Właściwie to powino być ciasto orzechowo – miodowo – kajmkowe 🙂 Jest to deser raczej klasyczny, który w każdym domu podlega pewnym modyfikacją. Niezmienne są blaty miodowe i warstwa orzechowa. Natomiast masa może być, tak jak umnie, jedna budyniowa, a druga kajmakowa, obie mogą być budyniowe, ewentualnie grysikowe lub zastąpione konfiturami. Możliwości jest kilka. Przepis na tego orzechowca znalazłam na blogu Lady Bruschetta i jedyne zastrzeżenie jakie mam do niego to: blaty miodowe. Nie wiem jaka jest tego przyczyna, ale wyszły strasznie twarde i takie pozostałe nawet po 48 godzinach w lodówce. Dlatego jeżeli ktoś z was zdecyduje się na wykonanie tego ciacha polecam skorzystać z innego przepisu na blaty (przepis tutaj).

Składniki na blaszkę o wymiarach 25×25 cm:

Blaty miodowe (według oryginału):

– 3 szklanki mąki

– 3 łyżki cukru

– 150 g zimnego masła

– 1,5 łyżki miodu

– 1,5 łyżki mleka

– 2 małe jajka

Masło i mąkę rozcieramy pomiędzy palcami na kruszonkę. W osobnej misce łączymy miód, mleko, jaja i cukier – dokładnie mieszamy i przelewamy do miski z mąką. Zagniatamy na jednolite ciasto i dzielimy na 3 jednakowe porcje. 2 z nich (jedna po drugiej) pieczemy 15-20 min w 180 stopniach. W czasie gdy jeden blat się piecze pozostałe porcje wkładamy do lodówki.

Masa orzechowa:

– około 230 g drobno posiekanyych orzechów

– 1,5 łyżki miodu

– 80 g masła

– 3 łyżki cukru

– 1 łyżka wody

Orzechy wrzucamy do garnuszka. Dodajemy masło, miód, cukier i wodę. Meszając cały czas gotujemy na średenim ogniu, aż orzechy pokryją się “karmelową glazurą” (autorka bardzo ładnie to nazwała). Z lodówki wyciągamy ostatnią porcję ciasta miodowego i wykładamy go do foremki. Na ciasto równomiernie rozkładamy orzechy i pieczemy około 20 min w 180 stopniach. Gdyby orzechy zaczynały się przypalać, przykryjcie ciasto folią aluminiową.

Masa budyniowa:

– 1,5 szklanki mleka

– 3 łyżki cukru

– 80 g masła

– 1 łyżka mąki pszennej

– 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

– około 3/4 puszki kajmaku

1 szklankę mleka zagotować z cukrem i masłem. W pozostałym mleku (czyli 0,5 szlanki) dokładnie wymieszać mąki, tak by nie było grudek. Do mleka z masłem i cukrem dodajemy mleko z mąkami i ciągle mieszając gotujemy, aż budyń zgęstnieje. Odstawiamy do ostudzenia.

W foremce układamy jeden blat, na nim rozsmarowujemy kajmak i układamy drugi blat delikatnie go dociskając. Na drugim blacie wykładamy masę budyniową i dociskamy ją ostatnim blatem (tym z orzechami). Najlepiej gdy ciasto przed podaniem  odczeka 24 godziny wlodówce.

Z foremki wykroiłam 20 porcji. Jedna to około 400 kcal

Ciasto orzechoowo - miodowe = miodownik z orzechami
Ciasto orzechowo – miodowe = miodownik z orzechami
Ciasto orzechowo - miodowe
Ciasto orzechowo – miodowe

Smacznego!!!