Bez kategorii/ CIASTA I DESERY/ CZEKOLADOWE WYPIEKI/ SERNIKI

Sernik czekoladowy na serkach Philadelphia

Muszę przyznać że bardzo obawiałam się tego sernika, no bo jak to na Philadelphii? Myślałam że na nich można zrobić tylko serniki na zimno. Poszperałam trochę na internecie i okazało się że znalazłam kilka podobnych. Mój przepis pochodził z książeczki z przepisami reklamującej te konkretne serki. Zliczając kalorię okazuje się iż pomimo czekolady kawałek nie jest jeszcze zabójstwem:-) A ciasto wychodzi naprawdę bardzo smaczne i do tego jest bardzo łatwe w przygotowaniu!!! Warunek jest tylko jeden: musi posiedzieć w lodówce minimum 24 godziny.

Składniki na tortownicę 25cm:

SPÓD

– 200g zbożowych ciasteczek (u mnie w czekoladzie)

– 4 łyżki posiekanych orzechów ziemnych

– 80 g roztopionego lub bardzo ciepłego masła.

Z powodu braku blendera ciastka rozkruszyłam ręcznie (w woreczku przy pomocy tłuczka), dodałam orzechów i masła. Po dokładnym wymieszaniu przełożyłam na spód tortownicy, wyłożony wcześniej papierem do pieczenia. I odstawiłam do lodówki na czas przygotowywania masy

MASA

– 820g serka kremowego Philadelphia

– 200 g drobnego cukru (miałam wrażenie że serki są dość słone więc wsypałam ze dwie łyżki więcej)

– 200g gorzkiej czekolady (75%)

– 3 roztrzepane jajka

– 200ml śmietany kremówki

Czekoladę należy rozpuścić i odstawić do ostudzenia. Serki miksujemy wraz z cukrem na niskich obrotach. Dodajemy czekoladę, jajka i kremówką. Miksujemy dalej na nieco wyższych obrotach do dokładnego połączenia składników. Ale niezbyt długo. Aby sernik miał ciekawszy smak do masy wlałam jeszcze kieliszek gęstej nalewki malinowej. Następnym razem spróbuję użyć smakowej gorzkiej czekolady. Całość wylewamy na schłodzony spód i wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika. Masa będzie bardzo rzadka, ale tak ma być. Pieczemy od 1 do 1,5 godziny w temp. 160ºC (piekłam godzinę gdyż mam grzałkę tylko od góry – stary piekarnik). Środek po upieczeniu może pozostać lekko galaretowaty. Studzimy w otwartym piekarniku, a następnie przekładamy do lodówki na 24h.

W mojej wersji sernik otrzymał jeszcze bitą śmietanę posypaną czekoladą. W tym celu zmiksowałam 200g śmietanki kremówki dodając pok koniec ubijania 3 łyżki cukru.

Dzieląc sernik na 16 części (bez bitej śmietany) otrzymujemy: 1 porcja = 360 kcal.

Smacznego!!!

Sernik czekoladowy na serkach Philadelphia

Sernik czekoladowy na serkach Philadelphia

You Might Also Like

26 komentarzy

  • Reply
    ~ewelina
    28 maja 2013 at 08:18

    Nigdy nie jadałam czekoladowego sernika, wygląda bardzo apetycznie! Ostatnio zrobiłam sernik z tego przepisu http://kobietapisze.pl/sernik-z-brzoskwiniami/2013/01/17/ też wyszedł bardzo smaczny.
    A czy do śmietany kremówki dodajesz śmietan fix, czy nie jest to koniecznie? Pytam bo zawsze mam stracha, że śmietana opadnie.

    • Reply
      bociek321
      28 maja 2013 at 08:27

      Witam, czekoladowy sernik też był dla mnie nowością zwłaszcza na tych serkach. Ale muszę przyznać że przypadł wszystkim do gustu. Zwłaszcza mojej drugiej połówce – czekoladożerca:-) Do śmietany nie dodaje fixu. Ubijam ją około 4 minut (musi być schłodzona) a na końcu dodaje po łyżeczce cukru. Fix przydałby się jeżeli chcesz śmietaną ozdabiać, wtedy lepiej zachowa kształt. A ten sernik z brzoskwiniami wygląda super, klasyczny serniczek:-) pozdrawiam

  • Reply
    ~Anka
    28 maja 2013 at 08:36

    Zapraszam na Sernik dwóch smaków , wanilia z czekoladą a na to krucha warstwa ciasta. Zapraszam http://maniasmakowania.pl

    • Reply
      bociek321
      28 maja 2013 at 09:11

      Zagladam na strone maniasmakowania.pl dosyc czesto, uwazam ze jest naprawde swiatna. Pozdrawiam

  • Reply
    ~Ale Meksyk!
    28 maja 2013 at 08:38

    No taki sernik to musi być rewelacja 🙂 Zapewne w najbliższej sposobności taki zrobimy 🙂 Natomiast w naszym wydaniu też świtne jest ciasto czekoladowe 🙂 Prawdziwa meksykańska słodkość 😀 PYCHA! Polecamy link z przepisem: http://www.alemeksyk.eu/przepisy-meksykanskie/napoje-i-desery/desery/item/284-ciasto-czekoladowe.html Warto!

