W艂a艣ciwie to powino by膰 ciasto orzechowo – miodowo – kajmkowe 馃檪 Jest to deser raczej klasyczny, kt贸ry w ka偶dym domu podlega pewnym modyfikacj膮. Niezmienne s膮 blaty miodowe i warstwa orzechowa. Natomiast masa mo偶e by膰, tak jak umnie, jedna budyniowa, a druga kajmakowa, obie mog膮 by膰 budyniowe, ewentualnie grysikowe lub zast膮pione konfiturami. Mo偶liwo艣ci jest kilka. Przepis na tego orzechowca znalaz艂am na blogu Lady Bruschetta聽i jedyne zastrze偶enie jakie mam do niego to: blaty miodowe. Nie wiem jaka jest tego przyczyna, ale wysz艂y strasznie twarde i takie pozosta艂e nawet po 48 godzinach w lod贸wce. Dlatego je偶eli kto艣 z was zdecyduje si臋 na wykonanie tego ciacha polecam skorzysta膰 z innego przepisu na blaty (przepis tutaj).

Sk艂adniki na blaszk臋 o wymiarach 25×25 cm:

Blaty miodowe (wed艂ug orygina艂u):

– 3 szklanki m膮ki

– 3 艂y偶ki cukru

– 150 g zimnego mas艂a

– 1,5 艂y偶ki miodu

– 1,5 艂y偶ki mleka

– 2 ma艂e jajka

Mas艂o i m膮k臋 rozcieramy pomi臋dzy palcami na kruszonk臋. W osobnej misce 艂膮czymy mi贸d, mleko, jaja i cukier – dok艂adnie mieszamy i przelewamy do miski z m膮k膮. Zagniatamy na jednolite ciasto i dzielimy na 3 jednakowe porcje. 2 z nich (jedna po drugiej) pieczemy 15-20 min w 180 stopniach. W czasie gdy jeden blat si臋 piecze pozosta艂e porcje wk艂adamy do lod贸wki.

Masa orzechowa:

– oko艂o 230 g drobno posiekanyych orzech贸w

– 1,5 艂y偶ki miodu

– 80 g mas艂a

– 3 艂y偶ki cukru

– 1 艂y偶ka wody

Orzechy wrzucamy do garnuszka. Dodajemy mas艂o, mi贸d, cukier i wod臋. Meszaj膮c ca艂y czas gotujemy na 艣redenim ogniu, a偶 orzechy pokryj膮 si臋 „karmelow膮 glazur膮” (autorka bardzo 艂adnie to nazwa艂a). Z lod贸wki wyci膮gamy ostatni膮 porcj臋 ciasta miodowego i wyk艂adamy go do foremki. Na ciasto r贸wnomiernie rozk艂adamy orzechy i pieczemy oko艂o 20 min w 180 stopniach. Gdyby orzechy zaczyna艂y si臋 przypala膰, przykryjcie ciasto foli膮 aluminiow膮.

Masa budyniowa:

– 1,5 szklanki mleka

– 3 艂y偶ki cukru

– 80 g mas艂a

– 1 艂y偶ka m膮ki pszennej

– 1,5 艂y偶ki m膮ki ziemniaczanej

Dodatkowo:

– oko艂o 3/4 puszki kajmaku

1 szklank臋 mleka zagotowa膰 z cukrem i mas艂em. W pozosta艂ym mleku (czyli 0,5 szlanki) dok艂adnie wymiesza膰 m膮ki, tak by nie by艂o grudek. Do mleka z mas艂em i cukrem dodajemy mleko z m膮kami i ci膮gle mieszaj膮c gotujemy, a偶 budy艅 zg臋stnieje. Odstawiamy do ostudzenia.

W foremce uk艂adamy jeden blat, na nim rozsmarowujemy kajmak i uk艂adamy drugi blat delikatnie go dociskaj膮c. Na drugim blacie wyk艂adamy mas臋 budyniow膮 i dociskamy j膮 ostatnim blatem (tym z orzechami). Najlepiej gdy ciasto przed podaniem 聽odczeka 24 godziny wlod贸wce.

Z foremki wykroi艂am 20 porcji. Jedna to oko艂o 400 kcal

Ciasto orzechoowo - miodowe = miodownik z orzechami
Ciasto orzechowo – miodowe = miodownik z orzechami
Ciasto orzechowo - miodowe
Ciasto orzechowo – miodowe

Smacznego!!!