Banofee Pie – wszyscy znamy to ciasto i większość naprawde je uwielbia, ja również należę do tego grona ( przepis na ciasto znajdziecie tutaj). Jednak gdy nie macie wogóle czasu, proponuje zastąpić ciasto deserem o tym samym zestawie smaków. A nawet gdy macie czas to musicie je koniecznie zrobić. U mnie wszyscy byli zachwyceni, a sam deser robiłam już kilkakrotnie. Jedyna różnica pomiędzy ciastem, a deserem to spód, który w przypadku deseru został zastapiony biszkoptami. Reszta mówi sama za siebie: banany, kajmak i bita śmietana… pycha 🙂 Polecam serdecznie.

Składniki na 3 duże pucharki (lub więcej o mniejszej zawartości):

– 250 ml śmietanki kremówki 36% + łyżeczka cukru pudru

– 2 małe banany

– 2-3 łyżki kajmaku

– około 12 biszkoptów typu lady fingers (lub okrągłych)

– kakao do ozdoby

Bitą śmietanę ubijamy wraz z łyżeczką cukru pudru. Banany kroimy w plastry. Biszkopty przełamujemy na pół i układamy na dnie szklanek lub pucharków. Smarujemy je kajmakiem i układamy plastry bananów, które przykrywamy dwoma łyżkami bitej śmietany. Całość powtarzamy, a końcową bitą śmietanę przyozdabiamy kakao. Deser najlepiej wstawić do lodówki by biszkopty lekko zmiękły.

W przypadku 3 dużych pucharków jak na zdjęciach, jeden będzie miał 580 kcal.

Banany + kajmak + bita śmietana = deser idealny
Banany + kajmak + bita śmietana = deser idealny
Deser a'la banofee pie
Deser a’la banofee pie
Deser jako zamiennik ciasta banofee pie
Deser jako zamiennik ciasta banofee pie

Smacznego!!!