Miodownik kakaowy z kasza manną (3)Tym ciastem chyba nikogo nie zaskoczę. Tak mi sie wydaję, że to jedno z popularniejszych ciast na Świeta. A mimo to nigdy go nie robiłam i dlatego padła decyzja, że pasuje okazjonalnie. A miodu też mam pod dostatkiem. Ciasto wyszło przepyszne i faktycznie najlepsze jest na drugi lub nawet na trzeci dzień. Gdy ciasto nasiąkło powidłami i masą było naprawdę rewelacyjne. A przy tym nie wymaga ogromnego nakładu pracy bo można podzielić ją na dwa dni. Pierwszego dnia piekłam placki, a drugiego robiłam masę i przekładałam nią ciasto.

Ciasto na blaszkę 20×20 cm:

– 2,5 szklanki mąki

– 150 g masła

– 2 małe jajka

– 4 łyżki cukru

– 4 łyżki miodu

– 2 łyżki kakao

– łyżeczka proszku do pieczenia

Masło, miód i cukier rozpuszczamy w rondlu z grubym dnem. Odkładamy do lekkiego ostudzenia. W misce łączymy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dodajemy masę miodową i miksujemy na małych obrotach do połączenia składników. Następnie dodajemy jajka i znów krótko miksujemy a następnie zagniatamy ciasto ręcznie. Gdyby nie było zbyt zwarte wstawiamy na 30 min do lodówki. Po tym czasie dzielimy ciasto na 3 części Każdą wałkujemy do wielkości foremki (którą wykładamy papierem do pieczenia) i pieczemy 15-20 min w 170 stopniach. W czasie pieczenia pozostałe kawałki ciasta trzymałam w lodówce. Po ostudzeniu blatów można przekładać je masą lub przykryć ściereczką i odstawić do przełożenia na drugi dzień.

Masa:

– 1 litr mleka

– 7 łyżek kaszy manny

– 1 szklanka cukru pudru

– sok z połowy cytryny

– 80 g miękkiego masła

Dodatkowo:

– mały słoiczek powideł śliwkowych

Mleko gotujemy wraz z kaszą i cukrem około 15 min. Masa  zgęstnieje podczas gotowania, ale nie zastygnie: stanie sie to później. Odstawiamy do lodówki do przestudzenia. Masło ucieramy na puszystą masę i dodajemy łyżka po łyżce do kaszy i dokładnie miszamy (mi udało sie to mikserem). Na końcu wkrapiamy cytrynę.

Na dnie naszej blaszki układamy jeden blat i smarujemy go cienko powidłami. Nakładamy 1/3 kremu. Klejny blat smarujemy z obu stron powidłami i dociskamy go delikatnie do pierwszego. Znów nakładamy krem i kolejny blat z powidłami. Na samym końcu nakładamy krem i polewmy całość polewą czekoladową.

Polewa:

– 2 łyżeczki miodu

– 80 g czekolady

– 2 łyżeczki masła

– łyżka mleka

– łyżka kakao

Wszystkie składniki wkładamy do rondelka i podgrzewamy do momentu dokładnego połączenia składników. Po tym czasie wylewamy na ciasto i odstawiamy do lodówki. Najlepiej na 24 godziny

Ciasto wychodzi dość słodkie więc kroiłam średniej wielkości kawałki i  wyszło mi ich 14. Jedna porcja to 420 kcal.

Miodownik kakaowy z kasza manną (2)Smacznego!!!