Bez kategorii/ CIASTA I DESERY/ DESERY

Eklerki

Dzisiaj tłusty czwartek i dlatego u mnie…eklerki 🙂 Nie mam za bardzo możliwości przygotowania pączków lub chrustu (chociaż bardzo bym chciała, ale wiem że i na to przyjdzie moment) więc przygotowałam coś równie pysznego i słodkiego w zastępstwie. Już od jakiegoś czasu napotykałam sie na eklerki i zawsze wydawało mi się, że to napewno skomplikowany deser. I pewnego dnia mnie olśniło, że przecież robiłam już ciasto parzone przy okazji karpatki, więc przecież musi się udać 🙂 No i się udało, eklerki wyszły pyszne z dużą ilością kremu i polewą czekoladową. Jak dla mnie lepsze niż z piekarni. Napewno niebawem powtórzę ten wypiek znowu 🙂

Składniki na około 20 sztuk:

– 1 szklanka wody

– 120 g masła

– 1 szklanka mąki

– szczypta soli

– łyżeczka cukru

– 4 jajka

Wodę, masło, sól i cukier wrzucamy do garnka i zagotowujemy. Zmniejszamy maksymalnie palnik, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Gdy ciasto jest szkliste i odchodzi od ścianek, odstawiamy garnek do ostudzenia. Gdy masa jest ostudzona dodajemy do niej po jajku i miksujemy. Blache wykładamy papierem do pieczenia, a ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego (u mnie poprostu foliowy woreczek z odciętym rogiem). Wyciskamy eklerki o wielkości około 10×3 cm w sporych odległościach (eklery mocno rosną). Pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Po wyciągnięciu z piekarnika przekładamy eklerki na kratkę, a po ich ostudzeniu przecinamy je w poprzek na pół.

Przy wypełnieniu mamy kilka możliwości: krem patissiere, krem budyniowy (znajdziecie tutaj) lub krem z mascarpone. Przyznam szczerze że wybrałam ostatnią opcję ze względu na szybkość wykonania:

– 125 ml kremówki

– łyżka cukru pudru

– cukier waniliowy

– 250 g serka mascarpone

Kremówkę ubijamy z cukrami i łączymy z mascarpone. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wypełniamy nasze eklerki (tylko dolną część) lub ewentualnie nakładamy krem łyżką, przykrywamy druga połówką ciasta i wkładamy je do lodówki.

Szykujemy polewę czekoladową: podgrzewamy w garnuszku 100 g czekolady (u mnie gorzkiej) z 100 ml śmietanki kremówki. Po połączeniu składników ściągamy z palnika. Gdy masa zacznie delikatnie gęstnieć polewamy nią eklerki.

Jeden eklerek to porcja 160 do 200 kcal w zależności od użytego kremu (160 przy kremie budyniowym, 200 przy kremie z mascarpone)

Smacznego!!!

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

1 × 2 =