Ojej to było pyszne ciasto. Zaraz po spróbowaniu pierwszego kawałka, pożałowałam, że zrobiłam go w małej foremce 🙂 Sernikotoffi z malinami – bo o tym cieście mowa, to przepyszne połączenie słodkiego kajmaku, masy sernikowej i malin. Testerzy których miałam akurat pod ręką (mąż, teść i szwagier – już wiecie dlaczego foremka była za mała), podjadali co chwilę ciacho, które stało pokrojone na stole, a pod koniec dnia mąż nie wierzył mi, że nic już nie zostało i uparcie próbował znaleźć coś jeszcze w czeluściach lodówki 🙂 Nie udało mu się. Na pewno będę to tego ciasta wracać, ponieważ oprócz smaku, jest ono świetne jako coś słodkiego na „ostatnią chwilę”. Musi co prawda posiedzieć chwilę w piekarniku, ale jego przygotowanie, nie nastręcza żadnych problemów i pozwala zaoszczędzić czas. Polecam serdecznie
Składniki na blaszkę 20×20 cm:
Ciasto toffi:
– 200 g kajmaku
– 2 jajka
– 160 g miękkiego masła
– 50 g mąki
– szczypta soli
Masa serowa:
– 320 g sera białego (użyłam sera na serniki)
– 140 g cukru
– 1 jajko
– 1 łyżka mąki pszennej
+ około 150 g malin
Przygotowania zaczynamy od masy toffi. Masło ucieramy na puch. Do utartego dodajemy po jajku, a na końcu masę krówkową i mąkę z solą. Nie przejmujcie się, jeżeli po dodaniu jajek do masła, masa będzie wyglądała jakby się „zważyła”. Też miałam takie obawy, ale w trakcie pieczenia wszystko się wyrównało.
Masa serowa jest w przygotowaniu jeszcze prostsza. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki 🙂 To wszystko. Do foremki wyłożonej papierem do pieczenia wylewamy masę krówkową, a na nią serową. Na końcu układamy maliny, delikatnie wciskając je w masę. Pieczemy 45-50 minut w 180 stopniach. Po ostygnięciu lub przed podaniem, można opruszyć ciasto cukrem pudrem.
Z foremki wykroiłam 9 dużych porcji. Jedna to około 380 kcal. Spokojnie wykroicie z foremki 12 porcji. Wówczas jedna będzie mieć 290 kcal.
Żródło wpisu: Babka z rodzynkiem
Smacznego!!!
14 komentarzy
Dorota
13 czerwca 2016 at 14:55Zachwyciłam się Twoim ciastem, tak pysznie wygląda, ze zjadłabym całe do ostatniego okruszka 😉
Justyna
13 czerwca 2016 at 15:23Dziękuje bardzo. Jest naprawdę łatwe w przygotowaniu więc Polecam 🙂
Monica
13 czerwca 2016 at 17:01Bardzo fajne i faktycznie łatwe. Zapisuję 🙂
Justyna
13 czerwca 2016 at 17:35Daj znać czy smakowało 🙂 pozdrawiam
Meg
13 czerwca 2016 at 17:52Zakochałam się! Niebo w gębie 🙂
Gosia
24 czerwca 2016 at 14:54Nie mogłam się oprzeć. Ciasto już w piekarniku…
Justyna
24 czerwca 2016 at 16:56Super 🙂 Czekam na informacje czy smakowało 🙂
Gosia
27 czerwca 2016 at 14:29Smakowało to mało powiedziane 😉 Na szczęście byłam przezorna i zrobiłam z podwójnej porcji dzięki temu zostało trochę sernika na niedzielę. Wiedziałam, że to się tak skończy 😀
Justyna
29 czerwca 2016 at 09:36Bardzo się cieszę i polecam bloga na przyszłość 🙂 Pozdrawiam
Gosia
28 lutego 2017 at 16:58Niestety ciasto rozlało mi sie na boki, przez co na brzegach było bardzo dużo ciasta, mało sera, a na środku blaszki praktycznie sam ser. Co mogło byc tego przyczyną? Mimo tego wyszło przepyszne i zamierzam za pare dni je powtórzyc, ale chciałabym naprawic ten błąd 🙂
Justyna
28 lutego 2017 at 19:51Cześć Gosiu, myślę że ciasto które jest na dole wyszło Ci zbyt luźne i dlatego rozsunęło się podczas pieczenia pod wpływem ciężaru sera. Może kajmak nie był zbyt zwarty. Polecam w takim razie dodać 3-4 łyżką mąki więcej, żeby ciasto toffi było gęstsze. Daj znać czy powtórka wyszła 🙂 pozdrawiam serdecznie
Gosia
5 marca 2017 at 14:53Dodałam łyżkę mąki więcej do ciasta i użyłam bardziej kremowego, delikatnego serka i masa serowa była dużo rzadsza niż ostatnio, więc to chyba w niej tkwil błąd. Właśnie zjadłam kawałek i to ciacho to NIEBO W GĘBIE!
Justyna
6 marca 2017 at 08:24Cześć Gosiu, świetnie że się udało 🙂 W takim razie zapraszam na inne smakołyki z malinami. Jeżeli lubisz ciasta z serem to polecam sernik straciatella z malinami. Też był pyszny 🙂 pozdrawiam
gin
13 czerwca 2017 at 10:30Oj, to mi się podoba… 🙂