2 艂y偶ki mas艂a

– 3 艂y偶ki mleka

– 3 艂y偶ki cukru

– 3 艂y偶ki kakao

Mleko, mas艂o i cukier gotujemy w garnuszku. Na ko艅cu dodajemy przesiane kakao i mieszamy, a偶 sk艂adniki si臋 po艂膮cz膮 tworz膮c jdnolit膮 polew臋. Odstawiamy do lekkiego ostudznia. W tym czasie podpra偶amy 3 gar艣cie p艂atk贸w migda艂owych na suchej patelni. Polew臋 wylewamy na ciasto i posypujemy j膮 migda艂ami. Ciastem zajadamy si臋 dopiero po dw贸ch dniach:-)

Z foremki wykroi艂am 16 porcji. Jedna to 聽320 kcal.

Miodownik z kremem budyniowym
Miodownik z kremem budyniowym

Miodownik z kremem budyniowym (2)

Miodownik z kremem budyniowym
Miodownik z kremem budyniowym
Miodownik z kremem budyniowym
Miodownik z kremem budyniowym

Smacznego!!!