Pieczone jabłka z orzechowym wnętrzem i czekoladą (4)Chyba na wszystkich blogach kulinarnych (i nie tylko) mamy dostępne teraz głównie świąteczne potrawy. Więc chyba będę wyjątkiem 🙂 Ale za to tak jak wszyscy życzę wam szczęśliwych Świąt w rodzinnym gronie, abyście ten czas spędzili tak jak sobie tego życzycie. A że moje święta występują pod znakiem pracy mam dla was  bardzo przyjemny deser podpatrzony na blogu Anny Jurksztowicz. Deser lekki, smaczny i bardzo pożywny, a składniki zredukowane do minimum: jabłka, mielone orzechy i gorzka czekolada. Serdecznie polecam:

Składniki na  4 porcje:

– 4 duże jabłka

– około 8 łyżek mielonych lub drobno tartych orzechów ( u mnie włoskich)

– 3 kostki gorzkiej czekolady (60% kakao)

Jabłka dokładnie myjemy. Od strony ogonka wydrążamy w nich dość sporą dziurę, tak aby pozbyć się całego gniazda nasiennego 🙂 Dziurę wycinałam nożem, a pozostałości jabłka zjadłam a miejscu. Do wydrążenia wsypujemy orzechy. Zmieściłam około 2 łyżek do jednego jabłka. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, blaszke wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej jabłka w pozycji stojącej (jak na zdjęciu) i pieczemy 30 minut. Po wyjęciu jabłek z piekarnika przekładamy je na talerz. Czekoladę rozpuszczamy na parze lub w mikrofali i polewamy nią jabłka.

Jedna porcja to około 275 kcal.

Pieczone jabłka z orzechowym wnętrzem i czekoladą (3)

Pieczone jabłka z orzechowym wnętrzem i czekoladą (2)

 

Smacznego!!!