Bez kategorii/ CIASTA I DESERY/ CIASTA Z OWOCAMI/ UCIERANE

Ciasto z borówkami

borówki

Ciasto z borówkami i kruszonką to mój zamiennik jagodzianek, których nie mogę tutaj kupić. Nawet jak chciałabym zrobić to nie mogę znaleźć tu jagód. Ale przynajmniej borówki są. Ciasto z borówkami to nic innego jak ciasto ucierane plus kruszonka. Czyli poszłam w sprawdzony przepis, który zawsze mi wychodzi. Chociaż tym razem miałam pewne obawy. Nałożyłam tyle owoców, że trochę bałam się czy nie wyjdzie zakalec. Uwielbiam ten przepis za jego prostotę i szybkie wykonanie. Trzeba tylko pamiętać, o wcześniejszym wyjęciu masła i jajek z lodówki. Jak piekę rano to wyciągam je już w przeddzień wieczorem, żeby się później nie stresować. Ciasto ucierane można zrobić również z innymi owocami np. z truskawkami, malinami czy śliwkami.

Ciasto z borówkami, przepis na blaszkę 20x20cm:

Kruszonka:

  • 120 g mąki
  • 80 g zimnego masła
  • 40 g cukru pudru

Składniki zagniatamy pomiędzy palcami, aż masło oblepi wszystkie składniki. Na czas przygotowania ciasta, przechowujemy w lodówce

Dodatkowo:

  • 300 g borówki amerykańskiej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
    Umyte i osuszone borówki. Obsypujemy mąką i delikatnie mieszamy

Ciasto:

  • 140 g miękkiego masła
  • 140 g mąki
  • 100 g cukru
  • 3 jajka
  • 30 g budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masło miksujemy, aż będzie jaśniejsze i puszyste. Dodajemy cukier i znów miksujemy ok 2-3 min. Dodajemy jajka, pojedynczo. Za każdym razem miksujemy krótko. Po dodaniu jajek masa może wyglądać na lekko zważoną. To normalne. Dodajemy mąkę, budyń i proszek do pieczenia. Miksujemy do momentu połączenia składników. Przekładamy ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy na nim owoce, część delikatnie wciskając w ciasto. Posypujemy kruszonką. Pieczemy 50-60 min w temperaturze 180 stopni (piekarnik góra dół)

ciasto z borówkami
Ciasto z borówkami
borówki
Ciasto ucierane z borówkami
borówki
Borówki w cieście
Borówki
ciasto z borówkami
Pyszne ciasto z borówkami

Smacznego!!!

Justyna

You Might Also Like

10 komentarzy

  • Reply
    Krzysztof
    11 sierpnia 2022 at 08:16

    Ciasto z borówkami. Przepis idealnie trafiony w czasie i w dodatku szybki. Masz jakieś preferowane odmiany???

    • Reply
      Justyna
      14 sierpnia 2022 at 21:22

      Moja ulubiona odmiana borówki to: blue crop 🙂

  • Reply
    K.P.
    14 sierpnia 2022 at 07:52

    To ciasto z borówkami wyszło dobrze😋 Jak myślisz można by wrzucić jeszcze więcej borówek?

    • Reply
      Ciasteczkowy potwór
      14 sierpnia 2022 at 08:39

      Czy to ciasto z borówkami jest szybkie i proste w wykonaniu?

      • Reply
        Justyna
        14 sierpnia 2022 at 21:21

        Tak to ciasto jest bardzo proste w przyszykowaniu. Najdłuższy czas jaki potrzebuje to moment w piekarniku 🙂

    • Reply
      Justyna
      14 sierpnia 2022 at 21:22

      Można spróbować, chociaż trzeba uważać, żeby ciężar owoców nie był za duży ponieważ grozi to zakalcem

  • Reply
    Wioleta
    14 sierpnia 2022 at 10:36

    CZY W TEN PRZEPIS NA CIASTO Z BORÓWKAMI MOŻNA ZMODYFIKOWAĆ ,I ZAMIAST BORÓWEK UŻYĆ JAKIŚ INNYCH OWOCÓW?

    • Reply
      Justyna
      14 sierpnia 2022 at 21:20

      Cześć Wioleta, oczywiście, że ten przepis można modyfikować. Możesz użyć do niego dowolnych owoców 🙂

  • Reply
    job
    27 sierpnia 2022 at 13:02

    Wygląda całkiem, całkiem!!
    Trzeba spróbować.

    • Reply
      Justyna
      28 sierpnia 2022 at 08:44

      Polecam. I zapewniam, że każdy jest w stanie to ciasto przygotować

    Leave a Reply

    14 + 10 =