Ciasto truskawkowe bez pieczenia. Ojej ale to wyszły pyszności. Lekkie, proste i szybkie ciasto idealne na lato. Chyba najważniejsze jest to, że jest to ciasto bez pieczenia, a pomimo to nie trzeba długo czekać na wystygnięcie poszczególnych warstw. Masę budyniową przekładamy na herbatniki od razu, jeszcze kiedy jest ciepła. Użyłam w tym cieście nowego budyniu (kupionego w Austrii) i widzę, że masa wyszła troszkę zbyt zbita. Przy budyniach kupowanych w Polsce powinno być idealnie, ponieważ już nie raz ten krem robiłam. Ciacho polecam 🙂
Ciasto truskawkowe bez pieczenia, przepis na foremkę 20×20 cm:
SPÓD i PRZEŁOŻENIE:
- 30-35 sztuk herbatników maślanych
MASA BUDYNIOWA:
- 500 ml mleka
- 60 g budyniu waniliowego w proszku (2 opakowania)
- 150 g cukru
- 150 g masła
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i na dno układamy pierwszą warstwę herbatników. Do garnka wrzucamy cukier, masło i około 350 ml mleka. Podgrzewamy, aż masło się rozpuści i doprowadzamy do wrzenia. W międzyczasie w reszcie mleka rozpuszczamy proszek budyniowy. Dolewamy do wrzącego mleka i na małym ogniu gotujemy kilka minut ciągle mieszając, do momentu aż masa zacznie tężeć. Na herbatniki wylewamy połowę masy budyniowej, przykrywamy drugą warstwą herbatników i wylewamy resztę kremu. Znów układamy herbatniki, czyli trzecią warstwę i wstawiamy foremkę do lodówki.
MASA TRUSKAWKOWA:
- 400-500 g truskawek
- 2 opakowania galaretki truskawkowej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- cukier (opcjonalnie)
Kilka truskawek kroimy w drobną kosteczkę. Resztę blendujemy. Wrzucamy wszystkie razem do garnka. Dolewamy soku z cytryny i opcjonalnie cukru (ja zrezygnowałam, ze względu na galaretkę). Całość doprowadzamy do wrzenia, dosypujemy galaretkę, dokładanie mieszamy, żeby galaretka się rozpuściła i ściągamy z palnika. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Gdy masa zaczyna gęstnieć lub robi się chłodna, przelewamy ją na ostatnią warstwę herbatników.
MASA ŚMIETANOWA:
- 250 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 1 śmietan fix
Kremówkę miksujemy wraz z cukrem pudrem i śmietan fixem, aż bita śmietana będzie gęsta. Przekładamy na masę truskawkową, dla ozdoby posypujemy gorzkim kakao i wstawiamy ciasto do lodówki na minimum 2 godziny.
Smacznego!!!
Justyna
5 komentarzy
Daniel
21 czerwca 2022 at 09:56Bardzo dobry i szybki przepis. W sam raz na rozpoczynający się sezon na truskawki.
Justyna
21 czerwca 2022 at 10:23Szkoda, że one tak szybko się kończą
Chris.
27 czerwca 2022 at 14:01Szybkie i proste ciasto bez pieczenia super alternatywa dla ludzi z deficytem czasu. Deser do kawy jak marzenie 🙂
Wioleta
29 czerwca 2022 at 18:23Ciasta bez pieczenia przepis dla każdego
Justyna
1 lipca 2022 at 20:40Zgadza się, każdy będzie w stanie je zrobić