Czekoladowe banoffee to prawdziwa bomba czekoladowa 🙂 Na pewno znacie klasyk tego ciasta czyli po prostu banoffee pie lub jego malinową odmianę, która robi na blogu wielką karierę 🙂 Malinowy banoffee. Przyznaje, że i na tej wersji się nie zawiodłam bo była przepyszna. Chociaż też dość ciężka, dlatego po jednym kawałku miałam już dość. Z drugiej strony moje porcje są raczej duże, więc może dlatego 🙂 W oryginale bita śmietana wymieszana była z mascarpone. Zrezygnowałam z serka na rzecz samej bitej śmietany i był to dobry wybór, ponieważ wyszłoby zbyt tłusto. Ciasto typowe dla każdego czekocholika więc polecam 🙂
Czekoladowe banoffee składniki na tortownicę o średnicy ok. 20 cm
Spód:
- 150 g maślanych herbatników
- 50 g czekolady gorzkiej
- 50 g masła
Herbatniki miksujemy w blenderze na piasek. Czekoladę z masłem roztapiamy w garnuszku. Naszą foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Roztopione masło z czekoladą przelewamy do herbatników i całość dokładnie mieszamy, najlepiej widelcem. Wszystkie herbatniki muszą być oblepione. Masę wysypujemy do foremki i dnem szklanki ją ugniatamy jednocześnie podnosząc delikatnie boki, tworząc ranty. Foremkę wstawiamy do lodówki
Ciasto:
- 2 banany
- sok z połowy cytryny
- 200 g czekolady 70% kakao
- 300 g masy kajmakowej
- 250 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżeczki cukru pudru
- kakao do oprószenia
Czekoladę rozpuszczamy w garnuszku. Rozpuszczoną dodajemy do masy kajmakowej i miksujemy do momentu połączenia składników. Wykładamy na naszą masę ciasteczkową. Banany kroimy dowolnie i skrapiamy sokiem z cytryny. Układamy na masie czekoladowo kajmakowej. Jak dla mnie im więcej bananów tym lepiej. Na końcu ubijamy śmietankę z cukrem pudrem i przekładamy ją na banany. Ciasto trzymamy w lodówce, a przed podaniem oprószamy je kakao.
Smacznego!!!
Justyna
PS. Źródło wpisu blog Wypieki Beaty
1 Comment
Banoffee w szklankach - Relaxtime
27 października 2021 at 21:30[…] słynnego ciasta banoffee. Oprócz wersji klasycznej na blogu znajdziecie też wersję z malinami i czekoladą. Oczywiście wszystkie są ciastami bez pieczenia. Natomiast banoffee w szklankach jest chyba […]