Ciasto z bananami i kremem jogurtowym to fajna opcja na ciepłe dni. Ciasto nie jest zbyt słodkie, a podane schłodzone – mocno orzeźwiające. No i nie możemy zapominać, że w związku z użytymi składnikami jest to słodkość prawie fit 🙂 (pod warunkiem, że zrezygnujemy z czekolady). Ciasto nam smakowało, ale nie będzie należeć do naszych faworytów. Powód? Nie jesteśmy, z Moją Drugą Połówką, zwolennikami mas zagęszczanych żelatyną, kiedy są one takie “galaretowato – piankowe”. Ale jest to oczywiście kwestia gustu i dlatego ciasto serdecznie polecam. Przepis znalazłam na blogu Mała Cukierenka

Składniki na blaszkę 20×20 cm:

Biszkopt:

– 3 jajka: białka i żółtka osobno

– 80 g mąki pszennej

– 70 g cukru

– 1,5 łyżki kakao

– 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Białka ubijamy i do ubitych łyżka po łyżce dodajemy cukier. Miksujemy, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Do masy białkowej dodajemy żółtka i krótko delikatnie miksujemy, tylko do momentu ich połączenia z masą. Na końcu wsypujemy składniki sypkie i delikatnie mieszamy całość szpatułką. Masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 40-45 min w 180 stopniach. Po ostudzeniu kroimy ciasto w poprzek.

Krem jogurtowy:

– 500 ml jogurtu naturalnego

– 3 łyżki cukru pudru

– 3 łyżeczki żelatyny

– 150 ml śmietanki kremówki + 1 łyżeczka cukru pudru + fix do bitej śmietany

– 3 banany + łyżka soku z cytryny

Żelatynę zalewamy 1/3 szklanki gorącej wody i dokładnie mieszamy. Śmietankę kremówkę ubijamy wraz z cukrem pudrem i  śmietan fixem. Banany kroimy w plastry i skrapiamy sokiem z cytryny. Do jogurtu dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Łyżkę jogurtu dodajemy do żelatyny, dokładnie mieszając i dopiero wówczas przelewamy żelatynę do jogurtu. Na końcu dodajemy ubitą śmietankę.

Polewa:

– 75 g gorzkiej czekolady + 75 ml śmietanki kremówki

Nasączenie:

– zaparzona i ostudzona herbata (u mnie Earl Grey)

Pierwszy blat biszkoptu układamy w blaszce. Polewamy go kilkoma łyżeczkami herbaty. Układamy banany i wylewamy połowę masy. Układamy drugi blat, nasączmy herbatą, układamy banany i wylewamy pozostałą masę. Ciasto wstawiamy do lodówki. Gdy masa stężeje, możemy przygotować polewę czekoladową. Kremówkę podgrzewamy i do ciepłej wrzucamy pokruszoną czekoladę. Mieszamy do momentu jej rozpuszczenia i dokładnego połączenia. Dopiero wówczas wylewamy ją na ciasto, które znów wstawiamy do lodówki.

Z blaszki wykroiłam 12 porcji. W opcji z czekoladą jedna porcja to 240 kcal , a w opcji bez czekolady jedna porcja to 180 kcal.

Ciasto fit
Ciasto fit
Banany, jogurt i biszkopt
Banany, jogurt i biszkopt
Ciasto z bananami i kremem jogurtowym (2)
Ciasto z bananami i kremem jogurtowym

Smacznego!!!