Dzisiaj t艂usty czwartek i dlatego u mnie…eklerki 馃檪 Nie mam za bardzo mo偶liwo艣ci przygotowania p膮czk贸w lub chrustu (chocia偶 bardzo bym chcia艂a, ale wiem 偶e i na to przyjdzie moment) wi臋c przygotowa艂am co艣 r贸wnie pysznego i s艂odkiego w zast臋pstwie. Ju偶 od jakiego艣 czasu napotyka艂am sie na eklerki i zawsze wydawa艂o mi si臋, 偶e to napewno skomplikowany deser. I pewnego dnia mnie ol艣ni艂o, 偶e przecie偶 robi艂am ju偶 ciasto parzone przy okazji karpatki,聽wi臋c przecie偶 musi si臋 uda膰 馃檪 No i si臋 uda艂o, eklerki wysz艂y pyszne z du偶膮 ilo艣ci膮 kremu i polew膮 czekoladow膮. Jak dla mnie lepsze ni偶 z piekarni. Napewno niebawem powt贸rz臋 ten wypiek znowu 馃檪

Sk艂adniki na oko艂o 20 sztuk:

– 1 szklanka wody

– 120 g mas艂a

– 1 szklanka m膮ki

– szczypta soli

– 艂y偶eczka cukru

– 4 jajka

Wod臋, mas艂o, s贸l i cukier wrzucamy do garnka i zagotowujemy. Zmniejszamy maksymalnie palnik, dodajemy m膮k臋 i energicznie mieszamy. Gdy ciasto jest szkliste i odchodzi od 艣cianek, odstawiamy garnek do ostudzenia. Gdy masa jest ostudzona dodajemy do niej po jajku i miksujemy. Blache wyk艂adamy papierem do pieczenia, a ciasto przek艂adamy do r臋kawa cukierniczego (u mnie poprostu foliowy woreczek z odci臋tym rogiem). Wyciskamy eklerki o wielko艣ci oko艂o 10×3 cm w sporych odleg艂o艣ciach (eklery mocno rosn膮). Pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Po wyci膮gni臋ciu z piekarnika przek艂adamy eklerki na kratk臋, a po ich ostudzeniu przecinamy je w poprzek na p贸艂.

Przy wype艂nieniu mamy kilka mo偶liwo艣ci:聽krem patissiere, krem budyniowy (znajdziecie tutaj) lub krem z mascarpone. Przyznam szczerze 偶e wybra艂am ostatni膮 opcj臋 ze wzgl臋du na szybko艣膰 wykonania:

– 125 ml krem贸wki

– 艂y偶ka cukru pudru

– cukier waniliowy

– 250 g serka mascarpone

Krem贸wk臋 ubijamy z cukrami i 艂膮czymy z mascarpone. Przek艂adamy do r臋kawa cukierniczego i wype艂niamy nasze eklerki (tylko doln膮 cz臋艣膰) lub ewentualnie nak艂adamy krem 艂y偶k膮, przykrywamy druga po艂贸wk膮 ciasta i wk艂adamy je do lod贸wki.

Szykujemy polew臋 czekoladow膮: podgrzewamy w garnuszku 100 g czekolady (u mnie gorzkiej) z 100 ml 艣mietanki krem贸wki. Po po艂膮czeniu sk艂adnik贸w 艣ci膮gamy z palnika. Gdy masa zacznie delikatnie g臋stnie膰 polewamy ni膮 eklerki.

Jeden eklerek to porcja 160 do 200 kcal w zale偶no艣ci od u偶ytego kremu (160 przy kremie budyniowym, 200 przy kremie z mascarpone)

Smacznego!!!