    • Reply
      bociek321
      28 maja 2013 at 09:13

      Moja druga polowa uwielbia wszystko co czekoladowe wiec nie wykluczone ze przetesuje ten przepis i dam znac jak smakowalo:-)

  • Reply
    ~Jan
    28 maja 2013 at 08:44

    Świetnie wygląda, aż się chce schrupać.
    Zobacz też proste trufle z wiśniami
    http://inews.com.pl/WordPress3/trufle-czekoladowe-z-wisnia

  • Reply
    aneta22.06
    28 maja 2013 at 09:22

    Znakomicie wygląda
    Moje zmagania z niepłodnością
    http://nieplodnosc-zmagania-wuk.blog.pl/

  • Reply
    ~tss
    28 maja 2013 at 09:36

    Inspirujący przepis, dzięki 🙂 Polecam czekoladowy orzechowiec z mascarpone – http://www.stachurska.eu/?p=5502 .

  • Reply
    ~Krzysztof
    28 maja 2013 at 09:42

    Czekolada to jest to co lubię. I jeśli to wiąże się z mniejszą ilością kalorii – to jest to !!!!
    Super ciasto i smakowicie wygląda.

    • Reply
      ~tss
      28 maja 2013 at 12:05

      Liczenie kalorii jest zawodne – białka i węglowodany mają ich po tyle samo. Pomocne jest liczenie Głównych Składników Odżywczych ( Białka, Tłuszcze, Węglowodany) i proporcji między nimi. Dieta powinna być albo wysokowęglowodanowa – http://www.stachurska.eu/?p=9928 , albo wysokotłuszczowa – http://www.stachurska.eu/?p=3383 . Łączenie źródeł energii skutkuje chorowaniem, niestety.

      Co istotne, najlepsze witaminy, mikroelementy, występują łącznie z najlepszymi białkami, dla przykładu w żółtkach – http://www.stachurska.eu/?p=1659 .

  • Reply
    ~Anka
    28 maja 2013 at 17:47

    polecam gorąco z truskaweczkami pyszny torcik na bazie serka
    http://inews.com.pl/WordPress3/tort-cappuccino-z-truskawkami

  • Reply
    ~Ancia
    28 maja 2013 at 20:49

    Zastanawiam się…a właściwie mam pytanie…Mianowicie,czy zamiast czekolady można by użyć kakao? I ile ewentualnie by go miało być? A serniczek wygląda…mmmm…błogoooo!!!! 🙂

    • Reply
      Justyna
      28 maja 2013 at 22:18

      Można zamiast czekolady użyć kakao ale wówczas straciłby on swój charakterystyczny czekoladowy smak i wyszedłby dużo niższy. Należałoby wtedy dać około 4 łyżek kakao, zwiększyć ilość cukru (gdyż serki są troszkę słonę). Oraz coś co zastąpiło by czekoladę jako zagęstnika, czyli np. budyń. Powodzenia

  • Reply
    ~BozenaS
    28 maja 2013 at 22:33

    Sernik wyglada wybornie, nie robilam nigdy czekoladowego, ale chyba sie skusze. Dziekuje takze za podpowiedz, ze musi byc w lodowce- o tym nie wiedzialam 🙂 pozdrawiam

    • Reply
      Justyna
      29 maja 2013 at 08:20

      Jeśli sie zdecydujesz to daj znać czy smakował:-) pozdrawiam

  • Reply
    ~Agroturystyka w Karkonoszach
    29 maja 2013 at 08:38

    Bardzo ciekawy pomysł. Takiego sernika jeszcze nie jadłem, więc będę musiał go wypróbować.

    • Reply
      Justyna
      29 maja 2013 at 08:54

      Jako mieszkanka tego regionu życzę smacznego i pozdrawiam!!

  • Reply
    lysa12
    29 maja 2013 at 18:13

    ekstra a czasem możecie wejsici na lysa00123 ?

  • Reply
    ~tss
    30 maja 2013 at 21:45

    Skutkiem inspiracji – http://www.stachurska.eu/?p=13729 . Dziękuję 🙂

    • Reply
      Justyna
      31 maja 2013 at 08:31

      Wygląda świetnie, smacznego!

  • Reply
    ~M
    1 czerwca 2013 at 19:30

    Czekoladowy sernik? Hm.. to nowość. 🙂
    Jeśli również myślisz o z mianie w swoim życiu, zapraszam do mnie. http://www.change-yourselves.blog.pl

  • Reply
    ~przepis na proste ciasteczka
    8 lipca 2013 at 14:52

    Niewiele razy miałam przyjemność delektowania się czekoladowym sernikiem. Sama nigdy nie robiłam. Pora to zmienić! 🙂

    • Reply
      Justyna
      8 lipca 2013 at 16:29

      Polecam serdecznie: najlepiej upiec i samemu przetestować!!

  • Reply
    Alina
    10 grudnia 2018 at 00:20

    Sa gotowe serki czekoladowe Philadelphia Milka-wiec mozna oszczedzic pracy i skladnikow,ale nie wiem jak z proporcjami.Moze Pani przetestowac i podac przepis-tylko masy(mam swoj standard na spod do pieczenia)?Moze rowniez na tych serkach(sa dosc geste i pyszne)-sernik na zimno?
    Pozdrawiam z Niemiec-Alina

    • Reply
      Justyna
      11 grudnia 2018 at 08:26

      Alino, masz rację, widziałam je gdzieś w reklamie. Myślę, że proporcje zostały by takie same bo dodatek czekolady nie zmieniał tak bardzo masy wagowo. Ciekawa jestem tylko ich smaku, czy są na tyle intensywne, że dodatek czekolady nie byłby potrzebny? Jak tylko będę miała okazję to przetestuję 🙂 Pozdrawiam serdecznie

    Leave a Reply

    trzynaście + 1 =