Udało się!!! Znalazłam w końcu najlepszy przepis na ciasto ucierane 🙂 Bardzo mnie to cieszy, przepis ten zapiszę sobie na kartce i głęboko schowam, ale oczywiście najpierw się nim z wami podzielę. Ciasto ucierane jest jednocześnie ciastem szybkim i łatwym, przy spełnieniu jednego warunku: składniki musimy wyjąć z lodówki kilka godzin wcześniej, żeby wszystkie miały temperaturę pokojową. Ja rozwiązuje to tak, że wyciągam produkty na ciasto z lodówki wieczorem, a rano szykuję ciasto. U mnie jest to ciacho z malinami, ponieważ mam je jeszcze pod ręką, ale wy możecie skorzystać z jakichkolwiek innych owoców. Mogą to być jabłka czy gruszki, pojawiające się już truskawki czy nawet wiśnie z kompotu (ale odsączone). Samo ciasto wychodzi idealne i nie ma na nim nawet śladu zakalca, jest puszyste i jednocześnie nie jest suche. Serdecznie polecam!!!

Ciasto ucierane z malinami - najlepsze!!!
Ciasto ucierane z malinami – najlepsze!!!

Składniki na blaszkę 20×20 cm:

Kruszonka:

– 75 g mąki

– 50 g zimnego masła

– 25 g cukru pudru

Ciasto:

– 140 g masła

– 100 g cukru

– szczypta soli

– 3 jajka

– 140 g maki pszennej

– 30 g mąki ziemniaczanej lub budyniu w proszku śmietankowego lub waniliowego

– o,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

– około 340 g malin lub innych owoców (ja użyłam mrożonych, które wcześniej rozmroziłam)

– odrobina mąki do posypania

Jeżeli owoce są bardzo wodniste to odciskamy je na ściereczce i obsypujemy mąką. Wszystkie składniki na kruszonkę mieszamy i  zagniatamy pomiędzy palcami, żeby składniki się połączyły. Odstawiamy na bok. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nastawiamy na 180 stopni.

Masło miksujemy na puch. Dodajemy cukier i sól. Znów miksujemy. Dodajemy po jajku i za każdym razem miksujemy. Masa może wyglądać jakby była zważona. Nie przejmujcie się tym, ponieważ tak ma być. Na końcu dodajemy mąki i proszek do pieczenia. Miksujemy jeszcze raz. Masę wylewamy na papier do pieczenia. Dość gęsto układamy owoce, można je nawet delikatnie wcisnąć w ciasto i posypujemy całość równomiernie kruszonką. Pieczemy w piekarniku o temperaturze 180 stopni 45 minut. Piekarnik góra – dół. Gdyby kruszonka zbyt się zarumieniła, można przykryć ciasto folia aluminiową (ja nie musiałam).

Z foremki wykroiłam 14 porcji. Jedna to 220 kcal.

Szybkie i łatwe ciasto na niedzielę
Szybkie i łatwe ciasto na niedzielę
Idealne ciasto na weekend
Idealne ciasto na weekend
Ciasto z owocami i kruszonką
Ciasto z owocami i kruszonką
Ciasto do kawy
Ciasto do kawy
Ciasto ucierane z malinami i kruszonką

Smacznego!!!

Źródło wpisu: blog Sweet dreams

Smacznego!!!

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz