Ciasto dla wszystkich, którzy nie lubią włączać piekarnika i dla wszystkich, którzy uwielbiają chałwę. W związku z tym, że chałwa sama w sobie jest słodka ograniczyłam cukier do minimum i zrezygnowałam z cukru waniliowego. Dzięki temu dodatek biszkoptów nasączonych kawą oraz lekko kwaskowaty dżem wiśniowy świetnie zrównoważyły smaki. Moim zdaniem ciasto wogóle nie było za słodkie, a wręcz orzeźwiające, ponieważ podawałam je prosto z lodówki. Jak dla mnie super kombinacja i przepyszne ciasto, które śmiało mogę polecić. Przepis znalazłam na blogu Zjem to.

Składniki na blaszkę 24×24 cm:

Masa chałwowa:

– 400 g mękkiego masła

– 320 g chałwy

– 6 żółtek

– 2 szklanki mleka

– 100 g cukru

– 50 g mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

– około 1 szklanki mocnej zaparzonej i ostudzonej kawy

– około 300 g herbatników kakaowych

– 20 sztuk podłużnych biszkoptów

– 2 łyżki kakao

– dżem lub konfitura wiśniowa – według uznania (ja zużyłam około 4 łyżki, nakładając ją w przestrzenie pomiędzy biszkoptami)

Ciasto rozpoczynamy od przygotowania masy budyniowo – chałwowej. 1,5 szklanki mleka oraz cukier należy zagotować. Żółtka dobrze roztrzepać i dodać do nich mleko oraz mąkę i dokładnie wymieszać by nie zostawić grudek. Masę żółtkową dodajemy do mleka i ciągle mieszając gotujemy, aż powstanie gęsty budyń. Odkładamy go do ostudzenia przykrywając ściereczką. Po tym czasie ucieramy masło na puch. Chałwę kruszymy i dodajemy do masła ciągle ucierając. Na końcu dodajemy po łyżce budyniu. W mojej masie były wyczuwalne niektóre kawałki chałwy, ale to  nikomu nie przeszkadzało 🙂

Kawę zaparzamy i odkładamy do ostudzenia. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i na jej dnie układamy warstwę herbatników kakaowych. Z masy odkładamy 6 łyżek, a resztę dzielimy na pół i wykładamy ją na herbatniki. Masę wyrównujemy. Biszkopty krótko moczymy w kawie i układamy na masie, lekko je wciskając. Przestrzenie pomiędzy herbatnikami lub całą powierzchnię smarujemy dżemem wiśniowym. Wykładamy drugą połowę kremu i układamy na niej herbatniki kakaowe. Na wierzchu rozsmarowujemy odłożone 6 łyżek masy. Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny, a przed podaniem dekorujemy kakao.

Z foremki wykroiłam 20 porcji. Jedna to około 450 kcal.

Ciasto bez pieczenia
Ciasto bez pieczenia
Chałwowiec bez pieczenia
Chałwowiec bez pieczenia
Wykorzystanie chałwy
Wykorzystanie chałwy

Smacznego!!!